reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Audia20 Dobrze, że wczoraj tego nie wiedziałam, bo bym pewnie schizowała jeszcze bardziej, jak to twardnienie się pojawiło. Czyli leżenie Ci wycisza sprawę? A nie boli Cię wtedy? U mnie ból jest raczej stały, a twardnienie dopiero wczoraj mi się zaczęło, tak parę razy, ale nie liczyłam, ile to trwało.
Witaj, mam podobny problem również od 17 tc, leżałam dwa razy w szpitalu ( w tym raz 10 dni ) odczuwam stałe bole podobne do tych miesiaczkowych, dostaję klasyczny zestaw leków, taki jak już dziewczyny wspomniały: luteina, magnez, nospa. Szyjka długa, zamknięta. Posiewy i wymazy z pochwy czyste. Nikt nie wie czemu mnie boli. Bole trwają nawet po kilkanaście godzin dziennie. Od dwóch tygodnia budzę się z twardym brzuchem, w ciagu dnia też twardnieje... lekarz sądzi, że skoro szyjka trzyma to wszystko jest ok. Żyje w strachu p każdy następny dzień. Jutro konsultacja u innego specjalisty. Może coś wniesie do sprawy, pociesza mnie fakt że już 22 tydzien, czyli objawy są 5 tygodni a szyjka się nie skrocila jak narazie.

reklama
Hej dziewczyny ja wlasnie po wizycie. Same dobre wiesci. Maly 1080g. Obrocony juz glowka w dol stad pewnie te parcie na szyjke. Brak rozwarcia. Szew trzyma. Szyjka sie wydluzyla z 2.8cm na 3.2cm. Lekarz kazal czesto sikac bo pecherz jest w kluczowym miejscu i wplywa na szyjke jak jest pelny. Robili mi ktg skurczy brak. Ale nic dziwnego od rana mam miekki brzuch. Za 2 tyg prenatalne.

Świetne wieści:blink: super, że szyjka się wydłużyła!
Dziewczyny mam dziś wizytę - mam nadzieję, że szew nadal trzyma.

Dziewczyny co mają dużo twardnien macicy - może pokombinujcie z różnymi rodzajami magnezu? Ja wcześniej brałam taki tanszy magnez, teraz kupilam taki na skurcze plus Magne B6, biorę 6 tabletek dziennie łącznie. Od czasu jak mieszam 2 różne rodzaje to mam twardnienia okolo 5 dziennie max. Wcześniej tyle samo miałam na godzine jak był zly dzień.
Jak piję kawe czy herbate czarna to biorę 1 tabletkę więcej.

A na skurcze u mnie pomaga super Spasmolina. Do 21 tyg ciagle mnie coś bolało, po zmianie magnezu i sporadycznie braniu Spasmoliny czuję się jakbym w ciąży nie byla.

@BaskaW super wiadomości, gratulacje :) co do prenatalnych, robisz 3cie dla wlasnego spokoju czy miałaś może zalecone? Mi mówili ze jak pierwsze 2 są dobre to trzeciego nie trzeba.

Kurcze, dziewczyny, widzę, że każda ma nieco inaczej, choć w gruncie rzeczy zalecenia dość podobne - leżeć, odpoczywać. Też się tak stresujecie bardzo tym wszystkim? Moja ciąża jest z invitro, po wielu latach starań, mam 35 lat i poczucie, że to moja ostatnia szansa na dzidziusia, bo nawet przy invitro lekarze dawali nam 2-3% szans na powodzenie. A teraz piąty miesiąc i jeszcze nie miałam nawet jednej chwili, żeby się tym wszystkim cieszyć.
@Wiewióreczka87 @Audia20 ja też jestem raczej z chudych, w dodatku w ciąży na razie jeszcze nic nie przytyłam - jedynie odzyskałam to, co straciłam w pierwszym trymestrze. Pewnie przez nerwy. Ale od początku leżę, o żadnej pracy nie było mowy. Jedynie tyle, co jestem w stanie zrobić na leżąco. Nospa na mnie ostatnim razem nie podziałała w ogóle, ale może powinnam spróbować brać bardziej regularnie. Jakie dawki miałyście zalecone?
@BaskaW jak często chodzisz na kontrolę szyjki? Do swojego lekarza, czy gdzieś indziej? Ja przy tym wszystkim tez muszę sobie w tym wyrobić jakąś rutynę, ale nie wiem, jak często się powinno sprawdzać.

@Paula_12345 U mnie też przejścia z magnezem były - po amnipunkcji brałam 8xMagnesol 150, efekt - ekstremalna biegunka. Inna lekarka zleciła Slowmag, to znów zaparcia, potem mieszałam jedno z drugim i wtedy mniej więcej zaczęły się bóle świadczące podobno o skurczach. Teraz mam 6x dziennie magne B6 i nie widzę żadnej różnicy, no oszaleć można.

