reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

A czy gin w gabinecie moze pidac sterydy? Cxy tylko szpital ?
Jak najbardziej gin może, albo położna/pielęgniarka, przynajmniej jak prowadzisz ciążę prywatnie, nie wiem jak na nfz, oczywiście wtedy się zazwyczaj płaci (wykupienie recepty plus zrobienie zastrzyku), ale plus jest ogromny, bo nie trzeba leżeć w szpitalu

Ostatnia edycja:
reklama
Oczekujaca dostalam sterydy przy okazji pobytu w szpitalu a szwagierka musiala sie specjalnie położyć szpitalu na dzien czy dwa zeby je dostać. Nie wiem czy mogą je podać poza szpitalem.
Z tymi sterydami to jest dziwna historia, bo też myslam, ze jak podają to plucka po pewnym czasie sa gotowe na oddychanie. Jak pytalam lekarzy to nie potrafili określić jak dlugo dzialaja stertdy i usłyszałam jedynie, ze ewentualnie niektórzy lekarze podaja ponownie sterydy jeżeli pierwsze byly wcześnie podane.

Oczekujaca dostalam sterydy przy okazji pobytu w szpitalu a szwagierka musiala sie specjalnie położyć szpitalu na dzien czy dwa zeby je dostać. Nie wiem czy mogą je podać poza szpitalem.
Z tymi sterydami to jest dziwna historia, bo też myslam, ze jak podają to plucka po pewnym czasie sa gotowe na oddychanie. Jak pytalam lekarzy to nie potrafili określić jak dlugo dzialaja stertdy i usłyszałam jedynie, ze ewentualnie niektórzy lekarze podaja ponownie sterydy jeżeli pierwsze byly wcześnie podane.
Niby powinno być tak ze jak się płuca rozwina pod wpływem sterydow to nie mogą się "cofnąć w rozwoju". Jak dla mnie to jest poprostu sprawa niezbadana dlatego lekarze nie sa w stanie nas zapewnić o 100% skuteczności sterydow albo efektach ubocznych.

Kurde bo ja bym chciala miec te sterydy jakkolwiek to brzmi czulabym sie bezpieczniej i zaatanawiam sie czy przekonam di tego moja gin bez pobytu w szpitalu... wole dmuchac na zimne...

No to nie wiem. Polskie towarzystwo medycyny perinatalnej i inne te towarzystwa rekomenduja sterydy właśnie tak jak napisała @Ika88. Ważne ze podane i płuca mają dzieciaki rozwinięte na tyle żeby spokojnie oddychać.
A może Wam chodzi o to ze 4×6mg a nie 4x6ml?? Bo właśnie sprawdziłam na wypisie i mam napisane: Demezon 4x6mg. A stężenie może być różne.

To u mnie wyszła stówa, 40 za ampułki (na szczęście można kupować na sztuki, a nie całe opakowanie) i za 2 zastrzyki skasowały mnie po 30zł.
No to twoja sumka lepiej brzmi :D
Ja nie mogłam dostać tego celestone w żadnej aptece aż w końcu zamówiłam w najbliższej (mieszkam na wsi i juz nie chciało mi się dojeżdżać do miasta). A ta najbliższa nie jest jakaś tania. Już trudno i tak wydalam na wizyty i leki nie wiem ile.

reklama
Do góry