reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

AsiekD ja różne opinie o pessarach słyszałam jeśli chodzi o leżenie, ale kurcze jakby rzeczywiście można było normalnie funkcjonować to może i ja pogadałabym z moim ginem na ten temat, bo bardzo szkoda mi lata, żeby spędzić go w domu. Choć raz na parę dni chciałabym wyjść na spacer.
Musze dokładnie gina o wszystko wypytać.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Asiek ja cały czas leżałam i dolezalam do dziś skończonego 35 TC, ale nie wiem czy to taki super pomysł tylko leżeć, bo teraz jestem jak niepełnosprawna. Nie mogę np. za długo siedzieć bo robi mi się słabo, pot mnie oblewa i kręci się w glowie, już raz jak mnie przegonili ze szpitala do przychodni w upal to zemdlalam. Bardzo ciężko jest powrócić po takim lezeniu do normalności. Jak tylko usiade do obiadu to jest mi tak niewygodnie i ciężko, że myślę tylko o tym żeby się znowu położyć :/

Ja biorę raz na 3/4 dni globulki Pimafucin. Lekarz mówił ze są mocne, dlatego tak rzadko. Mam je brać dopóki będzie pessar.

Dziewczyny, które leżały w poprzednich ciazach, czy Wy pod koniec przed urodzeniem zaczelyscie chodzić? I jak Wam to szło?

DordaW ja leżałam bez pessara. Jakieś bite 10 tygodni. Potem jak już wstałam to nawet było ok, ale to była zima, więc pogoga była sprzyjajaca ciąży. A wczoraj wyszłam z domu "samochodem" na jakieś 40 minut i marzyłam żeby się położyć, a poleguję dopiero półtora tygodnia.

(Dziś 23+1)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

No to dziewczyny wam powiem że ja też przez to że leżę jestem bardzo osłabiona nawet głupie mycie mnie męczy. Napewno będę leżała plackiem do 26 tyg do kolejnej wizyty muszę zobaczyć jak się spisze moja szyjka z tym pessarem. Dzisiaj pytałam lekarza czy ma jak sprawdzić szyjke z tym pessarem powiedział że bez problemu przez usg brzuszne. Zobaczymy muszę przynajmniej dotrwac do 30 tyg.

Martwię się tylko moja waga bo od ostatniej wizyty nic nie przytyłam a schudłam 0,5 kg łącznie przytyłam 3,5 kg od początku ciąży. Jeszcze teraz od tygodnia mam dietę cukrzycową i to już wogule ogranicza mi jedzenie :(

Ja biorę Nystatynę co drugi dzień

Nie leżę non-stop, w domu w miarę normalnie funkcjonuję, nie sprzątam, ale chodzę normalnie po domu, robię sobie posiłki, siedzę podczas jedzenia, wychodzę na balkon, itp. Leżałam przez trzy dni po założeniu krążka, żeby dobrze złapał-tak mi zaleciła moja gin!
Ja nawet w weekendy z domu wychodzę, ostatnio urodziny babci, teraz w weekend znowu! Ale wszystko robię bardzo powoli i ostrożnie!
Asiek myślę, że ty też możesz tak funkcjonować, zwłaszcza, że lekarz ci pozwolił-on wie przecież najlepiej, zwłaszcza, że krążek u Ciebie został założony na w miarę długą jeszcze szyjkę! Myśle że twój organizm sam ci powie na ile możesz sobie pozwolić!
Ja w poprzedniej ciąży miałam powiedziane że mogę w miarę normalnie funkcjonować, ale to było na wiosnę, teraz mam zakaz wychodzenia z domu jak są upały - bo są bardzo niebezpieczne dla kobiet w zaawansowanej ciąży

Jestem w 31 tygodniu ciąży

Asiek, a waga sie nie przejmuj, ja na tym etapie tez miałam jakieś 4 kg na plusie, gdzie w pierwszej ciąży juz było jakiś 7-8, teraz mam juz 10 kg na plusie wiec jak widać w pewnym momencie waga zaczyna przyspieszać! Ważne żeby dzidziuś rósł i tyle!!!

Jestem w 31 tygodniu ciąży

reklama
Dokładnie, ja do 30/32 tyg prawie w ogóle nie tylam. Może ze 2 kg od samego początku. Jak dziecko ma wagę OK i wody w normie, to się nie przejmuj.

Do góry