reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dordaw a nie możesz zostać z pessarem do końca?

Asiek a tobie brzuszek tez twardnieje? Co jest u Ciebie przyczyna skracania szyjki? Jak to było w poprzednich ciążach?

Jestem w 29 tygodniu ciąży

reklama
Jestem ciekawa jaki jest odsetek porodów przedwczesnych na wyspach brytyjskich i w Skandynawii, bo tam kobietom w ogóle nie badają szyjki? A skoro skracanie jest bezobjawowe, podobno dopiero jak robi sie rozwarcie to mogą pojawić sie plamienia, bóle jak na @, bóle w krzyżu itp! Ale wtedy to juz chyba za pozno na jakaś reakcje

Witajcie dziewczyny, u mnie tez raz lepiej raz gorzej z tymi skurczami a izyte nam na 7 lipca, tez mi zostalo sporo czasu bo ledwie w 23 tydzien weszlam.
U mnie najgorsze chyba sa wieczory wtedy najwiecej tych skurczy.
Ja biore magnez i w razie wielu skurczy buscopan ale lekarze stanowczo mi odradzaja czeste branie buskopanu bo ich zdaniem zmienkcza i skraca szyjke.
Lezenie co do skurczy przynosi zaden efekt bo tak czy owak sie pojawiaja.
Powiem wam ze na tygodniu jakos leci ale weekendy ciagna sie jak flaki z olejem.

Wypatrzyłam w sklepie wodę magnezia - ma 170 mg/l magnezu, jest lekko gazowana, chyba już lepszej nie znajdę.
Ja do wizyty z usg mam jeszcze 9 dni, a do ginekologicznej bez usg 5 dni, ajj mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

Yvonne nawet nie wiem czy mogę zostać do końca z pessarem. Jak mi go zakładali w szpitalu to mówili że zdjęcie powinno być kolo 36/37 tygodnia. Zapytam się mojego gina na najbliższej wizycie czy można później niż w 37 zdjąć, bo sama jestem ciekawa..

Nie mam pojecia, ostatnia wizyte mialam prawie 2 tygodnie temu wtedy z szyjka bylo ok bo byla 3,6.
Teraz nie mam pojecia jak sie mam staram sie faktycznie nie brac buskopanu ale jak widze ze sie nie da to biore przynajmniej raz dziennie.
U mnie nie sa dokonca pewni czy te skurcze to skurcze czy mam problemy ze zrostami po poprzedniej cesarce a mam blizne w pionie ciagnaca sie od dolu po sam pempek, stad moze sa ostrozni co do lykania przezemnie buskopanu.
W sumie prucz lezenia nie da sie nic zdzialac, bo szwow czy krazkow tu nie zakladaja.Tak wyczytalam z netu przynajmniej ale 7 lipca zapytam bezposrednio jak naprawde z tym jest.
Jak mam lepszy dzien to czyje przyjemne ruch maluszkow , jak sa skurcze to jakos tak dziwnie, wszystko scisniete.

Dordaw można mieć dłużej! Ja w pierwszej ciąży miałam do samego końca, miałam planowane Cc w 40 tc, córka postanowiła wyjsć dwa dni wcześniej i tak jak juz pisałam tylko dzięki pessarowi zdążyłam dojechać do szpitala! Moja gin mówi ze teraz tez mi zostawi krążek do samego końca

reklama
u mnie w brzuszku też mieszka Laura :)

co do brania buskopanu to rozumiem, że to podobne do nospy? mi w szpitalu też mówili żeby tego nie brać, bo powoduje to skracanie i zmiękczanie szyjki. na skurcze powinien pomóc sam magnez.

asiekD u mnie lekarz też nie chce założyć pessara i też staram się całe dnie leżeć. Aczkolwiek dzisiaj przez ten upał wypiłam z 5 litrów wody i co chwilę wstałam do łazienki no i dłuższy zimny prysznic na wieczór, więc z leżeniem krucho było. Ale kontrola u lekarza znowu w czwartek, więc mam nadzieję że zdąży zareagować gdyby się zaczęło źle dziać.

Do góry