reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Mała już poza inkubatorem , wcina pół butli sama reszta sonda
Wydaje mi się taka mała 😕 jak ja sobie poradzę 😕
Kochana, no kazdy noworodek wydaje sie malutka kruszynka przeciez to normalne :) dlugo jeszcze bedziecie w szpitalu? Czemu mialabys sobie nie poradzic? Pewnie ze sobie poradzisz :) a moze troche baby bluesa masz stad brak wiary w siebie-to minie szybko :)

reklama
Dziewczyny, jak to jest z cholestazą ciążową? Ostatnio swędzi mnie ciągle coś, to brzuch, to szyja, to coś za uchem, szczególnie wieczorami.
Dzisiaj o 5 rano obudziłam się i się drapałam, tym razem swędziały szczególnie palce u rąk i między nimi.. i już świruje, że to cholestazą. Miała któraś z Was badania wykonywane? Jakie trzeba zrobić? Jutro mam wizytę u ginekologa, ale może coś więcej mi powiecie?

Dziewczyny, jak to jest z cholestazą ciążową? Ostatnio swędzi mnie ciągle coś, to brzuch, to szyja, to coś za uchem, szczególnie wieczorami.
Dzisiaj o 5 rano obudziłam się i się drapałam, tym razem swędziały szczególnie palce u rąk i między nimi.. i już świruje, że to cholestazą. Miała któraś z Was badania wykonywane? Jakie trzeba zrobić? Jutro mam wizytę u ginekologa, ale może coś więcej mi powiecie?
To się robi jakieś badania wątrobowe. Ginekolog będzie wiedział. Poproś go o skierowanie na badania bo jak masz to trzeba będzie specjalną dietę stosować. Który masz tc? Bo jak już końcówka a wyniki będą złe to mogą zrobić nagłą cesarkę. To jest bardzo niebezpieczne dla dziecka. Na patologii była ze mną dziewczyna w 38tc i jak się okazało że ma tragiczne wyniki to jej zrobili cc w ten sam dzieñ bo dziecko może się zatruć.

Jejku dziewczyny tak Wam zazdroszczę, bo większość z Was już są po 30 tygodniu w miarę bezpiecznej granicy. Ja każdego dnia się martwię, każdej nocy śpię jak „na szpilkach” 🙁 Mam nadzieje, ze wytrwam z ta moja miękka szyjka, jak najdłużej. W następny weekend czeka mnie podróż 400 km po wszystkie rzeczy dla malucha, bo zostały w rodzinnym mieście.

Jejku dziewczyny tak Wam zazdroszczę, bo większość z Was już są po 30 tygodniu w miarę bezpiecznej granicy. Ja każdego dnia się martwię, każdej nocy śpię jak „na szpilkach” 🙁 Mam nadzieje, ze wytrwam z ta moja miękka szyjka, jak najdłużej. W następny weekend czeka mnie podróż 400 km po wszystkie rzeczy dla malucha, bo zostały w rodzinnym mieście.
Taka podróż raczej nie jest wskazana przy problemach szyjkowych 🤔 nie możesz załatwić jakiegoś transportu? Poprosić kogoś z rodziny, znajomych, żeby tam pojechał zamiast Ciebie?

Spokojnie! Zanim się obejrzysz a już będziesz w 30 tc. Może przełożysz wizytę w domu o kilka tygodni? Albo męża samego wyślij?

Ja jestem po założeniu pessara. Niby lekarz nic nie mówił o tym, żeby leżeć plackiem. Ostatnio byłam u rodziców 60km od miejsca zamieszkania. I strasznie odchorowalam tą podróż. Brzuch twardy, stawianie się i ból miesiączkowy. Teraz po wyprawkę i meble do pokoiku jedzie narzeczony z moją mamą. Chociaż sama bym bardzo chciała jechać. Ale nie chce się narażać. Także odradziła bym Ci tak daleka podróż. Może masz kogoś kto mógłby za Ciebie to przywieźć..

To się robi jakieś badania wątrobowe. Ginekolog będzie wiedział. Poproś go o skierowanie na badania bo jak masz to trzeba będzie specjalną dietę stosować. Który masz tc? Bo jak już końcówka a wyniki będą złe to mogą zrobić nagłą cesarkę. To jest bardzo niebezpieczne dla dziecka. Na patologii była ze mną dziewczyna w 38tc i jak się okazało że ma tragiczne wyniki to jej zrobili cc w ten sam dzieñ bo dziecko może się zatruć.
31+4, i właśnie czytam, że po 30tc najczęściej się to objawia.. no jutro mu o tym powiem, to mi powie jakie badania zrobić. Ja tak czy siak bd miała cesarkę, to najmniejszy problem, cukrzycę ciążowa też mam, więc ciekawe czy podobna dieta jest też przy tym, bo niedługo nic nie bd mogła jeść :p Właśnie wiem, że to jest mega niebezpieczne i że kładą do szpitala i robią nawet kilka razy dziennie KTG u osób z cholestazą, żeby wszystko kontrolować, masakra 🙁

reklama
Chcialam jeszcze ostatni raz przed rozwiązaniem zobaczyć się z rodzina, skonsultuje to ze swoim lekarzem jeszcze :)
Jak chcesz zobaczyć rodzine to niech oni przyjadą do ciebie! Szyjkę masz długą ale jest miękka. To nie są żarty. Na takie szyjki często zakłada się szwy i pessary zwłaszcza jak masz obciążony wywiad. Taka szyjka jest nieprzewidywalna. Ja jak się dowiedziałam o miękkiej szyjce w 32tc przy długości 3 cm to 2 tyg później miałam już 11mm. Miałam kilka skurczów przepowiadających a tak poleciało.

Do góry