reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Nina 07.06 a ty w którym tygodniu jesteś? Na kiedy masz termin? Mój brzuch tez głównie po prawej twardnieje, bo tam jest dziecko, choć ostatnio coraz częściej robi się cały twardy. Ja tez jestem odmieńcem nie martw sie Jak opowiadam lekarzom o swoich ciążowych objawach to zwykle patrzą na mnie jak na UFO i zwykle przekonują ze nie mam wcale skurczy A to już moja druga skurczowa ciąża i doskonale umiem odróżnić skurcz od np ruchu dziecka. W tej ciazy jeszcze w szpitalu nie leżałam ale pewnie niebawem tak skończę ... wiedziałaś przed ciąża o tej dwudrożnej macicy?
Tak, wiedzialam. I oczywiscie zanim zaczęliśmy starac sie o dziecko to przeczytalam caly internet o tym: ze ciezko w ogole zajsc w ciążę, ze poronienia nawykowe, ze dzieci nie maja miejsca zeby normalnie rosnac i w ogole tysiac historii kobiet które na 5-6 ciaz maja jedno dziecko bo przez dwuroznosc ciezko donosic...
Ale postanowiliśmy sprobowac i udalo sie za pierwszym razem o dziwo... Ale ciążę utrzymywalismy w tajemnicy do 2 trymestru zeby nie zapeszyc bo po takich lekturach na forach to najlepiej ukrylabym sie przed światem na te 9 m-cy.
Pracowalam i w miare nornalnie funkcjonowalam do 19 tygodnia, prowadząc oszczedny tryb życia, popoludniami zawsze lezalam. I w 19 tc bylam na wizycie a tam pan doktor mnie zaprasza na oddzial. Mialam miec zakładany szew a ze wyszlo gbs dodatnie to założyli mi krazek. I znow do 25 tc sobie zylam oszczednie juz na zwolnieniu, wiekszosc czasu lezalam wychodzilan tylko to toalety albo na badania jechalam to juz sama samochodem ponad 30km ale bylo ok. I wtedy znow lekarz mnie zaprosił do szpitala bo mu sie znow cos nie podoba wiec na obserwacje. Chcial zebym przyszla juz w czwartek ale zawsze robią wymaz na ktory czeka sie 3 dni robocze, wiec wynik bylby dopiero w poniedzialek a weekend w szpitalu mi sie nie usmiechal wiec ide dopiero teraz w poniedzialek. A ze to juz bedzie 26tc i 5dni to poda mi sterydy tym razem i pewnie znow cos rozkurczowo bo stawia mi sie ta polowka. Gdzie tam do 7 czerwca...
A dzisiaj mam 26tc i 3 dni dopiero...

potwierdzam, palmers jest super, daje rade ;)
A właśnie mialam sie za czyms rozglądać na rozstepy. Co prawda ja jeszcze nic nie wypatrzylam bo mam malenki brzuszek, piersi zreszta tez duzo mi nie urosly bo waga sie na mnie obrazila i stanela na 67 i ani drgnie w gore... A przed ciaza bylo 64... Dobrze ze chociaz maly na ostatnim usg mial ponad 900 g. Ale mam tylko nadzieje ze ten brzuszek wreszcie mi urosnie;-)
A dziewczyny ile placicie za palmersa i gdzie sie go oplaca kupowac? Stacjonarnie czy przez internet?

A właśnie mialam sie za czyms rozglądać na rozstepy. Co prawda ja jeszcze nic nie wypatrzylam bo mam malenki brzuszek, piersi zreszta tez duzo mi nie urosly bo waga sie na mnie obrazila i stanela na 67 i ani drgnie w gore... A przed ciaza bylo 64... Dobrze ze chociaz maly na ostatnim usg mial ponad 900 g. Ale mam tylko nadzieje ze ten brzuszek wreszcie mi urosnie;-)
A dziewczyny ile placicie za palmersa i gdzie sie go oplaca kupowac? Stacjonarnie czy przez internet?

Ja jestem w 24,5 tc i przytyłam 3-4kg ciekaw ile jescze,

moje palmersy były kupione w superpharm za 28zl za Body lotion, a nie wiem ile kosztował do piersi i do brzucha/bioder trochę inny skład maja - ja brzucha nie smaruje ale tam na szczęście nic się nie pojawia

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny uważajcie z tym smarowaniem brzucha, bo to jednak się trochę dotyka i wmasowuje, a przy naszych dolegliwościach zawsze przestrzegają, żeby brzucha nie dotykać :) ja nie smarowałam ;)

Ale się rozpisałyście :)

Ja chciałam się pochwalić. Moja ciąża już donoszona :) Teraz już spokojnie czekam na godzinę 0.

I jeszcze trochę ponarzekam: mój brzuch jest ostatnio twardy jak kamień przynajmniej 15 godzin na dobę. Jak chodzę, jak siedzę, a najbardziej jak leżę, wtedy ból idzie w stronę krzyża, przez co nie mogę spać. Jak jeszcze młody kopie w ten ściśnięty mięsień, wrażenia są mocno nieprzyjemne. Chyba najlepiej mi na siedząco, i to na twardym krześle. Dziwne, bo leżenie i ciepło wcześniej pomagały rozluźnić brzuch, teraz nawet gorący prysznic pomaga na bardzo krótko... chyba oficjalnie przeprowadzę się do wanny pod strumień gorącej wody.

Mam nadzieję, że dzisiaj będziecie mieć dobry dzień!

Ale się rozpisałyście :)

Ja chciałam się pochwalić. Moja ciąża już donoszona :) Teraz już spokojnie czekam na godzinę 0.

I jeszcze trochę ponarzekam: mój brzuch jest ostatnio twardy jak kamień przynajmniej 15 godzin na dobę. Jak chodzę, jak siedzę, a najbardziej jak leżę, wtedy ból idzie w stronę krzyża, przez co nie mogę spać. Jak jeszcze młody kopie w ten ściśnięty mięsień, wrażenia są mocno nieprzyjemne. Chyba najlepiej mi na siedząco, i to na twardym krześle. Dziwne, bo leżenie i ciepło wcześniej pomagały rozluźnić brzuch, teraz nawet gorący prysznic pomaga na bardzo krótko... chyba oficjalnie przeprowadzę się do wanny pod strumień gorącej wody.

Mam nadzieję, że dzisiaj będziecie mieć dobry dzień!

Gratulacje;-) teraz już mozesz odetchnac z ulga i czekac na malucha na spokojnie a nie z dusza na ramieniu... Ja sobie na razie poprzeczke ustawilam na 32tc. Wiec jeszcze troche czasu musze sie postresowac. Nie wiem czy wy tez to macie ale przez ten ciagly strach zeby w ciąży bylo ok i chociaz sie nie pogarszalo to ja wcale nie mysle o porodzie. A nawet jak pomysle to nic się nie boje. Nie wiem czy to przez to ze od poczatku ciąży boje sie ze cos będzie nie tak..

Ja też mam już donoszoną :) Mała nadal mała, ale trochę przybrała ostatnio na szpitalnym jedzeniu ;) i widocznie po prostu taka jej uroda. Zdjęli mi pessar w czwartek i zobaczymy. Na razie mam tak samo jak Ty ani_anita - brzuch twardy prawie całą dobę...do tego 2 razy zlapal mnie bolesny skurcz trwający pól godziny...nie wiem o co chodzi, ale jak mnie wypisywali ze szpitala to się tym zupelnie nie przejęli wiec może to nic takiego. Kontroluje ruchy i zobaczymy:)

reklama
Do góry