reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

A ja lski miałam taki ciężki dzień :(( jestem wyłamana psychicznie.
W skrocie to liczylam na dobre wiesci i się przeliczylam.
Bylam na kontroli u mojej gin. Dodam ze badania prenatalne robiła mi inna lekarka. Podczas badan prentatalnych przestraszyłam się bo okazało się ze Zuza jest nisko ulozona i jest niewielka- 30 centyl. Natomiast lekarka uspokajala mnie ze wszystko ok poprostu urodzi się drobna.
Dzis bylam z tymi wynikami u mojej gin. Jak zobaczyla raport z tych prenatalnych to się przestaszyla bo tamta lekarka wpisała ze Zuza jest w 9 centylu a to juz poniżej normy. Zaczęła mnie więc badać... Z 40 min mnie badala. Zuzka ma niecałe 1600gram. Według mojej gin grozi hipotrofia (13 centyl). Wysłała mnie dzis do szpitala na KTG, które co prawda wyszło okej ALE chcieli mnie w tym szpitalu zatrzymać. Nie zgodziłam się bo odczyt byl ok. Chcieli mnie zatrzymać na obserwacji...
Teraz mam miec wizyty u mojej gin 2x w tyg i będziemy badać wagę i przepływy. Wyszłam z domu o 13 a wrocilam o 17 mega zdołowana, zmęczona i głodna. Z dobrych informacji to mam rozwarcie na 1 cm więc powoli się przygotowuje na poród i dowiedziałam się ze jestem w 32 tc a nie w 31. Nie wiem jak to liczyć ...
Jak na ten tc to jest niezła waga. Najwazniejsze że mala jest zdrowa. Może poprostu będzie drobna.

reklama
Jest taki ciekawy blog mamaginekolog.pl o lekarce, która specjalizuje sie we wczesniakach i ona urodzila wczesniaka i opisuje m.in. jak trudne jest wychowywanie takiego maluszka, ja lekarkę to przerosło.
Po porodzie, jak dam radę to planuje przeczytac ksiazke "Za wcześnie" opowiadającą historie wczesniaczkow. Czytalam jej fragmenty na blogu martaspyrczak.pl ale jak narazie dla mnie nie jest to lektura na obecna chwilę, kiedy sama walczę o kazdy tydzień dla mojego dziecka.
Na szczescie duzo maluszkow urodzonych przedwczesnie wychodzi ze wczesniactwa, na pewno pierwsze miesiące po porodzie sa ciezkie, duzo wymagają pracy i poświęcenia od rodziców, duzo wizyt u lekarzy, ale warto, trzeba walczyc o nasze dzieci.

Kolezanka urodzila synka w 37tc+0 i miał objawy wczesniaka, mial drgania chyba konczyn i byl pod obserwacja neurologa.
Czasami dzieci w nizszych tygodniach radzą sobie swietnie, a u kolezanki niby super 37tc i nie do konca bylo dobrze.
Na szczescie malutki jest zdrowy i rozrabia za dwoch:-)
Dlatego ja chcialabym wytrzymac do bezpiecznego 38tc, zeby moc cieszyc sie macierzynstwem. Chcialabym abysmy wszystkie tyle wytrzymały:-)

Moj w 29 tc mial 1634 g a nie jest grubaskiem wiec myślę zeby lepiej Zzz obserwowala te przeplywy..

@Zzzzzz jaka dawke masz heparyny??
Obserwować należy ale nie wszystkie dzieci muszą się mieścić w normach. Sama waga urodzeniowa daje wiele do myślenia. Dziecko urodzone w terminie 2,5 kg będzie tak samo oceniane przez lekarza jak to 4,5 kg.
Nie ma co się czepiać i wymyślać tylko słuchać lekarza i kontrolować.

@Zzzzzz patrz a u mnie jest mniej nawet bo 1515gram. Jakoś mój lekarz który zawsze panikuje nie mówił że to źle, tylko że dziecko jest po prostu małe. Następna wizyta 22go i 23go mam też prenatalne.

@Zzzzzz A coś powiedzieli więcej o przepływach albo o łożysku? 13 centyl to małe dziecko, ale Ty też jesteś drobna, może to sie z tym wiąże? U mnie główka przekracza 95 centyl i jest większa od nóżek o 3 tygodnie i też się schizowałam, ale 2 lekarzy stwierdziło, że jest ok, to sie trochę staram uspokoić, wytłumaczyć sobie, że mój m też ma wielką łepetynę.

reklama
Ja za pakiet place 110zl.
Wykupiłam go ze wzgledu na to ze jest tam konkretnie ta lekarka co chcialam.
Mam.pakiet z luxmedu u meza z pracy za 66zl tam mnóstwo lekarzy ale jakos nie bylam przekonana.
A w jakim mieście chodzisz? Ja obeszłam kilku różnych w Warszawie i jedną babkę w Krakowie. Szczerze mówiąc, chętnie bym chodziła do Polmedu, żeby chociaż mieć za darmo usg, o ile by mi je robili, bo ostatnia kobieta była temu bardzo niechętna i tylko mnie palpacyjnie zbadała, mimo że mówiłam o skurczach i bólu, odpowiedzialny lekarz by takiej pacjentki nie wypuścił z gabinetu bez usg.

Do góry