reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ale jeśli u Ciebie wszystko jest ok to nie denerwuj się na zapas. Dzidzia też czuje ,że się stresujesz i chodzisz podenerwowana.

reklama
Dziewczyny a jak jest z wyznaczaniem terminu cc? Mam mieć cc i zastanawiam się , czy będą czekać do 40 tyg , czy może wyznaczą mi wcześniejszy termin..

niektorzy czekaja na skurcze bo lepiej dla dziecka jak sie poczeka az sie samoistnie zacznie a na watku lipcowym dziewczyny po 36tc zaczely planowe cc, tylko nie wiem od czego to zalezy

Nafoczka a jak odczuwasz teraz te inne skurcze? I kiedy Ci się zaczęły? Towarzyszy im ból?

Ja kumulacje twardnien miałam tak między 25, a 29 TC. Wtedy to byla masakra i nerwy. Teraz też się trochę uspokoiły, nadal się pojawiają, ale dużo mniej (teraz idzie mi 33 tydz).

dordaw ja jak mialam twardnienia tak mialam ale wydaje mi sie, ze dziecko je wywoluje ruchami bo jak wciska mi glowe pod zebra to najpierw twardnieje przy tej glowie a potem caly, jak plecki wciska to tam twardnieje i zaraz caly a tez 33tc

Mi najczęściej jak mam pełny pęcherz. Czasami jak leze to nawet nie czuje ze jest pełny, brzuch się robi twardy, zmieniam pozycję i wtedy dopiero czuje. A np. wieczorem to się zdarza bez jasnego dla mnie powodu. Takie napinania od ruchów dziecka to mi gin mówił żeby się najmniej przejmować.
Teraz w ogóle te ruchy są inne, to takie bardziej przeciąganie się, wypinanie, czasami to wszystko przez ta cienka skórę na brzuchu widać [emoji5] Ciekawe ile jeszcze te brzuchy nam urosna [emoji6]

Mnie saramad lekarz wstępnie powiedział o CC w 38 tyg ciekawe czy wytrzymam wszystkie ciąże kończyły mi się wcześniej

I znow dzis duszno, masakra :( mnie wszystko juz boli od tego lezenia, nawet jak gleboko oddycham to mnie boli, a Dzidzius jeszcze maly, co to bedzie jak bedzie mial ze 3 kg...

A moj maz jeszcze do mnie powiedzial ze ja mam w glowie "tylko lozko" zero wsparcia, ja sie zle czuje od tych upalow, chyba jasne ze wolalabym teraz na mazurach nad woda posiedziec ! Masakra po prostu....

reklama
Dordaw ja miałam to szczęście ze lekarz na IP mi pokazał trzymając rękę na brzuchu kiedy jest skurcz i pokrywal się on z KTG. Wtedy zaczelam mniej wiecej je odrozniac. Wcześniej mi się "wydawało" ze jest twardy cały czas ale to nie było co niepokojącego, miałam się przyzwyczaic bo czasem tak organizm reaguje na szew lub pessar= ciało obce.
Obecne skurcze to nie tyle twardy brzuch ale pierwsze czuje jak się na niego "zbiera", narasta, wtedy sprawdzam dopiero czy brzuch twardy, i po chwili odpuszcza. Często towarzyszy mi brak tchu. Póki są takie dyskomfortowe i nie bolą to tylko czasem patrze na zegarek jak są często.
Wierzcie lub nie wierzcie- ja czuje się lepiej niż 20tc choć oczywiście nie ma zasady ale wielu dziewczynom się zrobilo lepiej :) oby i wam w końcu trzeba w coś wierzyć :)

Co do upałów to chodzę głównie boso bo nogi i stawy w rękach mam okropnie napuchniete, ze nawet palcow nie moge zgiac. Najlepiej bym w wodzie siedziała :)

Do góry