reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja jestem alergikiem i moge powiedzieć tyle, jesli jesteś pacjentka alergologa, umów się jak najszybciej na wizytę, mozna dobrać leki, które można stosować w ciąży. Nie słyszałam o zadnych należących do kategorii A, ale ponoć w B (moga byc stosowane w wypadku wyjątkowej konieczności - Link do: Kategoria B ) są cetyryzyna (ja mam na receptę Lirrę, jest tez Zyrtec Allertec) i loratadyna (Clatrine, ). Mi w ciąży alergia kontaktowa uspokaja się na tyle, że jakoś się przemęczam. Tak, drapię sie do krwi czasem :-( ale pomaga maść z witamina A (oczywiście od II trymestru) i krem z emolientem, kąpiel w emoliencie i niestety tylko eliminacja alergenów.
Właśnie też o tym myślałam, bo teraz siedzę w domu przez kłopoty z tą szyjką, ale jak wyjdę np. do lekarza czy na badania, to alergia od razu sie odzywa. Poza ciążą biorę sterydy (wziewne w okresie pylenia - a w testach okazało się, że jestem uczulona na wszystkie alergeny, które mieli dostepne xD i w kremie - cały rok na alergie kontaktowe).
Jeśli masz duszności z powodu alergii coś, np. sterydy trzeba brać, w ciąży się nie przerywa takiego leczenia, jak np. astmy, czy odczulania, tylko dobiera odpowiedni lek. Moja alergolog pozwala na używanie sterydów w kremie (konkretny, na jej receptę, ale tylko miejscowo). U mnie niestety sa to duże powierzchnie, np. obie całe dłonie i dół pleców, więc z ginekologiem stwierdziliśmy, że ryzykowac nie będziemy. Problem jest, że przy AZS zdarzają się nadkażenia bakteriami lub grzybami, wtedy trzeba brać antybiotyk, na szczęście mi się tak zaniedbać ran nie zdarza :-)
Ginekolog kazał brać Calcium dwa razy dziennie. Jest teraz takie czyste, krystaliczne, bez żadnych dodatków. Ale niestety za wielkiego działania to to nie ma. Dla mnie np. pobyt w szpitalu to masakra.
Mam taka alergie na nikiel, że po założeniu szwu dostałam wysypke od wzierników, które miałam w sobie około 10 minut... Mam alergię na jeden ze składników wielu kosmetyków i proszków czy płynów do płukania. Po kilku dniach w pościeli szpitalnej mam wysypkę.
W Allertec w ulotce jest tak (podobnie w tym moim na receptę, tylko krócej, że przy karmieniu piersią nie wolno ):
"W okresie ciąży nie stosuj żadnego leku bez konsultacji z lekarzem!
Bardzo ważne jest, aby przed zastosowaniem jakiegokolwiek leku w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią skonsultować się z lekarzem i wyjaśnić ponad wszelką wątpliwość potencjalne zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem danego leku. Jeżeli jesteś w ciąży lub planujesz ciążę poinformuj o tym lekarza przepisującego receptę na ten lek.
Nie ma wystarczających danych dotyczących stosowania preparatu u kobiet w ciąży. Cetyryzyna przenika do mleka kobiety karmiącej. Przed zastosowaniem preparatu w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję czy właściwe jest stosowanie preparatu w tym okresie i zaleci zachowanie odpowiednich środków ostrożności."
Chyba za wiele nie pomogłam ;-)
Ja kolejnej ciąży nie planuję. Dwoje dzieci mi wystarczy, no i kolejna ciąża to kolejne problemy z szyjką. Mąż też nie chce, poza tym z drugim nie bylo dość łatwo i troche czasu minęło nim sie zdecydował.

xnw4krnt83prf1c3.png

reklama
Wgl dziewczyny czytalam na internecie bo obilo mi sie o uszy o wiesiołku ( oeparol) . Ponoc nie rozkreca porodu itp ale jak juz porod sie zacznie to idzie duzo sprawniej ( rozmiekcza szyjke zapewne). Czytalam ze dziewczyny łykały od 38.0 po 6 tabletek na dobe w dawce 3x2 albo wsadzały dopochwowo część ponoc tak polozne zalecaja .
Slyszalyscie o tym ? Jutro ide do lekarza i chce sie go spytac. Jak do 38.0 sie nie zacznie to zaczelabym go brac. Ale sama na wlasna reke nie chce.
Stosowalycie moze albo znacie kogos u kogo to sie sprawdzilo ?

Aga no to nieźle..... Czasami ma wrazenie ze czesc lekarzy (czytajac) traktuje nas jak inkubatory a nie pomysla o nas ze moze my mamy prawo miec dosc męczarni, zycia w strachu o skarb ktory nosimy o bolach roznego pochodzenia z powodu lezenia nue mówiąc

xnw4krnt83prf1c3.png

Jouliettka a jak sie czujesz, jak córeczka?

xnw4krnt83prf1c3.png
Mała dostała 3 dni antybiotyk i już koniec. Gorączki nie miała po 1,5 dobie. Szybka reakcja, szybko przeszło.
Mi teraz dokucza kaszel, gdyby nie on było ok. Ale dziś boli mnie jeszcze głowa bo się nie wyspałam [emoji58]

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Kindziorek,
ten lekarz dziś w ten sposób tez inne laski potraktował, jednej np. powiedział, ze może ja dziś wypiszą, a ona ma naczynia przodujące i nie wolno u niej dopuścić do porodu naturalnego bo dziecko nie ma wtedy szans.
A ja mu dziś powiedziałam, żartem, ze statystyka jest fajna owszem ale jednak niektóre osoby sie jej wyłamują np. Ja (pęknięta blizna- rzadkość, celiakia - tez rzadkość) i wiedząc, ze jest jednak ryzyko pęknięcia macicy to ja psychicznie nie dam rady wierzyć w statystykę do 39 tc, depresji dostanę, nerwicy albo zawału. Na to on do mnie zupełnie poważnie, ze w tym szpitalu mamy tez oddział kardiologiczny i psychiatryczny wiec mi wtedy pomogą. Tak się zastanawiam czy gdyby jego żona byla w takiej sytuacji to czy tez by ja pocieszał statystyką i ewentualna pomocą psychiatryczna lub kardiologiczna...mam nadzieje, ze on tylko miał dziś gorszy dzień...

reklama
U mnie dłużej bo leki ograniczone. Ale daje radę.
Aga pewnie miał zły dzień. Jakby jego żona leżała w takiej sytuacji to chodziłby i chuchal i dmuchał.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry