reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Agulaa. Ja bym mu troche rozcienczala bardziej mleko zeby bylo lekkostrawne. Ja na kolki uzywalam kropelek colinox ale w dawce wiekszej niz zalecana. Ja obstaeialabym kolki bo moj malutki mial w podobnym wieku. Ale ta kupka co dwa dni to chyba jednak rzadko i warto ztobic badania kupki,moze usg brzuszka. U mnie sprawdzilo sie mleko babydream ale i bebiko to zwykle,po innych mlekach moj malutki mial ewolucje. Kochana nie zalamuj sie bo to minie. Dzieciatka w tym wieku szczegolnie chlopcy prawie zaesze maja takie przeboje z ukladem pokarmowym.

Napisane na LG-H635 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
hej Dziewczyny, pisze, bo juz jestem zdesperowana. Maly od tyg ma jazdę od rana do po południa. Prezy sie, jęczy, podkula nóżki i macha raczkami, no i ryczy. Zmieniłam mleko na antykolkowe i przecowzaparciowe. Brzuch ma raczej miekki. Daje espumisan, odbijam podczas posiłki, masuje brzuch, kładę termofor, nic nie pomaga. Mam skierowanie na badanie ogólne kalu, ale on robi kupe co dwa dni i to wieczorem, jal lab juz jest zamknięte. Moze cos poradzicie, bo pediatra troche zignorował sprawę, a on nie spi cale dnie, no i płacze. Najlepiej ciagle na rękach. Ja juz psychicznie wysiadam :( nie mam siły po prostu... I cierpliwości juz mi zaczyna brakować.
Ja bym zamiast espumisanu sprobowala delicol . Poczytaj sobie o nim . Do tego sa takie rurki do dupki co od gazuja malego . Slyszalam o termoforku z pestek na brzuszek tez .
Ostatnia rzecz jaka bym zrobila jak maly jest na mm to przepoic go dwa razy dziennie max 10 ml wody . Niby dziecka sie nie przepaja czy cos . Ale jak dla mnie gowno prawda moj na mm byl zapchany . Zatwardzenia mial i wgl . Pare kropel wody a tez pomagalo.
I kupilabym probiotyk dicoflor naprawde nie jedna mame uratowal.

Agula kał możesz zebrać wieczorem i przechować go na dolnej polce w lodowce i rano zawieźć. Mój mały miał kolki na piersi i dostawal debridat a esputicon przed jedzeniem. Skonczyl 3 miesiace i jak ręka odjal. Sprobuj mu wlaczac suszarke lub inny szum to go atez troche uspokoi-dzwieki z brzuszka mamy. Cieple oklady i masaze tez troche pomoga. W necie sa filmiki

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja bym zamiast espumisanu sprobowala delicol . Poczytaj sobie o nim . Do tego sa takie rurki do dupki co od gazuja malego . Slyszalam o termoforku z pestek na brzuszek tez .
Ostatnia rzecz jaka bym zrobila jak maly jest na mm to przepoic go dwa razy dziennie max 10 ml wody . Niby dziecka sie nie przepaja czy cos . Ale jak dla mnie gowno prawda moj na mm byl zapchany . Zatwardzenia mial i wgl . Pare kropel wody a tez pomagalo.
I kupilabym probiotyk dicoflor naprawde nie jedna mame uratowal.
Termoforek z pestek wisni mozna dostac za darmo chyba z Bebiko. Wystarczy sie zapisac u nich do programu. Potem wysylaja jeszcze probki swoich produktow. Robi tak tez hipp, bebilon i chyba gerber. Niektore to probki mleka inne obiadkow, deserkow. Ja jestem w programach od 5 lat i sobie chwale. Niby nie wiele ale to mile. Przy rozszerzaniu diety lub przejsciu na kolejny poziom mleka wysylaja probki, czyli saszetke mleka lub pelnowartosciowy sloiczek jedzonka. Ja gotuje dla dzieciakow sama, ale z ciekawosci probowalismy.
Termofor z pestek wisni mamy. Jest genialny. Rozgrzewa sie go np. w mikrofali ale mozna tez schlodzic w zamrazarce. Mozna uzywac w ciazy (oczywiscie nie na brzuch!), np. Ja mam migreny, masuje wtedy rozgrzanymi pestakami najbardziej bolace punkty na glowie. Tak samo w czasie porodu krzyz. Te rozgrzane pestki sa super i pachna wisniowo ;-) schlodzony przydaje sie na zbite kolano 5 latka czy na zmeczone, spuchniete nogi w czasie gorocych dni. Pomaga na jelitka, potwierdzam i jest bezpieczniejszy. Widzialam tez fajne termoforki do mikrofali w ksztalcie przytulanek. Najtansze w marketach, ja chyba w E. Leclerc zauwazylam.

Poza tym tez polecam dicoflor, nie zaszkodzi, a usprawni prace jelit :-)

Napisane na Picasso w aplikacji Forum BabyBoom

Chodzilam co tydzien kontrolowac szyjke, teraz mam jechac jak by bolalo a jak nie to w poniedziałek. Slucham lekarza, zreszta ja do tego czasu to sie bardzo oszczedzalam. Zas teraz to ograniczam wszystko do minimum. Mam nadzieje ze sie okaże szersza ta blizna, i ze pozwola mi w domu lezec, choc jeszcze pare tygodni.
Bardzo dziekuje za rady

Jak moj mlody mial wlasnie takie problemy brzuszkowe lekarka zalecila rumianek do picia, espumisan i viburcol. U nas przeszlo. O tych rurkach na odgazowanie tez slyszalam ze dzialaja dobrze.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Miałam te rurki dla swojego synka. Świetna sprawa, pomagały odgazować mały brzuszek, a mój miał bardzo częste i bolesne kolki spowodowane alergia. Nutramigen też ok, mój pił do 3 lat. tylko mieliśmy problem z recepta bo pomimo badań pediatra nie chciał wypisać taka ilość jaką była potrzebna. Z kropelek najbardziej pomógł Bobotic forte

Hajmal,
Zrób usg na naprawdę bardzo dobrym sprzęcie, 3 d. Na takich przeciętnych aparatach usg to nie jest dobrze widoczne. Trzymam kciuki żeby było dobrze:)

Marcysia, jak się czujesz dziś?
Ja kurcze cały czas czuje pobolewania w dole brzucha. Taki fajny dr był dziś na obchodzie i powiedział, ze na tym etapie tak już będzie :( dla nich najważniejsze zawsze czy skurcze są...

reklama
Aga. U mnie bol tez sie pojawia. Ale nie jest cigly. Skurcze tez coraz czesciej ale to chyba normalne juz w tym okresie ciazy. Maz pomaga mi w pakowaniu i robieniu check listy. Pranie z ciuszkami dla malego sie robi. Musimy wyrobic sie do niedzieli. Aga a lejarze cos przebakuja kiedy chcieli by rozwiazac ciaze? czy czekaja na bieg wydarzen?

Hajmal. Potwierdzam,co Aga mowi. Tylko na sprzecie do usg genetycznego dobrze bedzie widac rzut blizny. Wszyatko Ci wtedy zmierza dokładnie

Napisane na LG-H635 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry