@Alleksandra20 dla mnie też jest to dziwne stwierdzenie.. wg mnie to nie chodzi o to żeby dziecko się urodziło w ciągu tego tygodnia od podania, tylko, że w tym czasie steryd jest najlepiej przyswajany i wykorzystany. Raczej po 24h od podania magicznie płuca się nie rozwiną tak jak po tygodniu.. mi ktoś mówił, że po sterydzie 'dojrzałość' płuc jest mniej więcej o ok. 2tyg przyspieszona, czyli jeśli dziecko urodziloby się w 32tc to jego zdolność oddechowa i dojrzałość płuc jest jak u dziecka z ok. 34tc (nawet jeśli steryd był podany miesiąc wczesniej).
@Pszczoła2020 to prawda, że wpływają na produkcje surfyktantu ale takze stymulują rozwój płuc..im płuca bardziej dojrzałe tym bardziej są zdolne do samodzielnej produkcji tej subtancji - przynajmniej tak biorę na chłopski rozum
A jesli chodzi o zastrzyk..trzeba wyluzować poślady i nic nie czuć mnie chyba bardziej bolało pobieranie krwi niż te zastrzyki
@Pszczoła2020 to prawda, że wpływają na produkcje surfyktantu ale takze stymulują rozwój płuc..im płuca bardziej dojrzałe tym bardziej są zdolne do samodzielnej produkcji tej subtancji - przynajmniej tak biorę na chłopski rozum
A jesli chodzi o zastrzyk..trzeba wyluzować poślady i nic nie czuć mnie chyba bardziej bolało pobieranie krwi niż te zastrzyki