reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

A jeszcze mam pytanie do Was. Moja gin.ostatnio powiedziała, że mam odstawić luteinę w 32 tyg. Czy to nie jest za wcześnie? Oczywiście z nią o tym pogadam w piątek ale z tego co wiem to dziewczyny biorą dłużej.

reklama
Ja mam brać luteinę minimum do 34 tc. A zapomniałam napisać, ze dziś moja szyjka krótsza była niż 2 tygodnie temu, wtedy było chyba 3.60, a dziś tylko 3 cm. Ale lekarz zupełnie spokojnie powiedział, ze jest ok. Ta szyjka za każdym razem ma inna długość, naprawdę to dziwne jest...

Ja mam brać luteinę minimum do 34 tc. A zapomniałam napisać, ze dziś moja szyjka krótsza była niż 2 tygodnie temu, wtedy było chyba 3.60, a dziś tylko 3 cm. Ale lekarz zupełnie spokojnie powiedział, ze jest ok. Ta szyjka za każdym razem ma inna długość, naprawdę to dziwne jest...

moze mierzył pod innym katem, ale 3 cm to prawidłowa długość. ;)

On mi tłumaczył, ze różnice w pomiarach szyjki zależa od wielu rzeczy np. Nacisku głowica, jakości sprzętu ale tez od samego sposobu pomiaru. spytałam o to sama jak zobaczyłam różnice w zdjęciach usg, tzn. niektórzy lekarze mierzą szyjkę w prostej linii, a inni mierzą uwzględniając jej naturalne zagięcie, tak po łuku, czyli wymiar składa się wtedy z 2 części i wtedy wychodzi zawsze ciut dłużej. Ostatnio mierzył mi wlasnie tym drugim sposobem, a dziś w linii prostej. Powiedział, ze nie ma to większego znaczenia jeśli szyjka wychodzi około 3 cm.

On mi tłumaczył, ze różnice w pomiarach szyjki zależa od wielu rzeczy np. Nacisku głowica, jakości sprzętu ale tez od samego sposobu pomiaru. spytałam o to sama jak zobaczyłam różnice w zdjęciach usg, tzn. niektórzy lekarze mierzą szyjkę w prostej linii, a inni mierzą uwzględniając jej naturalne zagięcie, tak po łuku, czyli wymiar składa się wtedy z 2 części i wtedy wychodzi zawsze ciut dłużej. Ostatnio mierzył mi wlasnie tym drugim sposobem, a dziś w linii prostej. Powiedział, ze nie ma to większego znaczenia jeśli szyjka wychodzi około 3 cm.

Dokladnie tak ;) moja w linii prostej ma ostatnio 20 mm, a uwzględniając nacisk i zgiecie, osiągnęła nawet zawrotne 28 mm :)
jak minęła nocka? Ja znowu bezsenność, brzuch mi ciazyl i jakos tak niezbyt, ta rwa mnie meczy okresowo, jakby w momentach ruchow. No ale kolejny dzien za nami ;)

Agula, Moja nocka nerwowo. Twardnial mi brzuch, bolał i budziłam się co chwile. To przez wczorajsza "wyprawę" do gina i emocje z tym związane. A dziś mam zaraz kolejna standardowa, comiesięczna wizytę u tego gina co mi niby na początku prowadził mi ciąże, a teraz to w zasadzie tylko chodzę tam po to żeby się zważyć i dostać skierowanie na badania bo nam tam pakiet medyczny. Tak, kolejny dzień za nami. Ja dziś skończyłam dopiero albo już 25 tc:)

Aga, ja 25 dzisiaj właśnie rozpoczynam :).
W nocy bardzo bolal mnie brzuch na dole przy przewracaniu się z boku na bok. Ale przypuszczam że lepiej już nie będzie w tym temacie, więc trzeba to znosić. Dzień dzisiaj mglisty i a szkoda bo spodziewałam się że wiosna zawita z przytupem ;)
Miłego dnia mamuśki

Agula, Moja nocka nerwowo. Twardnial mi brzuch, bolał i budziłam się co chwile. To przez wczorajsza "wyprawę" do gina i emocje z tym związane. A dziś mam zaraz kolejna standardowa, comiesięczna wizytę u tego gina co mi niby na początku prowadził mi ciąże, a teraz to w zasadzie tylko chodzę tam po to żeby się zważyć i dostać skierowanie na badania bo nam tam pakiet medyczny. Tak, kolejny dzień za nami. Ja dziś skończyłam dopiero albo już 25 tc:)

Haha tez tak robie, ze chodze do dwóch, w tym jeden z pakietu. Na piątek umówiłam sie do dermatologa, bo mi sie takie brzydkie znamie zrobiło na piersi, w ogole w ciazy sporo mi przybylo pieprzyków. Kurczę rano mnie biegunka złapała i juz sobie wkręcam, ze to dzis ;P jeszcze niee, jeszcze chwilka :( wczoraj wzięłam duza dawkę magnezu, bo nie zauważyłam, ze maz kupił mi magne b6 max, a nie zwykły i wzięłam tj zwykłego 6 tabletek, moze to od tego... Aga to juz 26 tydz, zobacz ile za Toba! Od 30 tyg będziesz spokojniejsza, a to juz tylko msc ;)

reklama
Leze od 26 tyg, dzis mam 35.4, równo 70 dni dzis, w pt mam wizytę i perspektywę wstania, ale zobaczymy. Nie mam szwu, pessara, tylko leki. A takie dziwne odczucia w pochwie / szyjce mam po tym, jak zaaplikuje luteine. Nie wiem czy to moze mieć zwiazek, taka luźna obserwacja...
Agulaa to serdecznie Tobie współczuję i jednocześnie zazdroszczę, że tyle czasu wytrzymałaś. A nic Ciebie nie boli od tego leżenia? Mam wrażenie, że lepiej jest u mnie po podłożeniu poduszki pod tyłek. Modlę się, żeby w pt.na wizycie lekarz mi dobre informacje przekazał. :-)

Do góry