reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej dziewczyny ja wlasnie po wizycie. Same dobre wiesci. Maly 1080g. Obrocony juz glowka w dol stad pewnie te parcie na szyjke. Brak rozwarcia. Szew trzyma. Szyjka sie wydluzyla z 2.8cm na 3.2cm. Lekarz kazal czesto sikac bo pecherz jest w kluczowym miejscu i wplywa na szyjke jak jest pelny. Robili mi ktg skurczy brak. Ale nic dziwnego od rana mam miekki brzuch. Za 2 tyg prenatalne.

reklama
@Naysan moj lekarz ktory mnie zszywal mowil ze leki ktore pomagaly na nasza przypadlosc zostaly wycofane mowie tu o fenetrolu i tym na c... I mowil ze nie ma za bardzo co mi dac na skurcze wiec jestem w szoku ze Tobie cos daja. Moze wieksze korzysci z dawania Ci tego leku niz jego skutkow ubocznych. Ja ufam lekarzowi. My tu bierzemy luteine duphostan magnez i nospe. No i ja czasami hydroxsyzyne.

@Wiewióreczka87 Dzięki za odp. A powiedz, te twardnienia masz długotrwałe? Pojawiają się przy tym jakieś bóle? Dla mnie twardnienie to nowy objaw, ale z tego, co czytałam, nie świadczy o niczym złym, chociaż kurde nie wiem :(

@BaskaW Właśnie Salbutamol to niezarejestrowany w PL odpowiednik fenoterolu, a Nitrendypina to to samo co lek na c - też nie pamiętam dokładnie nazwy, ale wiem, że jest z grupy antagonistów wapnia. Ja miałam wcześniej podobny zestaw jak u Ciebie i nie działał, miałam też Scopolan i Buscopan - też nic

@Naysan Cordafon chyba tez lek sie nazywal..mowil mi gin ze mozna je kupic w niemczech i w czechach. Nie masz przy tych lekach kolotan serca? Bo jak mowisz ze to odpowiednik to z nimi bierze sie ispotin.ja mam jakos co 2-3 dni bolace skurcze jak na okres. A twardnienia brzucha codziennie. Przewaznie na wieczor. Masz cos na szyjce zalozone??

@BaskaW przy Salbutamolu miałam straszne kołatanie i ogólnie całym ciałem mi telepało, za pierwszym razem myślałam, że mam atak paniki. Mój lekarz prowadzący nie zapisał mi do tego isoptinu, ale wczoraj położna sugerowała, że może by się przydało. Natomiast Nitrendypinę, która ma działać jak ten Cordafen ponoć u większości kobiet nic nie robi. Ja to zaczełam dopiero dziś nad ranem, przez chwilę kołatało serce i mam ból głowy, ale może być też spowodowany stresem, bo wczoraj już autentycznie myślałam, że zaczyna mi się poród przedwczesny. Lekarka powiedziała, żebym nie czytała ulotki, ale przeczytałam i jestem trochę przerażona - badania pokazały wady rozwojowe u płodu :( już nie wiem, co mam z tym wszystkim począć. Szyjka wczoraj była 39mm i twarda, więc nic mi w jej sprawie nie sugerowano.
A te Twoje skurcze są długotrwałe czy szybko przechodzą? Jak to wygląda?

@Wiewióreczka87 Dzięki za odp. A powiedz, te twardnienia masz długotrwałe? Pojawiają się przy tym jakieś bóle? Dla mnie twardnienie to nowy objaw, ale z tego, co czytałam, nie świadczy o niczym złym, chociaż kurde nie wiem :(
Ja mam twardnienia i często macica mi staje wtedy brzuch sie formuje na kształt stożka- jak czuje że coś się takiego dzieje to pędzę odrazu do łożka:)
Mi brzuch twardnieje i trzyma około 10 minut, lekarze na IP powiedział że jest to groźne jeżeli towarzyszy im ból- może się odkleić łożysko i przy twardnieniu trzeba kontrolować szyjkę.
Natomiast mój lekarz prowadzący powiedział aby zwiększyć odpoczynek i widocznie taka moja przypadłość (jestem wąska w talii przed ciąza 49kg i 170cm) obecnie już +10 kg w 27 tc
A dzidzia duży i zajmuje dużo miejsca

reklama
@Audia20 Dobrze, że wczoraj tego nie wiedziałam, bo bym pewnie schizowała jeszcze bardziej, jak to twardnienie się pojawiło. Czyli leżenie Ci wycisza sprawę? A nie boli Cię wtedy? U mnie ból jest raczej stały, a twardnienie dopiero wczoraj mi się zaczęło, tak parę razy, ale nie liczyłam, ile to trwało.

Do góry