reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Luteinę biorę od 32 tygodnia, bo częściej zaczął mi wtedy twardnieć brzuch. Na ostatniej wizycie w piątek wyszło, że szyjka ma 1,5 cm i wtedy ginekolog zaleciła mi nospe i magnez.

Chodzę do 2 różnych ginekolog, bo było ciężko u jednej z nich z terminami. Na wizycie 2 tygodnie temu nie miałam dokladnego badania szyjki przez usg, tylko na fotelu i ta lekarka powiedziała, że szyjka jest krótsza, ale nie jest tak źle. Dopiero w piątek druga ginekolog uświadomiła mi, że tak różowo wcale nie ma...

Wiesz ja Ci powiem, ze co lekarz to opinia. Jedni straszą, inni zachowują spokoj. Podobno ważniejsza niż długość jest konsystencja tej szyjki. A niektórzy, szczególnie w szpitalach nic nie robią od 34 tyg, a dziewczyny czesto dotrzymują do terminu, wiec to na prawde loteria. Z reszta ja jestem zdania, ze po prostu leżenie zalecic najłatwiej. Moja kumpela, ktora jest ginka w UK zaleca tylko odpoczynek, a uwaza, ze lezenie, to najgorsze, co mozna kobiecie zrobić. Tam 15 mm szyjki, to dopiero jest moment, kiedy zaczynają sie nia zajmować, u nas czesto to 30 mm. Ale wiadomo lekarz karze, to leżymy i sie nie.sprzeciwiamy, bo to nie tylko chodzi o nas. Zostało Ci na szczęście niewiele,wiec nie odczujesz tego jako jakiegoś strasznego wspomnienia. Teraz juz i tak robi sie coraz ciężej, wiec polegiwanie jest wskazane :) trzymaj sie ciepło!

reklama
No mój lekarz jest zdania, że dł szyjki jest ważniejsza, niż jej miękkość bo z miękkościa proszkami się da sprawę załatwić, a z dł niestety nie. Ja też uważam, że co lekarz to inne zdanie. Jeśli szyjka się skraca to leżenie chyba jest najlepsza bo wtedy dzieciątko nie naciska na nią dodatkowo.

Dzisiaj zauważyłam, że organizm sam daje znać czego potrzebuje. Byłam w pracy na chwile zawieźć L4, a potem w jednym sklepie i jak wróciłam do domu to miałam dość. Tak jakbym była na jakiejś wycieczce w górach :-)
Czyli tak czy siak muszę dużo leżeć, bo tego chce moje ciało ;-)

Marcysia, a zanim sie dowiedziałaś, ze masz ten problem to bolało cie cos? Bo mnie to w zasadzie od początku brzuch bolał, tylko początkowo to tak jak na okres typowo. Teraz ten bol przy poruszaniu, przy chodzeniu to bardziej mi przypomina ten bol który miałam zaraz po cc, jakby z rany , taki palący, piekący, kłujący ciężko to określić

Dziewczyny a jak sie ruszałyście nie bolało Was mniej? Mi sie jednak wydaje, ze skoro leżymy większość dnia, a potem wstajemy,to ten brzuch musi zrobić sie twardy, nie ma bata, przecież to wszystko schodzi na dol, cala macica i w ogole. Bo ja jak ide np. pod prysznic i jestem na nogach dluzej, to twardy brzuch mam zaraz po wstaniu, a potem w łazience juz nie. To jedyna sytuacja, w której jestem tak długo na nogach, wiec tylko to jestem w stanie porównać... Taka moja obserwacja, nie wiem czy słuszna... Mnie już ciągnie wszystko w dol, brzuch mi wieczorem czwsciej twardnieje. Czuje, ze to niebawem...

reklama
AgaBabajaga, no wlasnie zanim nie wiedzialam wszystko było dobrze, nie bolało mnie, odczuwalam ciągnięcia ale to dla mnie wydawało się normalne więc nie przejmowałam się. Teraz brzuch mocno urósł i ból jest silny i skierowany właśnie w miejscu rozejscia ale i wzdłuż całej długości rany. Najbardziej po obu bokach cięcia

Do góry