reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja mam szew od 12 tygodnia , założony profilaktycznie po przebojach w poprzedniej ciazy.
Ja wiem tylko tyle ze szew zakłada sie profilaktycznie 12-13 tydzien jeśli w wywiadzie pacjentka ma porody przedwczesne i stwierdzona niewydolnosc szyjki...

Ale czytałam rożne fora na których nie raz dziewczyny pisały ze miały szew zakładany późno nawet około 28-30 tc ale były to raczej sporadyczne przypadki... zazwyczaj to tak chyba max do 24.... ale lekarzem nie jestem kazdy przypadek jest inny i to juz sam prowadzący ciaze powienjen wiedzieć co robic...
Jeśli masz wątpliwości moze warto umówić sie na dodatkowo konsultacje ? troche dziwne teksty ma ten Twoj lekarz typu gadanie do brzucha zeby dzidzia siedziała tam... hmmm on ma działać konkretnie a nie jakies
dziwne rytuały robic :)
Jeśli sie martwisz to poporstu polecam poszukanie jakiegoś specjalisty ktory ma dobre opinie , wybierz sie bedziesz przybajmniej spokojna ;)

reklama
@Gawinka88 no właśnie mam tego jednego z lepszych w okolicy drugi to jego " kolega" ze szpitala. Mam pessar luteine i kontrol 29 jak bedzie gorzej to szpital. Chociaz teraz dostalam skierowanie do szpitala takie bezterminowe gdybym boli dostala lub nie daj Bog cos wiecej zeby od razu mnie na oddzial wiezli. Skurczy nie mam a rozwarcie sie robi. Wyjezdzam do rodzicow zeby tam mial mi kto " uslugiwac"[emoji6] i od nich mam blizej do szpitala 15 km a ode.mnie ponad 60

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Czasem lepiej wyłączyć glowe :) i za duzo nie czytać...
Ja w pierwszej ciazy tez miałam rozwarcie ujścia wewnętrznego juz w 20 tc mimo wszystko udało sie wyleżeć do końca 36 tygodnia - dlatego myśl pozytywnie lez i wszystko bedzie dobrze :)

Lekarzowi ufam ze wie co robi ale chyba sie sama nakrecam czytajac te wszystkie strony internetowe

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
leż jak najwięcej, pessar z tego co czytałam daje bardzo dobre efekty, a w tak wysokiej ciąży zakładanie szwu chyba nie jest bezpieczne ze względu na to, ze można pobudzić szyjkę- tak wczesniej pisaly dziewczyny.

Hej. Moge sie przylaczyc? Mam pare pytan ktore mnie zastanawiaja a nieprzyszlo mi do glowy zapytac lekarza...

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Witaj, lekarza nie zastapimy, jak masz takie obawy to on powinien Ci wszystko tlumaczyc.
A sterydy na rozwoj pluc Twoj lekarz rozwazal? To juz czas skoro masz rozwarcie...

Witaj, lekarza nie zastapimy, jak masz takie obawy to on powinien Ci wszystko tlumaczyc.
A sterydy na rozwoj pluc Twoj lekarz rozwazal? To juz czas skoro masz rozwarcie...
Z tych emocji zapomnialam wlasnie go zapytac o szew. Rozmawialismy o sterydach to powiedzial ze jeszcze nie teraz 29 mam kontrol. Wiec mam nadzieje ze nie jest az tak zle z punktu medycznego jak z punktu mojej psychiki. Ufam mu, mam nadzieje ze wie co robi.

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

reklama
Do góry