reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
A póki co mają jakieś objawy wcześniactwa prócz wagi? Czy takie rzeczy wychodzą po jakimś czasie? Pięknie sobie radzicie, dzielna trójko :]
Po czasie wydaje mi się, narazie mają tylko badania takie rutynowe czy dobrze rosną itd, dopiero specjaliści do których będę musiała chodzić powiedzą coś więcej i pewnie jak podrosną okaże się wszystko ale mam nadzieję że nie będzie problemów

@ashisohi już pewnie pisałam, ale dziecko mojego brata urodzone w 29 tyg. ważyło podobnie jak Twoja mniejsza - 970g, minęło półtora roku i pediatra już nie potrafiła rozpoznać, że to wcześniak, problemów zdrowotnych zero. A jaki pyskaty do tego. Dziś ma 5 lat.
Zależy od dziecka jak silne jest, ja jestem w szoku bo obok mnie leży kobieta z wcześniakiem i ma 1700 gram i już się nim zajmuje i on pije z piersi nawet wszystko jest możliwe :D

Dziewczyny z mojego doświadczenia a karmię piersia juz 2 raz nie ma czegos takiego jal brak pokarmu. Ja tez w 1 ciazy panikowalam i nakrecalam sie ze nie wykarmiam dziecka jechalam laktatorem caly czas i piłam herbatę laktacyjna i narobilam sobie tylko problemu bo narobily mi sie nawaly i zastoje. Piersi mi pekaly dosłownie z przepelnienia. Teraz podeszlam do tematu na spokojnie. Najwazniejsze to jal najszybciej dostawic dziecko do piersi i pamietac ze w 1 dniach dziecko potrzebuje sladowa ilosc pokarmu czyli ok 1 lyzeczki malej. Stad nie bedzie u Nas widoczne golym okiem ile mamy mleka. Wazne by dziecko przystawiac bardzo czesto a przy ssaniu dzieciak mial odruch ssania i polykania. Jak slyszycie widzicie ze polyka to jest super. Z kazdym kolejnym dniem pokarmu bedzie wiecej az w koncu zauważcie jak leci i beda potrzebne wkładki do ochrony przed wyciekaniem mleka. A i tez mozna poznac ze mleko jest bo dziecko ma takie biale usta spierzchniete..i uwaga takie karmienie jednorazowe moze trwac nawet 40 min na poczatku. I ja np nigdy nie daje mm w szpitalu by nie zaburzac rytmu karmienia.

C
tym razem ani razu jeszcze nie uzylam laktatora wszystko na spokojnie i Maly dal rade.
Czyli laktator rozkręcil az za bardzo laktację. Właśnie kp to bez stresu i wszystko w głowie leży podobno.
Mi się głównie laktator kojarzył z odstawieniem od piersi i ewentualnie kiedy musimy wyjść albo wrócić do pracy i odciągać pokarm.

C
Czyli laktator rozkręcil az za bardzo laktację. Właśnie kp to bez stresu i wszystko w głowie leży podobno.
Mi się głównie laktator kojarzył z odstawieniem od piersi i ewentualnie kiedy musimy wyjść albo wrócić do pracy i odciągać pokarm.
Z laktatorem latwo przesadzic. Lepiej zeby to dzidzia byla przy piersi i rozkrecala. Czyli na zadanie. I ostrzegam sutki bola jak oszalałe. Mnie dalej bola chwile przy starcie.

reklama
Dziewczyny z mojego doświadczenia a karmię piersia juz 2 raz nie ma czegos takiego jal brak pokarmu. Ja tez w 1 ciazy panikowalam i nakrecalam sie ze nie wykarmiam dziecka jechalam laktatorem caly czas i piłam herbatę laktacyjna i narobilam sobie tylko problemu bo narobily mi sie nawaly i zastoje. Piersi mi pekaly dosłownie z przepelnienia. Teraz podeszlam do tematu na spokojnie. Najwazniejsze to jal najszybciej dostawic dziecko do piersi i pamietac ze w 1 dniach dziecko potrzebuje sladowa ilosc pokarmu czyli ok 1 lyzeczki malej. Stad nie bedzie u Nas widoczne golym okiem ile mamy mleka. Wazne by dziecko przystawiac bardzo czesto a przy ssaniu dzieciak mial odruch ssania i polykania. Jak slyszycie widzicie ze polyka to jest super. Z kazdym kolejnym dniem pokarmu bedzie wiecej az w koncu zauważcie jak leci i beda potrzebne wkładki do ochrony przed wyciekaniem mleka. A i tez mozna poznac ze mleko jest bo dziecko ma takie biale usta spierzchniete..i uwaga takie karmienie jednorazowe moze trwac nawet 40 min na poczatku. I ja np nigdy nie daje mm w szpitalu by nie zaburzac rytmu karmienia.

A często w szpitalu dają butle bo stwierdzają że nic z tego , dziecko się nie najada i sru butelka.

Do góry