reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Chodze do lekarza prywatnie nie mial go w gabinecie musial zamowic a to wypadł akurat weekend i nowy rok i tak sie przeciagnelo.

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
Aha rozumiem, mnie w pierwszej ciąży szyjka zaczęła skracac się w 19 tyg z paser em dotrwalam do 36

reklama
Aha rozumiem, mnie w pierwszej ciąży szyjka zaczęła skracac się w 19 tyg z paser em dotrwalam do 36
A po zalozeniu pessara nic sie nie dzialo u mnie zaczelo sie rozwarcie robic od wewnetrznej strony w ciagu tych 2 tygodni. Czy to normalne? Z tego wszystkiego nie zapytalam go ile ma i w ogole...powiedzial ze "probuje wywarzyc drzwi z futryna"

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Ja to licze chociaż na ten 34 tc bo blizna po CC mi sie rozeszla a teraz.najgorszy moment dla niej bo macica intensywnie sie powieksza

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

A po zalozeniu pessara nic sie nie dzialo u mnie zaczelo sie rozwarcie robic od wewnetrznej strony w ciagu tych 2 tygodni. Czy to normalne? Z tego wszystkiego nie zapytalam go ile ma i w ogole...powiedzial ze "probuje wywarzyc drzwi z futryna"

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
U mnie nic się nie dzialo, a zresztą nie pamięta żeby mi w pierwszej ciąży robił badanie czy rozwiewa się id środka? Bo to tylko dopochwowo da się zbadać?
Pod koniec 35 tyg dostałam skurczy, lezalam 3 dni w szpitalu na fenetrolu i urodzilam w równym 36
Teraz na wizycie właśnie spr mi czy nie rozwiewa się,,jak narazie jest Oki a moja szyjka na 3 cm ale ja taka krótka mam od początku
A jaka miałaś pierwsza ciążę?

W pierwszej ciazy chodzilam panstwowo usg mialam tylko 3 razy w ciazy i tylko raz mierzona szyjke... ale to tez jak poszlam prywatnie...to byla prawie 4 cm

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

W pierwszej ciazy chodzilam panstwowo usg mialam tylko 3 razy w ciazy i tylko raz mierzona szyjke... ale to tez jak poszlam prywatnie...to byla prawie 4 cm

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png
Czyli nie działo się nic z szyjka?
Musisz się Teraz oszczedzac! Właśnie nie wiem jak to z tym szwem, ale mój lekarzvwspominał mi że jeśli zacznie się rozwijać to wtedy założy szew! Ciekawe do którego tyg ciąży zakladaja taki szew?

Nie dopiero w tej ciazy mam takie przeboje...Z tego co poszperalam w internecie to znalazlam najpozniej w 26tc wiec dla mnie za pozno. Ale moze ktoras miala pozniej?

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Z tego co się orientuje to może być założony przed 28 tyg później juz tylko pessar. Wszystkie moje znajome ze skracajaca się szyjka w późniejszych ciazach miały pessar. Ja w jednej ciazy miałam założony w 17 a w obecnej w 16. Chociaż co lekarz to opinia czytałam ze dziewczyny miały zakładane juz w 12 tyg a mi lekarz powiedział ze musimy czekac do 16 bo dopiero wtedy można założyć.

reklama
Agatka jak badał mnie na fotelu w poprzedniej ciazy to powiedział ze robi się zew rozwarcie a wew zamknięte. Teraz jak mnie badali na fotelu to tez powiedzieli ze ujscie skrócone ale zamknięte a na usg tylko potwierdzili.

Do góry