reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Asiek witaj w klubie! Ja tez z tych dmuchajacych na zimne! U mnie w 24 tc diagnoza miękka szyjka i zalecenie oszczędzania sie! Dla mnie oznaczało to nic więcej jak leżenie większa cześć czasu i nie wychodzenie z domu! Dlatego na następnej wizycie poprosiłam o krążek tak zapobiegawczo - moja gin mi go założyła bo powiedziała ze juz na ostatniej wizycie zauważyła mój strach w oczach wiec po co mam sie stresować! Ja nie czułam żadnych objawów przy skracaniu szyjki ani w pierwszej ciąży ani teraz, a niestety teraz tez sie trochę skróciła! Może to tez zalezy co powoduje skracanie szyjki: czy skurcze czy napierania dziecka na szyjkę

Jestem w 29 tygodniu ciąży

reklama
Asiek witaj w klubie! Ja tez z tych dmuchajacych na zimne! U mnie w 24 tc diagnoza miękka szyjka i zalecenie oszczędzania sie! Dla mnie oznaczało to nic więcej jak leżenie większa cześć czasu i nie wychodzenie z domu! Dlatego na następnej wizycie poprosiłam o krążek tak zapobiegawczo - moja gin mi go założyła bo powiedziała ze juz na ostatniej wizycie zauważyła mój strach w oczach wiec po co mam sie stresować! Ja nie czułam żadnych objawów przy skracaniu szyjki ani w pierwszej ciąży ani teraz, a niestety teraz tez sie trochę skróciła! Może to tez zalezy co powoduje skracanie szyjki: czy skurcze czy napierania dziecka na szyjkę

U mnie w brzuchu mieszka najprawdopodobniej Maja :) jeszcze ostatecznie nie zdecydowaliśmy się na imię, ale coś czuje, ze to wlasnie zostanie.

Ja boli nie czułam, ale często miałam twardy brzuch tylko wtedy jeszcze nie wiedziałam że to coś złego. Najgorzej było jak dłużej siedziałam, wtedy myślałam, że zaraz pękne. Zakladalam że to jeden z objawów ciąży..

Yvonne to super że masz ten pessar ja mam dosyć młodego lekarza prowadzącego jest bardzo dobrym lekarzem jego podejście do wszystkiego jest bardzo spokojne mówiłam mu o pessarze on mówi że przy mojej szyjce nie ma takiej potrzeby na nic moje tłumaczenia że mam 2 dzieci i masę obowiązków mówi że jak będzie coś nie tak to będziemy coś z tym robić. I co mam zrobić muszę leżeć i tyle. Jest bardzo dobrym lekarzem i muszę mu zaufać choć czuła bym się bezpieczniej jak bym miała ten pessar. Mój maz też mówi że po co kombinować jak jest dobrze

Nie dziwie ci sie Dordaw - bo z tym twardnieniami to oszaleć można, wszędzie piszą ze po 20 tc pojawiają sie skurcze BH i ze jest to normalne o ile nie jest ich więcej niż 10/dobę i nie powodują skracania szyjki! Gdzieś słyszałam ze o twardnienia brzucha mówimy wtedy gdy ma to miejsce podczas leżenia, dłuższego siedzenia, stania lub chodzenia - ale ze w danym momencie sie czuje ze brzuch sie napina, bo wiadomo ze jak sie spoinizujesz to siła rzeczy brzuch bedzie napiety bo skora nie jest jeszcze tak rozciągnięta i ona powoduje uczucie napinania

U mnie w brzuchu
HANNA I LAURA

eiktkw7i1lgslap3.png

U mnie wczoraj była położna opowiadać o porodzie, kiedy jechać do szpitala etc. i mówiła, że jej zdaniem to nawet lepiej jak takie bezbolesne napinania są, bo później zazwyczaj poród idzie sprawniej, ale może mnie chciała pocieszyć[emoji14]

W ogóle to przeraza mnie sam poród, a najbardziej to za nie zdążę do szpitala :/ mam chyba jakaś fobie z tym związana, już wolałabym po zdjęciu pessara siedzieć do końca w szpitalu ;)

Wam zostało ok 10 tyg, a ja? Jestem w 17 tyg i od 3 dni mam skurcze i bóle. Leżę i biorę rozkurczowe. A do lekarza dopiero na 6 mam wizytę. Mąż musiał wyjechać a dwoje dzieci w domu.

reklama
Mnie Jadwigo zostało 17 tyg do cc to nie dobrze ze pojawiły się skurcze ale staraj się jak najwięcej odpoczywać wiem że przy dzieciach nie jest to zawsze możliwe

Do góry