reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Audia20 Dobrze, że wczoraj tego nie wiedziałam, bo bym pewnie schizowała jeszcze bardziej, jak to twardnienie się pojawiło. Czyli leżenie Ci wycisza sprawę? A nie boli Cię wtedy? U mnie ból jest raczej stały, a twardnienie dopiero wczoraj mi się zaczęło, tak parę razy, ale nie liczyłam, ile to trwało.
Witaj, mam podobny problem również od 17 tc, leżałam dwa razy w szpitalu ( w tym raz 10 dni ) odczuwam stałe bole podobne do tych miesiaczkowych, dostaję klasyczny zestaw leków, taki jak już dziewczyny wspomniały: luteina, magnez, nospa. Szyjka długa, zamknięta. Posiewy i wymazy z pochwy czyste. Nikt nie wie czemu mnie boli. Bole trwają nawet po kilkanaście godzin dziennie. Od dwóch tygodnia budzę się z twardym brzuchem, w ciagu dnia też twardnieje... lekarz sądzi, że skoro szyjka trzyma to wszystko jest ok. Żyje w strachu p każdy następny dzień. Jutro konsultacja u innego specjalisty. Może coś wniesie do sprawy, pociesza mnie fakt że już 22 tydzien, czyli objawy są 5 tygodni a szyjka się nie skrocila jak narazie.

reklama
Hej dziewczyny ja wlasnie po wizycie. Same dobre wiesci. Maly 1080g. Obrocony juz glowka w dol stad pewnie te parcie na szyjke. Brak rozwarcia. Szew trzyma. Szyjka sie wydluzyla z 2.8cm na 3.2cm. Lekarz kazal czesto sikac bo pecherz jest w kluczowym miejscu i wplywa na szyjke jak jest pelny. Robili mi ktg skurczy brak. Ale nic dziwnego od rana mam miekki brzuch. Za 2 tyg prenatalne.

Świetne wieści:blink: super, że szyjka się wydłużyła!
Dziewczyny mam dziś wizytę - mam nadzieję, że szew nadal trzyma.

Dziewczyny co mają dużo twardnien macicy - może pokombinujcie z różnymi rodzajami magnezu? Ja wcześniej brałam taki tanszy magnez, teraz kupilam taki na skurcze plus Magne B6, biorę 6 tabletek dziennie łącznie. Od czasu jak mieszam 2 różne rodzaje to mam twardnienia okolo 5 dziennie max. Wcześniej tyle samo miałam na godzine jak był zly dzień.
Jak piję kawe czy herbate czarna to biorę 1 tabletkę więcej.

A na skurcze u mnie pomaga super Spasmolina. Do 21 tyg ciagle mnie coś bolało, po zmianie magnezu i sporadycznie braniu Spasmoliny czuję się jakbym w ciąży nie byla.

@BaskaW super wiadomości, gratulacje :) co do prenatalnych, robisz 3cie dla wlasnego spokoju czy miałaś może zalecone? Mi mówili ze jak pierwsze 2 są dobre to trzeciego nie trzeba.

Kurcze, dziewczyny, widzę, że każda ma nieco inaczej, choć w gruncie rzeczy zalecenia dość podobne - leżeć, odpoczywać. Też się tak stresujecie bardzo tym wszystkim? Moja ciąża jest z invitro, po wielu latach starań, mam 35 lat i poczucie, że to moja ostatnia szansa na dzidziusia, bo nawet przy invitro lekarze dawali nam 2-3% szans na powodzenie. A teraz piąty miesiąc i jeszcze nie miałam nawet jednej chwili, żeby się tym wszystkim cieszyć.
@Wiewióreczka87 @Audia20 ja też jestem raczej z chudych, w dodatku w ciąży na razie jeszcze nic nie przytyłam - jedynie odzyskałam to, co straciłam w pierwszym trymestrze. Pewnie przez nerwy. Ale od początku leżę, o żadnej pracy nie było mowy. Jedynie tyle, co jestem w stanie zrobić na leżąco. Nospa na mnie ostatnim razem nie podziałała w ogóle, ale może powinnam spróbować brać bardziej regularnie. Jakie dawki miałyście zalecone?
@BaskaW jak często chodzisz na kontrolę szyjki? Do swojego lekarza, czy gdzieś indziej? Ja przy tym wszystkim tez muszę sobie w tym wyrobić jakąś rutynę, ale nie wiem, jak często się powinno sprawdzać.

@Paula_12345 U mnie też przejścia z magnezem były - po amnipunkcji brałam 8xMagnesol 150, efekt - ekstremalna biegunka. Inna lekarka zleciła Slowmag, to znów zaparcia, potem mieszałam jedno z drugim i wtedy mniej więcej zaczęły się bóle świadczące podobno o skurczach. Teraz mam 6x dziennie magne B6 i nie widzę żadnej różnicy, no oszaleć można.

