reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Informacyjnie - urodziłam 27 sierpnia, jeden dzień przed terminem z om i 5 dni przed terminem z USG. Poród najpiekniejszy na świecie, bez interwencji medycznych. Moja szyjka tak przyzwyczaila się do rozwarcia, że 3 dni po porodzie dalej miałam rozwarcie na 4 cm. W czwartek mam wizytę już u ginekologa, to zobaczymy, czy się pozamykałam. Synek w dniu porodu ważył 3670g i mierzył 55 cm :)
Gratulacje! Tez chce taki naturalny poród

reklama
Informacyjnie - urodziłam 27 sierpnia, jeden dzień przed terminem z om i 5 dni przed terminem z USG. Poród najpiekniejszy na świecie, bez interwencji medycznych. Moja szyjka tak przyzwyczaila się do rozwarcia, że 3 dni po porodzie dalej miałam rozwarcie na 4 cm. W czwartek mam wizytę już u ginekologa, to zobaczymy, czy się pozamykałam. Synek w dniu porodu ważył 3670g i mierzył 55 cm :)
Gratuluję :) dużo zdrówka dla Was, buziaki

Ja też już po;) Marika 52cm i 3200g szczęścia jest już z nami.

Niestety nie czuje się zbyt dobrze i myślę że rozeszło mi się spojenie łonowe. Ciężko mi się przekręcić nawet.na drugi bok a co dopiero ogarnąć dziecko. Ból spojenia ogromny:/ Ktoś miał Tak?

Ja też już po;) Marika 52cm i 3200g szczęścia jest już z nami.

Niestety nie czuje się zbyt dobrze i myślę że rozeszło mi się spojenie łonowe. Ciężko mi się przekręcić nawet.na drugi bok a co dopiero ogarnąć dziecko. Ból spojenia ogromny:/ Ktoś miał Tak?
Gratuluję, super dziewczyny.
Z tym bólem to u mnie tak nie było na szczęście. Zapytaj lekarza przy obchodzie co z tym zrobić i może coś przeciwbólowego ci dadzą.

Cześć dziewczyny, na wstępie chcę Wam pogratulowac narodzin dzidziusiow.
Pisze do Was, gdyz jestem w 13tc jest to moja 3 ciaza. 2 poprzednie straciłam, ta ostatnia w 16 tc. Zaczelo sie od skurczów w 14 tyg trafilam do szpitala tam tylko magnez, apap i progesteron. Nie pomoglo. Pekl pecherzyk.
Według lekarza moglo byc to na tle bakteriologicznym. Dodam ze mam zespół antyfosfolipidowy ale nie o tym.

Jak wspomnialam: pogodzilam sie ze strata. Obecnie 13tc od 6 dni bol brzucha w dole takie sciskanie jakbym robila brzuszki. Znowu szpital. Jak wiadomo zależy mi aby donosić ta ciążę, stad pytanie co brałyscie na skurcze? Od którego tygodnia ciąży? I czy same miałyscie takie historie na początku ciąży? Z góry dziękuję za pomoc.

Pisze do Was, gdyz jestem w 13tc jest to moja 3 ciaza. 2 poprzednie straciłam, ta ostatnia w 16 tc. Zaczelo sie od skurczów w 14 tyg trafilam do szpitala tam tylko magnez, apap i progesteron. Nie pomoglo. Pekl pecherzyk.
Według lekarza moglo byc to na tle bakteriologicznym. Dodam ze mam zespół antyfosfolipidowy ale nie o tym.

Jak wspomnialam: pogodzilam sie ze strata. Obecnie 13tc od 6 dni bol brzucha w dole takie sciskanie jakbym robila brzuszki. Znowu szpital. Jak wiadomo zależy mi aby donosić ta ciążę, stad pytanie co brałyscie na skurcze? Od którego tygodnia ciąży? I czy same miałyscie takie historie na początku ciąży? Z góry dziękuję za pomoc.
Bardzo mi przykro z powodu tego co musiałaś przejść...
Mi w drugiej ciąży zaczęło się właśnie od 13 tyg skracanie szyjki. Szłam na wizytę do lekarza i juz wiedziałam że będzie źle bo cały tydzień bolał mnie brzuch. Na skurcze odpoczynek, luteine, duże dawki magnezu i doraźnie nospa.
Są tu dziewczyny które po stratach w wczesnej ciąży (ok.20tyg) miały zakładany szew w kolejnych ciążach.
A czy w poprzedniej ciąży miałaś w szpitalu robiony wymaz z pochwy?

Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty i trzymam mocno kciuki tym razem musi sie udać!
Ja straciłam dziecko w poprzedniej ciąży z powodu niewydolnej szyjki w 20 tygodniu ciąży. U mnie nie było żadnych objawów jej skracania, żadnych bóli.
W obecnej ciąży od początku pobolewał brzuch jak na miesiączkę, w 17 tygodniu lekarz stwierdził krótka szyjkę 2,5 cm a tydzień pózniej było jej juz 1,9 cm i rozwarcie wewnętrzne 0,5 cm w usg dopochwowym.
W 19 tygodniu założono mi szew na szyjkę i od tego momentu wróciła do 2,5 cm i tyle trzyma ciągle aż do teraz. Jutro rozpoczynam juz 34 tydzień..
Od początku ciąży Ok 6 tygodnia biorę magnez i duphaston, nospa tylko doraźnie a od założenia szwu profilaktycznie globulki macmirror co 3 noc.
A Jak u Ciebie wygląda szyjka na usg ?

reklama
@MaryH właśnie nie miałam wymazow wiec sa to tylko tezy...
@Tusinka widzę ze jestes juz przy mecie :) 3 mam kciuki za ostatnie tygodnie :) u mnie szyjka niby okej ostatnio tez niby była. Tak naprawdę w szpitalu nic mi nie mówią. Chce wyjść i iść jutro do mojej gin. Musze być dobrze przygotowana do tej rozmowy.
Kiedys kobietą zalecano fenoterol, dzis juz jest wycofany. Ciekawi mnie czy istnieje jakiś odpowiednik.

Do góry