reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja nawet sobie zapasu jeszcze nie zrobilam. Ani mililitra nie zamrozilam. Kurcze a sie przydac moze. Jak na razie jakos sobie radzimy nawet do sklepu jezdze a Maz zostaje z Malym. Ale roznie to bywa czasami spi 3 godz nawet 4 na karmieniu a czasmi godzina i juz sie dopomina. Wiec musze w razie w cos zamrozic. Bo bedzie kicha. Ja planuje karmic przez caly macierzynski tak jak z cora.

reklama
Ja się boję, że jak w 34 tc odstawię tokolizę, to od razu urodzę albo skurcze mi zaczną rozwalać bliznę i trzeba będzie ciąć. A mój synek na razie taki mały, jakby trafił do inkubatora, to laktator byłby potrzebny od zaraz. Ale z drugiej strony, jak Was czytam, to myślę, żeby jeszcze poczekać z tym zakupem.

@Naysan widzisz moj gin lekow mi nie odstawial. Twierdzil ze jak chce wytrzymac jak najdłużej to bierzemy dalej. Odstawilam dopiero w szpitalu tego samego dnia jaks ciagneli szew. Może pogadaj z Nim o tym.

We wroclawiu nie dokarmiaja dzieci. Jestes z noworodkiem caly czas nie biorą nawet na noc. Więc nikt nie dokarmial. A moj Maly jak miala wysokie crp to przychodzili i mówili ze mam duzo piersi dawac i serio z dnia na dzien crp spadalo a nic nie dawali.
Na sutki uzywam masc z lanolina Maltan. Do tego uwaxac na wilgoc czyli czesto zmieniać wkładki i najlepiej szmaciany stanik bo Max mi kupic usztywniany w lidlu do karmienia super wygalda ale co z tego bola sutki i piersi od niego. Nie ma przeplywu powietrza i mleko nie uchodzi jak sa pelne piersi. Wiec sie robia takie twarde bolace gule. Wiec ja teraz uzywam stanik przewiewny i bez usztywnien. Pomaga duzo.
Masz rację z tym biustonoszem, że ma być przewiewny. Mam teraz ten BabyOno, który kiedyś polecałaś i jest bardzo przyjemny w dotyku oraz taki Momtobe (też ok bo ma zapięcie z tyłu i odpinane ramiączka).

Załączniki

• 6174CF20-2509-4F0D-9FA6-E2A5EDA62B7D.png
    6174CF20-2509-4F0D-9FA6-E2A5EDA62B7D.png
    167,1 KB · Wyświetleń: 66
Właśnie mam takie mieszane odczucia co do laktatora. Ale i tak znając siebie i tak kupię... To ustrojstwo mnie lekko przeraża ;) co natura to natura.

Właśnie mam takie mieszane odczucia co do laktatora. Ale i tak znając siebie i tak kupię... To ustrojstwo mnie lekko przeraża ;) co natura to natura.
Każdy przypadek jest inny, ciężko zaplanować;) Ja tak miałam z synkiem, że w szpitalu jak go karmiłam to strasznie odchylał głowę i się denerwował tak jakby nie mógł chwycić brodawki. Waga mu spadała i położne kazały przynieść laktator i nskarmić go z butelki. Potem w domu się rozkręciło i udało mi się go karmić tak ok 18 mcy. Z laktatora korzystałam jak chciałam gdzieś wyjść albo jak chciałam w nocy spać i wtedy mąż podawał z butelki. Nie miałam nigdy zapalenia, jakieś drobne pęknięcia, łatwe do wyleczenia. Nie martw się na zapas :)

Dziewczyny mam pytanie odnośnie pampersów bo kompletnie nie pamiętam- rozmiar 1 czy 2? Mam małą paczkę tych 1 newborn i większą ilość tych 2. Teraz myślę, że te będą za duże... sama już nie wiem

Ja się boję, że jak w 34 tc odstawię tokolizę, to od razu urodzę albo skurcze mi zaczną rozwalać bliznę i trzeba będzie ciąć. A mój synek na razie taki mały, jakby trafił do inkubatora, to laktator byłby potrzebny od zaraz. Ale z drugiej strony, jak Was czytam, to myślę, żeby jeszcze poczekać z tym zakupem.
A jakie leki teraz bierzesz?

reklama
@Naysan widzisz moj gin lekow mi nie odstawial. Twierdzil ze jak chce wytrzymac jak najdłużej to bierzemy dalej. Odstawilam dopiero w szpitalu tego samego dnia jaks ciagneli szew. Może pogadaj z Nim o tym.
A jakie leki brałaś? Bo z tego, co mi się wydaje, to chyba nie miałaś takiej stricte tokolizy - ja mam salbutamol + isoptin, to trzeba odstawić maksymalnie w 34 tygodniu, bo przynajmniej salbutamol powoduje atonię. Przy zakładanym porodzie naturalnym można wydłużyć do 37 tygodnia, ale u mnie planowana cesarka, więc min. miesiąc przed przyjęciem do szpitala juz tego nie wolno brać.

Do góry