@Paula_12345 U mnie też przejścia z magnezem były - po amnipunkcji brałam 8xMagnesol 150, efekt - ekstremalna biegunka. Inna lekarka zleciła Slowmag, to znów zaparcia, potem mieszałam jedno z drugim i wtedy mniej więcej zaczęły się bóle świadczące podobno o skurczach. Teraz mam 6x dziennie magne B6 i nie widzę żadnej różnicy, no oszaleć można.
No cóż, każda ma inaczej :( generalnie takie twardnienia i bóle miesiaczkowe to ma większość dziewczyn w ciazy, mam sporo znajomych w ciazy lub świeżo po, zrobiłam wywiad i każda miała różnego rodzaju bóle przy normalnej i zdrowej ciąży.
Tylko wiadomo, przy niewydolnosci szyjki mogą być groźne

Dziewczyny co mają dużo twardnien macicy - może pokombinujcie z różnymi rodzajami magnezu? Ja wcześniej brałam taki tanszy magnez, teraz kupilam taki na skurcze plus Magne B6, biorę 6 tabletek dziennie łącznie. Od czasu jak mieszam 2 różne rodzaje to mam twardnienia okolo 5 dziennie max. Wcześniej tyle samo miałam na godzine jak był zly dzień.
Jak piję kawe czy herbate czarna to biorę 1 tabletkę więcej.

A na skurcze u mnie pomaga super Spasmolina. Do 21 tyg ciagle mnie coś bolało, po zmianie magnezu i sporadycznie braniu Spasmoliny czuję się jakbym w ciąży nie byla.

@BaskaW super wiadomości, gratulacje :) co do prenatalnych, robisz 3cie dla wlasnego spokoju czy miałaś może zalecone? Mi mówili ze jak pierwsze 2 są dobre to trzeciego nie trzeba.
Jaki kupiłaś. Magnez na skurcze jeśli można wiedzieć?

@Wiewióreczka87 Dzięki za odp. A powiedz, te twardnienia masz długotrwałe? Pojawiają się przy tym jakieś bóle? Dla mnie twardnienie to nowy objaw, ale z tego, co czytałam, nie świadczy o niczym złym, chociaż kurde nie wiem :(
Mi jak lekarz tlumaczyl, to te napiecia nie powinny byc regularne i nie powinny trwac zbyt dlugo. W okresie 20tc pojawiaja sie skurcze, bo macica przygotowuje się do porodu. Mi jak sie napinal brzuch to trzymalo mmnie okolo 20min. a nie piwinno niby tak dlugo trwac, na szczescie nie wplywa to negatywnie na moja ciaze. Jak mialam napiety brzuch to czesto chodzilam siusiu i to przynosilo mi ulge.

@Naysan Ja jezdze na wizyty srednio co 3 tyg. I mam 2 ginekologow. 1 prowadzi ciaze a drugi od czasu do czasu jak cos sie dzieje bo do niego mam blisko i nie tzreba sie zapisywac na wizyte on uratowal mi ta ciaze. Wylapal ze juz szyjki .Prawie nie ma i wzial mnie do siebie na oddzial i zszyl..dzisiaj moj lekarz prowadzacy nawet go pochwalil powiedzial zw zrobil kawal dobrej roboty. Ja biore tez duzo magne b6 forte a dzisiaj dodatkowo lekarz kazal dokupic aspargin i brac oba na raz. Ja sie boje bo po magnezie boli mnie zoladek jak biore duzo. Pamietaj lezec lezec i lezec a do tego kontrole co 2 tyg.
@Paula_12345 nie wiem wlasnie czy isc na te prenatalne. Moj lekarz je robi i sam proponuje. Z jednej strony i tak konczy mi sie wtedy L4 ale taka cholerna kasa dzisiaj poszlo na wizyte wymaz i ktg 270 zl a do tego paliwo. A prenatalne to znowu 300 plus ktg i dojazd. Masakra

reklama
Hej dziewczyny ja wlasnie po wizycie. Same dobre wiesci. Maly 1080g. Obrocony juz glowka w dol stad pewnie te parcie na szyjke. Brak rozwarcia. Szew trzyma. Szyjka sie wydluzyla z 2.8cm na 3.2cm. Lekarz kazal czesto sikac bo pecherz jest w kluczowym miejscu i wplywa na szyjke jak jest pelny. Robili mi ktg skurczy brak. Ale nic dziwnego od rana mam miekki brzuch. Za 2 tyg prenatalne.
Super Baska i trzymaj fason do konca;-)

Do góry