reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć Wam kobitki,
Ja też mam podobny problem.
Jestem w 26 tc i mam twardy brzuch,tydzień temu w sobotę zaczeło sie niewinnie od lekkiego pobolewania, a skończyło na IP i kroplówką połączoną z leżeniem do poniedziałku.. dziś na kontroli lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową mam nospe 3x dziennie+ magnez i oczywiscie leżeć, nic fizycznie i tylko leżeć, leżeć i leżeć... stąd chciałam zapytać czy faktycznie te leżenie tyle pomaga czy mówią tak do bezpieczeństwa?
Cześć witaj na naszym wątku. U nas generalnie chodzi o to by dziecko nie napieralo na szyjke ale i jestem tego zdania ze leżenie pomaga na skurcze :)

reklama
Cześć witaj na naszym wątku. U nas generalnie chodzi o to by dziecko nie napieralo na szyjke ale i jestem tego zdania ze leżenie pomaga na skurcze :)
U mnie szyjka długa i twarda, tylko skurcze i brzuch ciągle napięty.. sama nie wiem co robić- do tej pory ogarniałam wszystko- prace, dom, zakupy :)
Teraz już l4 ale w domu chyba drobne prace nadal mogę wykonywać? :d l

U mnie szyjka długa i twarda, tylko skurcze i brzuch ciągle napięty.. sama nie wiem co robić- do tej pory ogarniałam wszystko- prace, dom, zakupy :)
Teraz już l4 ale w domu chyba drobne prace nadal mogę wykonywać? :d l
Kurcze tu Ci nie pomogę bo ja leze plackiem od 12 tygodni. Jak tylko zaczęły mi sie bole brzucha to lekarka powiedziała ze mam lezec, wiec sie jej slucham i trwa to do tej pory.

Dziewczyny czy też tak macie że jak dziecko kopie niżej to odczuwacie to w pochwie? Bardzo tego nie lubię bo mam wrażenie że mi szew rozerwie i wpływa to na szyjkę :/ Upławy też mam większe jak młoda dużo tam kopie.

Hej @Audia20 , jeśli nospa Ci nie będzie pomagać to zapytaj o spazmolinę, ja po szwie miałam lekkie skurcze, ale odkąd biorę ten lek 3x1 jest znacznie lepiej i mam teraz takie dni bez praktycznie żadnych dolegliwości.
Co do leżenia to niestety lekarze nie straszą :( Wierz mi, że konsultowałam to z wieloma bo też mi (jest to ciężko zaakceptować. To serio pomaga. Lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową na podstawie KTG? Ile i jaki magnez bierzesz?

@Paula_12345 pisalam wyzej w poscie ze tez mam z tym problem przy szwie ze jak maly kopie w pecherz i tam nisko to strasznie odczuwam szyjke jakby byla jeszcze tkliwa po szyciu. Na szczescie nie jest tak codziennie bo zmienia pozycje. Jak dla mnie to jest najgorsze uczucie z mozliwych jak kopie tam nisko. 2 tyg temu na wizycie lekarz mowil ze ma nogi w moim dole brzucha i wtedy prawie codZiennie dawal mi popalic.
@Audia20 nikt tutaj nie da Ci gwarancji ze lezenie pomoze albo ze mozesz prowadzic tylko tryb oszczedny. Ja leze od 14 tc caly czas mialam dlugo szyjke tylko stawial sie i twardnial brzuch. W 20 tc dalej miala 34 mm a nagle 2 tyg pozniej poszlam do lekarza bo dziwnie bolal mnie brzuch i nagle 14mm szyjka i wewnetrzne rozwarcie. Dodam ze lezalam caly czas wstawalam tylko do wc i pod prysznic.
Reasumujac sa rozne przypadki sa laski ze leza i wyleza do konca a sa takie jak ja ze leza i nagle jest zle i trzeba zaszyc albo pessar. Musisz byc czujna i obserwowac objawy. Ja bym lezala i czesciej wizyty.

Cześć Wam kobitki,
Ja też mam podobny problem.
Jestem w 26 tc i mam twardy brzuch,tydzień temu w sobotę zaczeło sie niewinnie od lekkiego pobolewania, a skończyło na IP i kroplówką połączoną z leżeniem do poniedziałku.. dziś na kontroli lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową mam nospe 3x dziennie+ magnez i oczywiscie leżeć, nic fizycznie i tylko leżeć, leżeć i leżeć... stąd chciałam zapytać czy faktycznie te leżenie tyle pomaga czy mówią tak do bezpieczeństwa?
Ja też mam 26tc i leżę od sześciu tygodni. W mojej sytuacji, skracajaca się szyjka, leżałam w szpitalu ze skurczami, lekarze mówią, że leżenie to lekarstwo.

Dziewczyny czy też tak macie że jak dziecko kopie niżej to odczuwacie to w pochwie? Bardzo tego nie lubię bo mam wrażenie że mi szew rozerwie i wpływa to na szyjkę :/ Upławy też mam większe jak młoda dużo tam kopie.

Hej @Audia20 , jeśli nospa Ci nie będzie pomagać to zapytaj o spazmolinę, ja po szwie miałam lekkie skurcze, ale odkąd biorę ten lek 3x1 jest znacznie lepiej i mam teraz takie dni bez praktycznie żadnych dolegliwości.
Co do leżenia to niestety lekarze nie straszą :( Wierz mi, że konsultowałam to z wieloma bo też mi (jest to ciężko zaakceptować. To serio pomaga. Lekarz stwierdził wysoką czynność skurczową na podstawie KTG? Ile i jaki magnez bierzesz?
Kurcze chciałam doczytać od początku ale nie moge go znaleźć wśród 3tys stron.. brzuch ciagle mi się stawia i twardnieje nawet pomimo tej nospy.
Możesz mi opisać swój dzień? Jedzenie same przygotowywujecie? Ja nie wiem jak mam poradzić sobie z życiem, skoro mam tylko leżeć :o
Nie miałam jeszcze KTG, póki co to na podstawie obserwacji w szpitalu- pomimo przyjmowania nospy, luteiny i magnezu i ciągłego leżenia było bez zmian- jedynie ból minął, i do tej pory tak mam. Nie wiem niektóre pielęgniarki twierdziły że taka moja uroda, lub z powodu mojego wzrostu i wagi (170, przed ciażą 50 kg). Magnez biore razem z nospa 3x i aktualnie mam Magnezin.

reklama
Ja też mam 26tc i leżę od sześciu tygodni. W mojej sytuacji, skracajaca się szyjka, leżałam w szpitalu ze skurczami, lekarze mówią, że leżenie to lekarstwo.
Lekarstwo dla ciała, przekleństwo dla ducha. Znalazłam dziś artykuł mamyginekolog gdzie właśnie pisała o leżeniu, że ogólnie jest złe i ona go nie zaleca swoim pacjentkom. Prowadzić oszczędny tryb życia to rozumiem, ale nie wyobrażam dobie leżeć przez tyle czasu non stop:(

Do góry