reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

No to rzeczywiście u Ciebie dużo szybciej Sie skróciła.U mnie chodzi tez o to ze to ciąża blizniacza i jest większe obciążenie na szyjkę i tez przy ciąży bliźniaczej nie jest zalecany żaden szew jedynie jak cos to pessar ale tez nie bardzo.Mam nadzieje ze juz jakoś mocno się nie skróci

Z tego co wiem zakladaja pessar przy ciąży bliźniaczej.. wiem ze masz wieksze obciazenie bo jednak masz dwojeczke tam w środku :) poczekaj do następnej wizyty mysle ze lekarz zrobi wszystko zeby było ok :) ja tez czekam z niecierpliwoscia na wizyte ale jak czytalas ja juz walcze ponad 10tygodni z szyjka.. jeśli bedzie kiepsko napewno zaloze pessar narazie moj gin nie widzial powodow bo szyjka 30mm jest w normie :)

reklama
Z tego co wiem zakladaja pessar przy ciąży bliźniaczej.. wiem ze masz wieksze obciazenie bo jednak masz dwojeczke tam w środku :) poczekaj do następnej wizyty mysle ze lekarz zrobi wszystko zeby było ok :) ja tez czekam z niecierpliwoscia na wizyte ale jak czytalas ja juz walcze ponad 10tygodni z szyjka.. jeśli bedzie kiepsko napewno zaloze pessar narazie moj gin nie widzial powodow bo szyjka 30mm jest w normie :)
Odchodzą od zakładania pesserow szczególnie w ciąży bliźniaczej. Podobno nie jest to zalecane.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja duzo czytałam o krazkach i pisza ze zaklada sie na ciaze blizniacze pessar, wydaje mi sie ze zależy to od lekarza. Ale wiadomo jak sie skraca szyjka to chyba lepiej założyć...
Screenshot_2017-07-07-15-13-38.png

Załączniki

• Screenshot_2017-07-07-15-13-38.png
    85,6 KB · Wyświetleń: 517
  • Screenshot_2017-07-07-15-13-38.png
    85,6 KB · Wyświetleń: 69
Tak było kiedyś. Teraz taniej się zmienia. W ciąży bliźniaczej starają się tego unikać.

Poczytaj trochę zagranicznych badań ogólnie na temat problemów z szyjką. W Polsce nie przeprowadzano badań pod tym kontem.

A dlaczego odchodzi się od zakładania pessara? Tak z ciekawości pytam bo nie słyszałam o tym nigdy. na logikę zawsze to odciąża szyjkę podnosi trochę i można z nim normalnie funkcjonować jak jest niewydolna. A jest bezinwazyjny w przeciwieństwie do szwu np.

Co do zagranicznych badań to ja akurat jestem sceptycznie nastawiona. Tam często przez całą ciążę nikt nie sprawdza szyjki, nie robi badań ginekologicznych a ciąże prowadzi położna macajac brzuch i mierząc ciśnienie.stawiaja bardzo na nature. I uznają ciążę jak ja sama donosisz do 24 tyg. Nie walczą o każda ciążę tak jak u nas od początku..

Moja lekarz prowadząca pisała pracę dr na temat skracania szyjki i zastosowania pessara na przykładzie swoich pacjentek m.innymi mnie. Sądzę że nie ona jedna w Polsce:)

Ja odnosiłam się do pesserow w ciąży bliźniaczej. Podobno jest to niekorzystne. I odchodzi się od zakładania ich w Polsce. Są zwolennicy i przeciwnicy pesserow. Mój lekarz akurat należy do tych drugich. Odnośnie badań nie chodziło mi o Anglię. Wszyscy gdy mówi się o prowadzeniu ciąży za granicą od razu mają na uwadze Anglię, a nie wszędzie tak jest.
U Nas panuje tendencja do kładzenia pacjentek do łóżek co by się nie działo bo tylko to najlepsze i to pomoże. Przekonanie od czasów naszych mam i babć. Niestety często jest tak, że jak szyjka ma się skracać to będzie.
Co innego oszczędny tryb życia a co innego leżenie ciągle, które skutkuje wieloma problemami u maluszków. I tu mogą się wypowiedzieć rehabilitanci właśnie polscy.

reklama
Jeżeli został wymyślony krążek pessar to chyba w jakims celu.. ja mieszkam w irlandii gdyby nie wizyty w polskiej klinice pewnie juz bym nie była w ciąży bo oni wszystko bagatelizuja nie mierza szyjek nie badaja ginekologicznie, zakladaja szew jesli raz poronilas o pessarze nawet nie wiedzą. Tak jak pisalam jedni lekarze ci założą drudzy nie, nawet w ciąży bliźniaczej .Moja by mi założyła ale nie na ta szyjke którą teraz mam. Czasami leżący tryb nie pomaga i mimo tego szyjka sie skraca. Ja wolalabym miec lekarza który zaklada krążek i ratuje ciążę do konca.

Do góry