reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Chodze do lekarza prywatnie nie mial go w gabinecie musial zamowic a to wypadł akurat weekend i nowy rok i tak sie przeciagnelo.

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
Aha rozumiem, mnie w pierwszej ciąży szyjka zaczęła skracac się w 19 tyg z paser em dotrwalam do 36

reklama
Aha rozumiem, mnie w pierwszej ciąży szyjka zaczęła skracac się w 19 tyg z paser em dotrwalam do 36
A po zalozeniu pessara nic sie nie dzialo u mnie zaczelo sie rozwarcie robic od wewnetrznej strony w ciagu tych 2 tygodni. Czy to normalne? Z tego wszystkiego nie zapytalam go ile ma i w ogole...powiedzial ze "probuje wywarzyc drzwi z futryna"

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Ja to licze chociaż na ten 34 tc bo blizna po CC mi sie rozeszla a teraz.najgorszy moment dla niej bo macica intensywnie sie powieksza

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

A po zalozeniu pessara nic sie nie dzialo u mnie zaczelo sie rozwarcie robic od wewnetrznej strony w ciagu tych 2 tygodni. Czy to normalne? Z tego wszystkiego nie zapytalam go ile ma i w ogole...powiedzial ze "probuje wywarzyc drzwi z futryna"

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
U mnie nic się nie dzialo, a zresztą nie pamięta żeby mi w pierwszej ciąży robił badanie czy rozwiewa się id środka? Bo to tylko dopochwowo da się zbadać?
Pod koniec 35 tyg dostałam skurczy, lezalam 3 dni w szpitalu na fenetrolu i urodzilam w równym 36
Teraz na wizycie właśnie spr mi czy nie rozwiewa się,,jak narazie jest Oki a moja szyjka na 3 cm ale ja taka krótka mam od początku
A jaka miałaś pierwsza ciążę?

W pierwszej ciazy chodzilam panstwowo usg mialam tylko 3 razy w ciazy i tylko raz mierzona szyjke... ale to tez jak poszlam prywatnie...to byla prawie 4 cm

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

W pierwszej ciazy chodzilam panstwowo usg mialam tylko 3 razy w ciazy i tylko raz mierzona szyjke... ale to tez jak poszlam prywatnie...to byla prawie 4 cm

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
Czyli nie działo się nic z szyjka?
Musisz się Teraz oszczedzac! Właśnie nie wiem jak to z tym szwem, ale mój lekarzvwspominał mi że jeśli zacznie się rozwijać to wtedy założy szew! Ciekawe do którego tyg ciąży zakladaja taki szew?

Nie dopiero w tej ciazy mam takie przeboje...Z tego co poszperalam w internecie to znalazlam najpozniej w 26tc wiec dla mnie za pozno. Ale moze ktoras miala pozniej?

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Z tego co się orientuje to może być założony przed 28 tyg później juz tylko pessar. Wszystkie moje znajome ze skracajaca się szyjka w późniejszych ciazach miały pessar. Ja w jednej ciazy miałam założony w 17 a w obecnej w 16. Chociaż co lekarz to opinia czytałam ze dziewczyny miały zakładane juz w 12 tyg a mi lekarz powiedział ze musimy czekac do 16 bo dopiero wtedy można założyć.

reklama
Agatka jak badał mnie na fotelu w poprzedniej ciazy to powiedział ze robi się zew rozwarcie a wew zamknięte. Teraz jak mnie badali na fotelu to tez powiedzieli ze ujscie skrócone ale zamknięte a na usg tylko potwierdzili.

Do góry