reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć Wam kobitki,
Ja też mam podobny problem.
Jestem w 26 tc i mam twardy brzuch,tydzień temu w sobotę zaczeło sie niewinnie od lekkiego pobolewania, a skończyło na IP i kroplówką połączoną z leżeniem do poniedziałku.. dziś na kontroli lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową mam nospe 3x dziennie+ magnez i oczywiscie leżeć, nic fizycznie i tylko leżeć, leżeć i leżeć... stąd chciałam zapytać czy faktycznie te leżenie tyle pomaga czy mówią tak do bezpieczeństwa?
Cześć witaj na naszym wątku. U nas generalnie chodzi o to by dziecko nie napieralo na szyjke ale i jestem tego zdania ze leżenie pomaga na skurcze :)

reklama
Cześć witaj na naszym wątku. U nas generalnie chodzi o to by dziecko nie napieralo na szyjke ale i jestem tego zdania ze leżenie pomaga na skurcze :)
U mnie szyjka długa i twarda, tylko skurcze i brzuch ciągle napięty.. sama nie wiem co robić- do tej pory ogarniałam wszystko- prace, dom, zakupy :)
Teraz już l4 ale w domu chyba drobne prace nadal mogę wykonywać? :d l

U mnie szyjka długa i twarda, tylko skurcze i brzuch ciągle napięty.. sama nie wiem co robić- do tej pory ogarniałam wszystko- prace, dom, zakupy :)
Teraz już l4 ale w domu chyba drobne prace nadal mogę wykonywać? :d l
Kurcze tu Ci nie pomogę bo ja leze plackiem od 12 tygodni. Jak tylko zaczęły mi sie bole brzucha to lekarka powiedziała ze mam lezec, wiec sie jej slucham i trwa to do tej pory.

Dziewczyny czy też tak macie że jak dziecko kopie niżej to odczuwacie to w pochwie? Bardzo tego nie lubię bo mam wrażenie że mi szew rozerwie i wpływa to na szyjkę :/ Upławy też mam większe jak młoda dużo tam kopie.

Hej @Audia20 , jeśli nospa Ci nie będzie pomagać to zapytaj o spazmolinę, ja po szwie miałam lekkie skurcze, ale odkąd biorę ten lek 3x1 jest znacznie lepiej i mam teraz takie dni bez praktycznie żadnych dolegliwości.
Co do leżenia to niestety lekarze nie straszą :( Wierz mi, że konsultowałam to z wieloma bo też mi (jest to ciężko zaakceptować. To serio pomaga. Lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową na podstawie KTG? Ile i jaki magnez bierzesz?

@Paula_12345 pisalam wyzej w poscie ze tez mam z tym problem przy szwie ze jak maly kopie w pecherz i tam nisko to strasznie odczuwam szyjke jakby byla jeszcze tkliwa po szyciu. Na szczescie nie jest tak codziennie bo zmienia pozycje. Jak dla mnie to jest najgorsze uczucie z mozliwych jak kopie tam nisko. 2 tyg temu na wizycie lekarz mowil ze ma nogi w moim dole brzucha i wtedy prawie codZiennie dawal mi popalic.
@Audia20 nikt tutaj nie da Ci gwarancji ze lezenie pomoze albo ze mozesz prowadzic tylko tryb oszczedny. Ja leze od 14 tc caly czas mialam dlugo szyjke tylko stawial sie i twardnial brzuch. W 20 tc dalej miala 34 mm a nagle 2 tyg pozniej poszlam do lekarza bo dziwnie bolal mnie brzuch i nagle 14mm szyjka i wewnetrzne rozwarcie. Dodam ze lezalam caly czas wstawalam tylko do wc i pod prysznic.
Reasumujac sa rozne przypadki sa laski ze leza i wyleza do konca a sa takie jak ja ze leza i nagle jest zle i trzeba zaszyc albo pessar. Musisz byc czujna i obserwowac objawy. Ja bym lezala i czesciej wizyty.

Cześć Wam kobitki,
Ja też mam podobny problem.
Jestem w 26 tc i mam twardy brzuch,tydzień temu w sobotę zaczeło sie niewinnie od lekkiego pobolewania, a skończyło na IP i kroplówką połączoną z leżeniem do poniedziałku.. dziś na kontroli lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową mam nospe 3x dziennie+ magnez i oczywiscie leżeć, nic fizycznie i tylko leżeć, leżeć i leżeć... stąd chciałam zapytać czy faktycznie te leżenie tyle pomaga czy mówią tak do bezpieczeństwa?
Ja też mam 26tc i leżę od sześciu tygodni. W mojej sytuacji, skracajaca się szyjka, leżałam w szpitalu ze skurczami, lekarze mówią, że leżenie to lekarstwo.

Dziewczyny czy też tak macie że jak dziecko kopie niżej to odczuwacie to w pochwie? Bardzo tego nie lubię bo mam wrażenie że mi szew rozerwie i wpływa to na szyjkę :/ Upławy też mam większe jak młoda dużo tam kopie.

Hej @Audia20 , jeśli nospa Ci nie będzie pomagać to zapytaj o spazmolinę, ja po szwie miałam lekkie skurcze, ale odkąd biorę ten lek 3x1 jest znacznie lepiej i mam teraz takie dni bez praktycznie żadnych dolegliwości.
Co do leżenia to niestety lekarze nie straszą :( Wierz mi, że konsultowałam to z wieloma bo też mi (jest to ciężko zaakceptować. To serio pomaga. Lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową na podstawie KTG? Ile i jaki magnez bierzesz?
Kurcze chciałam doczytać od początku ale nie moge go znaleźć wśród 3tys stron.. brzuch ciagle mi się stawia i twardnieje nawet pomimo tej nospy.
Możesz mi opisać swój dzień? Jedzenie same przygotowywujecie? Ja nie wiem jak mam poradzić sobie z życiem, skoro mam tylko leżeć :o
Nie miałam jeszcze KTG, póki co to na podstawie obserwacji w szpitalu- pomimo przyjmowania nospy, luteiny i magnezu i ciągłego leżenia było bez zmian- jedynie ból minął, i do tej pory tak mam. Nie wiem niektóre pielęgniarki twierdziły że taka moja uroda, lub z powodu mojego wzrostu i wagi (170, przed ciażą 50 kg). Magnez biore razem z nospa 3x i aktualnie mam Magnezin.

reklama
Ja też mam 26tc i leżę od sześciu tygodni. W mojej sytuacji, skracajaca się szyjka, leżałam w szpitalu ze skurczami, lekarze mówią, że leżenie to lekarstwo.
Lekarstwo dla ciała, przekleństwo dla ducha. Znalazłam dziś artykuł mamyginekolog gdzie właśnie pisała o leżeniu, że ogólnie jest złe i ona go nie zaleca swoim pacjentkom. Prowadzić oszczędny tryb życia to rozumiem, ale nie wyobrażam dobie leżeć przez tyle czasu non stop:(

Do góry