reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hoppe jak czytam co przeszlas w tej ciazy, na dodatek bez wsparcia meza to musze napisac ze jestes naprawde dzielna.
Ja jutro zaczynam 24 tydzien, u mnie jest zawsze tak dzien, dwa spokoju a potem jak nie twardy brzuch co chwila, to klucia gdzies w pochwie, albo mnie w boku boli, to sie mi wydaje ze tylko jednego malucha czuje i zaczynam sie zamartwiac co z drugim
Czasem tak przykro ze nie mozna sie cieszyc ta ciaza tylko zawsze cos, na przyszka srode mam wizyte u w szpitalu i siedze jak na szpilach bo ten czas leci wolno nawet bardzo wolno szczegolnie jak nie ma dnia zeby bylo bez zadnych nrgatywnych objawow.

reklama
HOPE. Bardzo Ci współczuję z powodu męża bo wiem że we dwoje zawsze lepiej i raźniej przechodzić ciążę. U mnie jest pomoc ze strony mojego, pomaga mi we wszystkim bo ja nie mogę nic, więc on oprócz pracy, robi zakupy, sprząta, pierze itd. Mam nadzieję że twój zmieni się na lepszego życzę Ci tego z całego serca. Mojego P będzie pierwsze dziecko może dlatego tak przeżywa no i na 30 na kartu więc już czas.
JADWIGA nie znam się na przegrodzie macicy ale obiło mi się o uszy zaraz sobie o tym poczytam.

MARLUNA Ja zaczęłam już 23 t i powiem ci ze mam to co ty te bóle klucia, nie wiem czy to od ciągłego leżenia czy co, bo jak jeszcze chodziłam to nic mnie nie bolało.
A na dodatek muszę co 10 min siku nie wiem czy to normalne

A może masz kamienie? Nie kłuje cię z prawego boku? Ja tak miałam w drugiej ciąży, bóle gorsze od porodowych, kroka nie mogłam zrobić. Też mniej bolało jak chodziłam, ale lekarz mi zabronił. To też było gdzieś w drugim trymestrze.Pomagało gdy kładłam się na ten obolały bok.

Ziemniaczek mi też się chce siku co chwilę, wydaje mi się ze tak strasznie, a tam zaledwie kilka kropel :) i mam tak juz od połowy ciąży, miałam badany mocz i czystość pochwy i wyniki OK, więc to chyba tak już musi być

Ziemniaczek tez czesto biegam do ubikacji, szczegolnie w nocy zwracam na to uwage bo wtedy musze minimum 5-6 razy nieraz isc.
U mnie problemem jest ciaza blizniacza wprawdzie dwukosmowkowa ale jedna z kosmowek jest nad sama szyjka, czyli mam nisko polozone lozysko przodujace.
Po skonczonym 24 tygodniu mam miec podane sterydy na rozwoj plucek u maluchow az trzese sie cala ze strachu by przetrzymac ten nadchodzacy caly tydzien.
Dziewczyny mi na skurcze, twardnienie brzucha pomaga moczenie nog w wodzie z dodatkiem soli z magnezem ktora mozna kupic w aptece(sol magnezowa), oczywiscie biore magnez dla ciezarnych rozpuszczany w wodzie i w razie nieustannych skurczy buscooan bo tu nospy nie ma.Mam wrazenie ze to moczenie nog w wodzie z sola magnezowa naorawde pomaga jezeli stosuje sie to codziennie bo jakby mniej tych skurczy jest.

Moje dzieci też dostawały leki na rozwój płuc. Nie martw się. Od razu ci powiedzieli, że to bliźniaki?
Bo ja czuję ruchy już jakby nad pępkiem i mam wysoko macicę a to 18 tyd. , a jednocześnie czuję u dołu. Gazy umiem rozróżnić bo mam wrażliwe jelito. A te ruchy nad pępkiem to takie jak czułam w trzecim trymestrze z córką. I dziwne mi się to wydaje. Na usg dziecko na dole, a z przegrodą ma mniej miejsca, więc czy może być drugie u góry?

Marluna, ja mam mieć jutro zmienione leki z magnezem, bo przez miesiąc brania tabletek nadal mam niedobory i to naprawde duzę bo norma jest od 80, a ja mam 63.
I też wypróbuję jutro moczenie nóg, bo mój brzuszek jak czasem zacznie wariować to co chwilę skurcze, a czasami pół dnia miękki jak poduszeczka

Moje dzieci też dostawały leki na rozwój płuc. Nie martw się. Od razu ci powiedzieli, że to bliźniaki?
Bo ja czuję ruchy już jakby nad pępkiem i mam wysoko macicę a to 18 tyd. , a jednocześnie czuję u dołu. Gazy umiem rozróżnić bo mam wrażliwe jelito. A te ruchy nad pępkiem to takie jak czułam w trzecim trymestrze z córką. I dziwne mi się to wydaje. Na usg dziecko na dole, a z przegrodą ma mniej miejsca, więc czy może być drugie u góry?
ja też miałam wcześnie macicę powyżej pępka, lekarz powiedział że mam wysoko lożysko, i też się dziwiłam bo powinno się mieć pod pepkiem, a co do macicy to ja mam macicę dwurożną albo siodełkowatą, nie określili mi dokładnie jaka to jest wada, chyba jeszcze Papercut ma wadę macicy?? nie jestem pewna, ale któraś ma, w każdym razie zaczyna mnie to zastanawiać że jest nas tu tyle z wadami macicy, może to ma jakieś znaczenie dla skurczy...

Jadwiga, ja mialam ICSI z podaniem dwoch zarodkow, wiec bylam pod scisla kontrola medycyny reprodukcyjnej na poczatku i wiedziala ze te dwa zarodki sie przyjely juz w 5 tygodniu bo skrupulanie mi ronili usg co pare dni.

reklama
U mnie to moczenie nog w wodzie z sola magnezowa pomaga, skurczy mam mniej, poza tym na ulotce stoi ze to tez relaksuje, a u mnie nerwy sa w strzempkach wiec mysle ze to ma ogolnie dobry wplyw na mnie.
Podobno magnez sie lepiej wchlania przez skore niz przez uklad pokarmowy.
Vita zapytaj gina co o tym mysli bo nie chce nikogo wprowadzac w blad.
U mnie brzuch zaczyna wariowac najczesciej pod wieczor, ale wtedy tez mam najwiecej czarnych mysli wiec moze to jest z tym zwiazane.
Dziewczyny czym wypelniacie wolny czas w lozku, bo mi poza netem i ksiazkami nic nie podchodzi?

Do góry