@Paula_12345 U mnie też przejścia z magnezem były - po amnipunkcji brałam 8xMagnesol 150, efekt - ekstremalna biegunka. Inna lekarka zleciła Slowmag, to znów zaparcia, potem mieszałam jedno z drugim i wtedy mniej więcej zaczęły się bóle świadczące podobno o skurczach. Teraz mam 6x dziennie magne B6 i nie widzę żadnej różnicy, no oszaleć można.
No cóż, każda ma inaczej :( generalnie takie twardnienia i bóle miesiaczkowe to ma większość dziewczyn w ciazy, mam sporo znajomych w ciazy lub świeżo po, zrobiłam wywiad i każda miała różnego rodzaju bóle przy normalnej i zdrowej ciąży.
Tylko wiadomo, przy niewydolnosci szyjki mogą być groźne

Dziewczyny co mają dużo twardnien macicy - może pokombinujcie z różnymi rodzajami magnezu? Ja wcześniej brałam taki tanszy magnez, teraz kupilam taki na skurcze plus Magne B6, biorę 6 tabletek dziennie łącznie. Od czasu jak mieszam 2 różne rodzaje to mam twardnienia okolo 5 dziennie max. Wcześniej tyle samo miałam na godzine jak był zly dzień.
Jak piję kawe czy herbate czarna to biorę 1 tabletkę więcej.

A na skurcze u mnie pomaga super Spasmolina. Do 21 tyg ciagle mnie coś bolało, po zmianie magnezu i sporadycznie braniu Spasmoliny czuję się jakbym w ciąży nie byla.

@BaskaW super wiadomości, gratulacje :) co do prenatalnych, robisz 3cie dla wlasnego spokoju czy miałaś może zalecone? Mi mówili ze jak pierwsze 2 są dobre to trzeciego nie trzeba.
Jaki kupiłaś. Magnez na skurcze jeśli można wiedzieć?

@Wiewióreczka87 Dzięki za odp. A powiedz, te twardnienia masz długotrwałe? Pojawiają się przy tym jakieś bóle? Dla mnie twardnienie to nowy objaw, ale z tego, co czytałam, nie świadczy o niczym złym, chociaż kurde nie wiem :(
Mi jak lekarz tlumaczyl, to te napiecia nie powinny byc regularne i nie powinny trwac zbyt dlugo. W okresie 20tc pojawiaja sie skurcze, bo macica przygotowuje się do porodu. Mi jak sie napinal brzuch to trzymalo mmnie okolo 20min. a nie piwinno niby tak dlugo trwac, na szczescie nie wplywa to negatywnie na moja ciaze. Jak mialam napiety brzuch to czesto chodzilam siusiu i to przynosilo mi ulge.

@Naysan Ja jezdze na wizyty srednio co 3 tyg. I mam 2 ginekologow. 1 prowadzi ciaze a drugi od czasu do czasu jak cos sie dzieje bo do niego mam blisko i nie tzreba sie zapisywac na wizyte on uratowal mi ta ciaze. Wylapal ze juz szyjki .Prawie nie ma i wzial mnie do siebie na oddzial i zszyl..dzisiaj moj lekarz prowadzacy nawet go pochwalil powiedzial zw zrobil kawal dobrej roboty. Ja biore tez duzo magne b6 forte a dzisiaj dodatkowo lekarz kazal dokupic aspargin i brac oba na raz. Ja sie boje bo po magnezie boli mnie zoladek jak biore duzo. Pamietaj lezec lezec i lezec a do tego kontrole co 2 tyg.
@Paula_12345 nie wiem wlasnie czy isc na te prenatalne. Moj lekarz je robi i sam proponuje. Z jednej strony i tak konczy mi sie wtedy L4 ale taka cholerna kasa dzisiaj poszlo na wizyte wymaz i ktg 270 zl a do tego paliwo. A prenatalne to znowu 300 plus ktg i dojazd. Masakra

reklama
Hej dziewczyny ja wlasnie po wizycie. Same dobre wiesci. Maly 1080g. Obrocony juz glowka w dol stad pewnie te parcie na szyjke. Brak rozwarcia. Szew trzyma. Szyjka sie wydluzyla z 2.8cm na 3.2cm. Lekarz kazal czesto sikac bo pecherz jest w kluczowym miejscu i wplywa na szyjke jak jest pelny. Robili mi ktg skurczy brak. Ale nic dziwnego od rana mam miekki brzuch. Za 2 tyg prenatalne.
Super Baska i trzymaj fason do konca;-)

Do góry