reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Wgl dziewczyny, innej puszki.... może któraś z was miała podobną sytuację. W październiku dostałam umowę na rok , więc do października 2023, mimo że obiecano mi na czas nieokreślony. No trudno. W październiku też zaszłam w ciążę (cud, bo raczej nastawialiśmy się na in vitro). Teraz termin mam na połowę lipca. Czy jak złożę podanie to dostanę normalnie płatne 80 procent przez ten okres roku ?? Czy po ustaniu mojego zatrudnienia mogę liczyć tylko na zasilek wynoszący 1000 zł??

reklama
Wgl dziewczyny, innej puszki.... może któraś z was miała podobną sytuację. W październiku dostałam umowę na rok , więc do października 2023, mimo że obiecano mi na czas nieokreślony. No trudno. W październiku też zaszłam w ciążę (cud, bo raczej nastawialiśmy się na in vitro). Teraz termin mam na połowę lipca. Czy jak złożę podanie to dostanę normalnie płatne 80 procent przez ten okres roku ?? Czy po ustaniu mojego zatrudnienia mogę liczyć tylko na zasilek wynoszący 1000 zł??
Dostaniesz :) po ustaniu umowy będzie płacił zus :)

Coś się dziewczyny nie odzywacie . Jak tam u Was ?? Mam nadzieję ,że dobrze. Korzystacie z pogody??
Ja jak zwykle muszę się wygadać... Jutro 34 tydzien .Już chce mi się płakać. Leżę od tamtego poniedziałku w szpitalu, nogi wysoko. Wstaje tylko po jedzenie i do toalety. W tamten poniedziałek u mojej pani doktor szyjka 2 cm.... Potem w szpitalu w środę 2,7 i bardzo się ucieszyłam. Dziś nie dość, że dziecko uroslo slabo (chociaż podobno ciężko zmierzyć glowke) to jeszcze szyjka znów 2 cm mimo leżenia. A tak liczyłam na jakieś małe zakupy... Ktg do dupy. Przy ruchu czasami spada tetno i potem wzrasta (nie wiadomo czy sie tracilo,czy cos sie dzieje), cały czas problemy. Za to moja "koleżanka" o ktorej juz wam opowiadalam - ktg idealne, zero bólów, zero twardnienia nic... szyjka niby już ułożona do porodu ale tak sobie funkcjonuje , chodzi bez stresu.. Jestem taka zła..

Coś się dziewczyny nie odzywacie . Jak tam u Was ?? Mam nadzieję ,że dobrze. Korzystacie z pogody??
Ja jak zwykle muszę się wygadać... Jutro 34 tydzien .Już chce mi się płakać. Leżę od tamtego poniedziałku w szpitalu, nogi wysoko. Wstaje tylko po jedzenie i do toalety. W tamten poniedziałek u mojej pani doktor szyjka 2 cm.... Potem w szpitalu w środę 2,7 i bardzo się ucieszyłam. Dziś nie dość, że dziecko uroslo slabo (chociaż podobno ciężko zmierzyć glowke) to jeszcze szyjka znów 2 cm mimo leżenia. A tak liczyłam na jakieś małe zakupy... Ktg do dupy. Przy ruchu czasami spada tetno i potem wzrasta (nie wiadomo czy sie tracilo,czy cos sie dzieje), cały czas problemy. Za to moja "koleżanka" o ktorej juz wam opowiadalam - ktg idealne, zero bólów, zero twardnienia nic... szyjka niby już ułożona do porodu ale tak sobie funkcjonuje , chodzi bez stresu.. Jestem taka zła..
ja tak jak Wam pisałam jestem w stand by, ale już na spokojnie 37+1. Jutro mam ktg i kontrole u lekarza, wiec będę dokładnie wiedziała jak wyglada szyjka i czy nie ma rozwarcia… a jak Twoje infekcje? Uspokoiło się?

ja tak jak Wam pisałam jestem w stand by, ale już na spokojnie 37+1. Jutro mam ktg i kontrole u lekarza, wiec będę dokładnie wiedziała jak wyglada szyjka i czy nie ma rozwarcia… a jak Twoje infekcje? Uspokoiło się?
Widzisz , udało się. Ciaza donoszona :D Podobno w pełnię dużo kobiet chwyta poród, a to już 4 czerwca ,więc się pilnuj :)
Wiesz co.... Ciężko powiedzieć. Dalej widzę jakieś glutki, ale to może być czop równie dobrze.. Za tydzien zrobie posiew. Ogólnie dużo kremowej, białej wydzieliny. Podobno na usg nawet widać że między główką,a szyjką jest dużo śluzu, więc podejrzewam, że to właśnie czop. Jutro 34 tydzień, potem byle do 36/37 i będzie ekstra. Na usg widziałam że główka już dosłownie kilka milimetrów od szwu, więc jak wstaję i przejdę się chwilę to czuje ten szew, też tak miałyście pod koniec ??

U nas cały czas problemy z brzuszkiem u małego. Wyników powtórzonej przesiewówki jeszcze nie ma. Mały praktycznie cały czas wisi przy cycku, przysypia, jak chcę go odłożyć to po chwili krzyk… ciężko jest 😅

Z tętnem na ktg może być tak, że maluch gdzieś ucieknie i łapie Twoje tętno (ja miałam takie sytuacje). Lekarze coś na to mówią? 34 to już ładny czas :) jeszcze chwilka i zaraz dobijesz do 37 💪🏼

@Nursov gratki donoszonej ciazy! Teraz smialo mozesz rodzic :-)))

@P86 Ty juz masz piekny wynik 34tc! Gratuluje :-) to do 37 juz tuz tuz i nawet z 2 cm szyjka dotrwasz :-) ja mialam 2 cm w 34 wlasnie tak jak Ty i donosilabym pewnie i dluzej niz 37+0 gdyby nie gmerali mi co rusz zeby sprawdzic ta szyjke juz w szpitalu.

Taka niesprawiedliwosc tego swiata ze 'patologia' problemow nie ma bo ona sie nie przejmuje i nie analizuje. Niestety glowa ma tu wiele do powiedzenia. Ale... kazdy kolejny dzien to juz piekny dzien :-)

@Alexis124 mamy dokladnie tak samo. Brzuszek boli i kreci i wierci sie i prezy i pierdzi i krzyczy 🤷‍♀️ byle do 4-6mż :-p lepiej nie bedzie 😅 a jak noce? Spicie?

reklama
Do góry