reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Alleksandra20 dla mnie też jest to dziwne stwierdzenie.. wg mnie to nie chodzi o to żeby dziecko się urodziło w ciągu tego tygodnia od podania, tylko, że w tym czasie steryd jest najlepiej przyswajany i wykorzystany. Raczej po 24h od podania magicznie płuca się nie rozwiną tak jak po tygodniu.. mi ktoś mówił, że po sterydzie 'dojrzałość' płuc jest mniej więcej o ok. 2tyg przyspieszona, czyli jeśli dziecko urodziloby się w 32tc to jego zdolność oddechowa i dojrzałość płuc jest jak u dziecka z ok. 34tc (nawet jeśli steryd był podany miesiąc wczesniej).

@Pszczoła2020 to prawda, że wpływają na produkcje surfyktantu ale takze stymulują rozwój płuc..im płuca bardziej dojrzałe tym bardziej są zdolne do samodzielnej produkcji tej subtancji - przynajmniej tak biorę na chłopski rozum ;)
A jesli chodzi o zastrzyk..trzeba wyluzować poślady i nic nie czuć ;) mnie chyba bardziej bolało pobieranie krwi niż te zastrzyki 😅

reklama
@Alleksandra20 dla mnie też jest to dziwne stwierdzenie.. wg mnie to nie chodzi o to żeby dziecko się urodziło w ciągu tego tygodnia od podania, tylko, że w tym czasie steryd jest najlepiej przyswajany i wykorzystany. Raczej po 24h od podania magicznie płuca się nie rozwiną tak jak po tygodniu.. mi ktoś mówił, że po sterydzie 'dojrzałość' płuc jest mniej więcej o ok. 2tyg przyspieszona, czyli jeśli dziecko urodziloby się w 32tc to jego zdolność oddechowa i dojrzałość płuc jest jak u dziecka z ok. 34tc (nawet jeśli steryd był podany miesiąc wczesniej).

@Pszczoła2020 to prawda, że wpływają na produkcje surfyktantu ale takze stymulują rozwój płuc..im płuca bardziej dojrzałe tym bardziej są zdolne do samodzielnej produkcji tej subtancji - przynajmniej tak biorę na chłopski rozum ;)
A jesli chodzi o zastrzyk..trzeba wyluzować poślady i nic nie czuć ;) mnie chyba bardziej bolało pobieranie krwi niż te zastrzyki 😅
Moim zdaniem nie ma co rozważać tylko poprosić lekarza, żeby wytłumaczył działanie. Na pewno działanie sterydu jest zauważalnie już w ciągu 24 h od podania. Syna urodzilam w 31 tc, steryd miałam podany w piatek i sobotę, a urodziłam w nocy z niedzieli na poniedziałek. Syn nie miał problemów z oddychaniem, dostał trzy * 10 apgar. W przypadku córki, 34 tc steryd podano mi o 4 a urodziłam o 5:50. Początkowo miała problemy z oddychaniem.

Moim zdaniem nie ma co rozważać tylko poprosić lekarza, żeby wytłumaczył działanie. Na pewno działanie sterydu jest zauważalnie już w ciągu 24 h od podania. Syna urodzilam w 31 tc, steryd miałam podany w piatek i sobotę, a urodziłam w nocy z niedzieli na poniedziałek. Syn nie miał problemów z oddychaniem, dostał trzy * 10 apgar. W przypadku córki, 34 tc steryd podano mi o 4 a urodziłam o 5:50. Początkowo miała problemy z oddychaniem.
Masz rację, że najlepiej dopytać się lekarza (byle tylko zaufanego ;) )
W takim razie zwracam honor odnośnie ich szybkiego działania.. ale i tak nie uwierzę, że najlepiej urodzić w ciągu 7dni od podania ;)
Mam nadzieje, ze u córeczki szybko te problemy z oddychaniem minęły :)

Masz rację, że najlepiej dopytać się lekarza (byle tylko zaufanego ;) )
W takim razie zwracam honor odnośnie ich szybkiego działania.. ale i tak nie uwierzę, że najlepiej urodzić w ciągu 7dni od podania ;)
Mam nadzieje, ze u córeczki szybko te problemy z oddychaniem minęły :)
Szybko, jedna doba ze wspomaganiem oddechu nCPAP, 4 doby karmiona sondą, nie potrafiła skoordynować oddychania i jedzenie jednocześnie.

No to ja jakby miałam przy córce podane niepotrzebnie. Oczywiście wtedy kiedy były podawane były bardzo potrzebne bo tego, że ja tyle donosze to tam nikt nie podejrzewał.

Dziewczyny jesteście mega dzielne wszystkie! ❤
Tak Was czytam i nie wiem co powiedzieć, ja bym osiwiała już dawno z nerwów 😜

Na razie jestem spokojna, bo wszystko jest na granicy. Więc oszczędzam się na maksa i wierzę, że będzie dobrze. A pomaga mi w tym odkryte nowe hobby - właśnie skończyłam moje koślawe cudo:
IMG_20200226_000552.jpg
I jestem z siebie taka dumna, że kolejny dzień przeleżę z bananem na buzi 😜😂

Dziewczyny jesteście mega dzielne wszystkie! [emoji173]
Tak Was czytam i nie wiem co powiedzieć, ja bym osiwiała już dawno z nerwów [emoji12]

Na razie jestem spokojna, bo wszystko jest na granicy. Więc oszczędzam się na maksa i wierzę, że będzie dobrze. A pomaga mi w tym odkryte nowe hobby - właśnie skończyłam moje koślawe cudo:
Zobacz załącznik 1084998
I jestem z siebie taka dumna, że kolejny dzień przeleżę z bananem na buzi [emoji12][emoji23]

O jaka śliczna .
Masz jakąś instrukcje jak to zrobić ?

A ja mam już dość szpitala. Ciesze się ze te skurcze się wyciszyły. Ale już tutaj nie mogę. Na sali jet 4 babki. TV non stop głośno jest. Łóżko mam bardzo niewygodnie w nocy nie mogę spać a w dzień tez nawet nie ma kiey bo jak nie kroplowke to ktg to coś znów. Do tego po tym sterydach czuje się okropnie. Cukry mi skoczyly i nie chce spadać i głowa mnie ciągle boli.. noi się oczywiście kibelka od poniedziałku nie widziałam. Ah te zaparcia. Czębami na te posiewy i oby czyste były to do domu.gorzej jak coś wyjdzie z nich to wtedy trzeba leżeć tutaj dalej. Mam dość. Chce do domu :/

reklama
Do góry