reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Aletko przykro mi z powodu Twojej szyjki. U mnie też zaczęły się problemy. Byłam wczoraj u gina i stwierdził, że faktycznie moja macica jest zbyt twarda i mam brać 3 razy dziennie po 2 no-spy, a jak nie przejdzie to w poniedziałek znowu wizyta. Mam też starać się leżeć. Ale chyba ta no-spa nic nie działa, bo w nocy koszmarnie mi się macica stawiała. Szyjkę mam na razie domkniętą.
Powiedz Aletko w jaki sposób gin bada Ci długość szyjki? Mój nic nie mówił, że jest krótsza, mówił tylko, że jest uformowana i domknięta.

reklama
AgnieszkoM, u mnie też na początku nospa nic nie dawała, dlatego rozpoczęłam ten temat, zastanawiałąm się kiedy coś powinno zacząć przechodzić?, jaki czas czekać a czym się denerwować?, ale poleżałam 5 dni w łóżeczku, odpoczęłam, zrelaksowłam się i teraz naprawdę widzę porawę. Weź dobrą relaksująca książkę lub film i po prostu odpocznij w pozycji leżącej, mi to naprawdę pomogło. Wcześniej prawie co do minutybrałam nospę forte a teraz zapominam, sama do końca nie wiem czy moja macica się już "rozluźniła" bo wizytę mam dopiero 16 ego, ale już nic mnie nie boli i nie kłuje a to chyba dobry znak.
pozdrawiam i trzymaj się cieplutko

Ja sma nie mam jeszcze tych zmartwień, ale moja szwagierka która jest teraz chyba w 26 lub 27 tc. wlaśnie wyszła ze szpitala gdzie miała zakładany szew na szyjce bo się jej skracała. Powód: druga ciąża (szyjka jest "słabsza") i póltoraroczny synek w domu, który lubi być czasem noszony na rękach. Teraz sytuacja jest opanowana, Honorata ma szew, nie podnosi dziecka i duzo leży.
a co do mnie - któraś z was pisała o tym, że jak boli ja brzuch to później rośnie brzuch. U mnie tak samo! Kilka dni temu pisałam że boli w dole brzucha. Potem przestało i zaraz po tym brzuch wyskoczył do przodu. Wiem, że wy dziewczyny juz finiszujecie, ale mój brzuch dotąd był płaskawy (choć obwód mi się powiększył) i  w tym tygodniu uwypuklił, co jest dla mnie zjawiskowe.
Pozdrawiam zatem. Trzymta się.
a

Brunetko, ale czy Tobie się ta szyjka skraca czy poprostu masz z natury krótką i "taka Twoja uroda"? Wtedy to chyba nie ma takich środków ostrożności jak przy skracającej się. Poza tym wydaje mi się, że jakby co to lekarz sam by Cię poinformował o zakazie przytulanka z mężusiem.

Oj tak tak, lepiej zadzwoni c i się dopytać - czasem lekarzowi może się zapomnieć. Ja już dawno zapomniałam o miłosnych igraszkach i z niecierpliwością liczę na palcach ile m-cy zostało do miłosnych uniesień ;D
Trzymajcie się dzieweczki i duuuuuuuuużo odpoczywajcie.

Brunetko - o tą forte też zapytaj lekarza. Ja na twardy brzuch biorę fenoterol (ale od 32 tc), gdyby po nospie nie przeszło to zapytaj gina - może też zaczniesz go zażywać? Chociaz moim zdaniem powinnas poprostu dużo wypoczywac i tak jak dziewczyny juz tu pisały - napewno Ci się polepszy.

Brunetko, ja biorę nospę forte 2X1, tak mi przepisał gin. na twrdą macicę i bole w brzuszku.
Można brać forte lub dwie tabletki zwykłej, tu chodzi o jednorazową dawkę, ale przede wszystkim zapytaj lekarza co ci wolno i ile, sama raczej nie decyduj.
i relaksuje się

hej,dołączę się.Ja mam skracającą się szyjkę,dwa tyg, temu miała 3 cm.od trzech tyg leże i mam zakaz seksu.Ile macie tej szyjki?

Witam
Gabi lez bo grozi ci przedwczesny porod. Ja jestem bliska finishu a szyjka ma normalna dlugosc i narazie nie zapowiada sie na zmiany.A probowalam wielu "pomocy" by dzidzius zdecydowal sie wyjsc i nic :(
Jesli chodzi o brzuszek o mam twardy jak kamien ale to jest spowodowane tym ze dzidzia jest zle ulozona i juz od kilku tygodni mam skurcze calej macicy. Mimo bolu zalecenia lekarza sa jasne- duzo chodzic ::) Lekow zadnych nie biore poza witaminkami (Materna). Tak ze juz z utesknieniem wypatruje daty skierowania do szpitala na cesarke, tymczasem musze jeszcze troszke pocierpiec....
Pozdrawiam

reklama
kochane,jestem w 6tyg i 2 dn.i od czasu kiedy powinien zacząć sie okres (czyli od dwóch tygodni)mam od czasu do czasu podobne skurcze lub kłucia w dole brzucha jak w czasie miesiączki a miesiączki nie mam. testy wyszły pozytywne, macica podobno jest powiększona. mowiłam tp pani doktor a ona mnie wysłała na USG, które mam zrobić nie wcześniej niż za 2 tyg. i powiedziała że jeszcze nie jest w stanie stwierdzić co jest ich przyczyną. prosze Was, jeśli któraś miała coś podobnego powiedzcie co robić i czy to coś poważnego.

Do góry