reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny. Powiedzcie mi jedno. W poniedziałek skończyło mi się l4 od lekarza.Jak dalej postąpić w stosunku do pracodawcy? Jakieś pismo trzeba zawieźć? Szpital wystawia zwolnienia z dołu, czyli za przebyty okres. Jak Wy to zalatwilyscie?

Napisane na F3211 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Tu przy długich pobytach pobytach wystawiają L4 co 2 tygodnie wstecz. Możesz ustnie pracodawcę zawiadomić. Albo pisemnie jak chcesz ze jestes w szpitalu i dostarczysz zwolnienie za jakiś tam czas. Chyba jest tak, ze jest 7 dni od wyjścia se szpitala na doręczenie L4 pracodawcy. Ale trzeba w trakcie pobytu w scpitalu pracodawcę zawiadomić.

Witam sie i ja..... Dziewczyny wspolczuje wam tych pobudek. Masakra jakas. Ale niestety nic sie na to nie poradzi.
Co do zwolnienia szpitalnego to nie wiem jak to jest.

xnw4krnt83prf1c3.png

Madzien daj znac jutro jak to zdjęcie pessara bo jestem ciekawa. Boje sie tego bardziej niz zakladania....

xnw4krnt83prf1c3.png
Zdam relacje [emoji5][emoji5] naczytalam sie ze zdjecie boli i sie boje hehe . Ale tez czytalam ze zalozenie boli a moj lekarz jak mi zakladal to nic nie czulam . Mam naprawde delikatnego lekarza wiec wierze w niego jutro [emoji23][emoji23]

U mnie na szczęście tez delikatny. Ale zakladanie latwiejsze. Ja sie zastanawiam jak lekarz go weźmie bo przecież jest wpasowany i wokoło z tym miejscem różnie, jak to sie odczuwa jak szyjka wychodzi....itp....

xnw4krnt83prf1c3.png

Mam maly problem nie mam alergi jako tako ale pylą sosny i kicham i mam zapchany nos . Moge cos na alergie ? Jutro mam lekarza ale juz mam dosc . Nie spie bo mnie w nochalu kreci [emoji5]

Ja jestem alergikiem i moge powiedzieć tyle, jesli jesteś pacjentka alergologa, umów się jak najszybciej na wizytę, mozna dobrać leki, które można stosować w ciąży. Nie słyszałam o zadnych należących do kategorii A, ale ponoć w B (moga byc stosowane w wypadku wyjątkowej konieczności - Link do: Kategoria B ) są cetyryzyna (ja mam na receptę Lirrę, jest tez Zyrtec Allertec) i loratadyna (Clatrine, ). Mi w ciąży alergia kontaktowa uspokaja się na tyle, że jakoś się przemęczam. Tak, drapię sie do krwi czasem :-( ale pomaga maść z witamina A (oczywiście od II trymestru) i krem z emolientem, kąpiel w emoliencie i niestety tylko eliminacja alergenów.
Właśnie też o tym myślałam, bo teraz siedzę w domu przez kłopoty z tą szyjką, ale jak wyjdę np. do lekarza czy na badania, to alergia od razu sie odzywa. Poza ciążą biorę sterydy (wziewne w okresie pylenia - a w testach okazało się, że jestem uczulona na wszystkie alergeny, które mieli dostepne xD i w kremie - cały rok na alergie kontaktowe).
Jeśli masz duszności z powodu alergii coś, np. sterydy trzeba brać, w ciąży się nie przerywa takiego leczenia, jak np. astmy, czy odczulania, tylko dobiera odpowiedni lek. Moja alergolog pozwala na używanie sterydów w kremie (konkretny, na jej receptę, ale tylko miejscowo). U mnie niestety sa to duże powierzchnie, np. obie całe dłonie i dół pleców, więc z ginekologiem stwierdziliśmy, że ryzykowac nie będziemy. Problem jest, że przy AZS zdarzają się nadkażenia bakteriami lub grzybami, wtedy trzeba brać antybiotyk, na szczęście mi się tak zaniedbać ran nie zdarza :-)
Ginekolog kazał brać Calcium dwa razy dziennie. Jest teraz takie czyste, krystaliczne, bez żadnych dodatków. Ale niestety za wielkiego działania to to nie ma. Dla mnie np. pobyt w szpitalu to masakra.
Mam taka alergie na nikiel, że po założeniu szwu dostałam wysypke od wzierników, które miałam w sobie około 10 minut... Mam alergię na jeden ze składników wielu kosmetyków i proszków czy płynów do płukania. Po kilku dniach w pościeli szpitalnej mam wysypkę.
W Allertec w ulotce jest tak (podobnie w tym moim na receptę, tylko krócej, że przy karmieniu piersią nie wolno ):
"W okresie ciąży nie stosuj żadnego leku bez konsultacji z lekarzem!
Bardzo ważne jest, aby przed zastosowaniem jakiegokolwiek leku w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią skonsultować się z lekarzem i wyjaśnić ponad wszelką wątpliwość potencjalne zagrożenia i korzyści związane ze stosowaniem danego leku. Jeżeli jesteś w ciąży lub planujesz ciążę poinformuj o tym lekarza przepisującego receptę na ten lek.
Nie ma wystarczających danych dotyczących stosowania preparatu u kobiet w ciąży. Cetyryzyna przenika do mleka kobiety karmiącej. Przed zastosowaniem preparatu w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję czy właściwe jest stosowanie preparatu w tym okresie i zaleci zachowanie odpowiednich środków ostrożności."
Chyba za wiele nie pomogłam ;-)

Dziewczyny, ja miałam pessar poprzednio, w drugiej ciąży. Zdejmowanie nie bolało wcale. nie jest to przyjemne, bo jednak lekarz musi włożyć palce do pochwy, ale na pewno nie było bolesne. Pamiętajcie zabrać pessar z powrotem, są wielokrotnego użytku, tzn. można wysterylizować i zakładać w kolejnej ciąży.

reklama
Marcysia,
Wlasnie miałam obchod i pan doktor dziś mnie rozwalił bo sugerował, ze będziemy czekać nawet do 39 tc ! :szok: Jeśli nic wcześniej się nie zdarzy oczywiście, a jak powiedział, statystycznie jest małe prawdopodobieństwo, ze mi pęknie macica. Ciekawe bo wcześniej ten sam lekarz był dużo mniej optymistyczny i mówił, ze najdalej 37 tc będzie cesarka.
No nic, jak będę dobijać do końca 37 tc to zacznę im jęczeć codziennie, ze chce cesarke. Coraz bardziej mnie wszystko boli i mysle, ze za 2 tygodnie to już będzie masakra. Nie mam zamiaru wyć z bólu w imię zasady, ze ciąża trwa 40 tygodni. Nie jestem inkubatorem!
No nic, na razie muszę dotrwać do 36 tc, a potem zobaczymy...

Do góry