reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny. Pamiętajcie, że jestem przypadkiem skracającej sie szyjki od ok 21 tc. Potem lezenie i strach o przedwczesny porod. A jak sie skonczylo? Leoś urodził sie w 40 tc i chyba 4 dniu. Nie chciał wyjsc ;) bo go tak trzymaliśmy w srodku. Także wierzcie ze bedzie dobrze. Dbajcie o siebie i oszczędzajcie sie :*

reklama
Hej ja tylko na sekundę ;-)

Diuśka moje wielkie gratulacje :-) Leosiu witaj :-)

Malinova fura jest mega :-D my się spacerujemy ile się da ;-) czyli w weekend przy ładnej pogodzie jak nie mamy gości ;-) to nawet cały dzień jesteśmy ;-)

Dziewczyny trzymam za was mocno kciuki cały czas, za każdy dzień i tydzień :tak: ale sama jakoś nie bardzo mogę się zorganizować... młoda jest cudowna :-) raz na tydzień ma gorszy dzień dzięki któremu doceniamy jak grzeczna jest na co dzień ;-) poza tym ulewa strasznie, więc muszę mieć ją cały czas na oku, bo już 2x zaczęła się krztusić :zawstydzona/y: naprawdę jest super :-) jedyny słaby punkt ostatnimi czasy to moje powikłania połogowe, ale mam nadzieję, że jednak rozejdzie się po kościach ;-)
A teraz uciekam, bo muszę pare rzeczy ogarnąć póki młoda śpi ;-)
aaaaa Mitaginka zdecydowaliśmy, że bierzemy chustę ;-) młoda strasznie potrzebuje bliskości, więc ją kangurujemy kilka/kilkanaście razy dziennie, więc z chustą wreszcie będę mogła stać się robotem wielofunkcyjnym, a nie jedynie materacem mojej córy ;-)

Witajcie dziewczyny jestem nowa i mnie też od jakiś 2 tygodni dopadło to twardnienie. Mam cukrzycę ciążową więc po posiłku obiednim starałam się zawsze dużo spacerować no i tak zaczeło się twardnienie brzucha i co z tym idzie skróciła mi się szyjka. Wylądowałam w szpitalu, podali mi parę kroplówek z mg,, luteine, buscopan forte. I po wyjściu ze szpitala jest lepiej ale jak zejde z mojego 2 pietra jest kiepsko ledwo mogę się poruszać bo zaraz brzuch się spina :( nie da rady trzeba wracać do domu.
Czy to twardnienie kiedyś mija??? Jak jest u Was dziewczyny???

Iva mi mija jak leze ;) nie ma mowy o chodzeniu, pomimo luteiny, magnezu, Nospy najlepsze lekarstwo leżenie ... I taka perspektywa do wrzesnia ;)

Anula od którego tygodnia ci sie to zaczeło i który teraz jesteś tydzień?? Normalnie przeraża mnie wizja spędzenie lata w domu :/
Ja rano czuje się jak nowo narodzona normalnie mi się chodzi a od popołudnia zaczynam się szybciej męczyć i czasami się pojawia to twardnienie na chwilkę. Zauważyłam też ze jak za dużo zjem to też się pojawia.

Zaczęło mi sie ok 22/23 tc teraz jestem 25 tc. Jednego dnia lepiej, jednego gorzej ale leze - za tydzien mam wizytę dr oceni czy pessar działa i mam nadzieje ze rozwarcie i skracanie sie zatrzymało.

Po jedzeniu podobnie miałam - espunisam pomaga rewelacyjnie.

a ten pessar to na ta szyjke i rozwarcie?? Czy to jakoś czuć?? Kurczę ale dlaczego to tak wczesnie się dzieje, przecież jeszcze tyle tygodni ciąży mamy. Dużo Ci się skróciła szyjka?? Bo u mnie miała 3 cm a po 2 tyg byczenia się podniosła na 3.45. Teraz wizyta 18 jeszcze tyle dni. Mogły by te tyg szybciej lecieć :))

Cała szyjka ma 4 cm ale wewnętrznie zrobił sie lejek i rozwarcie i ostatecznie zamknięta ma 2,5 cm. Przez te twardnienia gin założył pessar - wcale go nie czuje, jedynie jak luteine aplikuje to palcem.

Pierwszy raz chce żeby szybko wakacje przeleciały ;)

Witaj Iwa, ja leże od 8 tygodnia ciąży. Skurcze mam już od dawnaaa i jakoś ciągle na szczęście szyjka się nie rozwiera.
Biorę luteinę, duphaston, no spe forte, aspargin, kwasy dha. Teraz to już z górki się pocieszam :).
Musisz być dobrej myśli i się oszczędzać a na pewno dotrwasz do terminu

reklama
kołtunek to my jesteśmy na tym samym etapie :) ja mam 26 tydz i 3 dni :)
a dziewczyny miałyście zalecone zakaz na głaskanie się po brzusiu czy smarowanie brzusia?? Bo ja tak ale raczej nie stosuje się do tego wiadomo nie przesadzam z głaskaniem ale nie zauważyłam żeby to twardnienie następowało po głaskaniu a jak jest u Was???

Do góry