reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

na 5 ciąż 4 razy miałam pessar; szyjka za każdym razem leciała. Odpoczywanie, leżenie z nogami do góry może pomóc. Nie dźwigaj, nie szalej. Mojej znajomej w pierwszej ciąży bardzo szybko szyjka poleciała, przed 20 tc i ciążę donosiła bez problemu leżąc plackiem do 36 tc; w drugiej miała pessar profilaktycznie założony i latała po świecie i nic się nie dzia
Czy z pessarem można chodzić? Lekarz mi udzielił takiego info że to i tak nigdy nie wiadomo z tą szyjka. Będę szła do drugiego lekarza to zobaczymy. W 1 ciąży nic mi nie założyli ale plackiem leżeć musiałam

reklama
Tak, chyba tak, bo też o tym czytałam, że jak nie są dłuższe niż 20 sekund to jest ok. Ale już zaczęli mówić, że może to od infekcji i się zestresowałam. Infekcji nie ma, bezdechów popołudniu też nie miał, ale co się podenerwowałam to moje. I tłumaczę sobie, że nie mam wpływu już na to, co teraz będzie, więc nie ma sensu się stresować, mogę mu tylko wozić mleko, ale to średnio na mnie działa.

Ale to nie jest 'tylko wozic mleko' bo dajesz mu najlepsze co mozesz dac plus obecnosc i milosc :-) i tego sie trzymaj bo tym mleczkiem wyciagniesz go z tego stanu i z tego szpitala :-)

Czy z pessarem można chodzić? Lekarz mi udzielił takiego info że to i tak nigdy nie wiadomo z tą szyjka. Będę szła do drugiego lekarza to zobaczymy. W 1 ciąży nic mi nie założyli ale plackiem leżeć musiałam

Mozna prowadzic oszczedny tryb zycia z pessarem czyli np. nie dzwigamy. Nie jest to zabezpieczenie przed wczesniejszym porodem 100% ale pomaga jesli nie przesadzasz z aktywnoscia, ale tez nie musisz lezec plackiem.

Z pessarem pracowałam do prawie 7 mies. Jak zaczęły się pojawiać coraz częściej skurcze i stawianie się brzucha to poszłam na L4. Wcześniej przy sporadycznych dolegliwościach w miarę oszczędnie funkcjonowałam

ja z pessarem musiałam leżeć, no i wyleżałam Milenkę do 40+6 tc.
Tak naprawdę nie ma co patrzeć czy inne dziewczyny leżały czy nie leżały, tylko słuchać swojego prowadzącego. Jednej z nas szyjka poleci w tydzień z 4 cm na 1 cm, a drugiej nie. Nie mamy złotej kuli...

Z Waszego doświadczenia - jakie są przyczyny częstych "ćwiczącacch" skurczów brzucha ?

Od tygodnia mam ich po kilkanaście dziennie ;/ Czasami są co pół godziny, czasami co 40 minut, czasami co 1,15h. I są bolesne.
Mam no spę, 8x magnez, luteinę itd.
80% dnia leżę.
Sprawdzałam, czy te skurcze nie skracają szyjki i na szczęście nie, ale gin powiedziała, ze to może być kwestia kilku mocniejszych skurczy i z racji, zę główka na dole (28tc), to szybko może zrobić się rozwarcie :o

Posiewy są ok. Jutro lecę na CRP.
Serduszko malucha bije ok, także nie wygląda, aby były jakaś infekcja wewnątrzmaciczna.

Mi właśnie wzrosły leukocyty i neurofile w morfologi. Crp też z 3,8 tydzień temu . Dziś 6,8 ... zielone uplawy... Już nie wiem sama co mam robić. Czy jechać do szpitala. Wyniki posiewu dopiero jutro

Mi właśnie wzrosły leukocyty i neurofile w morfologi. Crp też z 3,8 tydzień temu . Dziś 6,8 ... zielone uplawy... Już nie wiem sama co mam robić. Czy jechać do szpitala. Wyniki posiewu dopiero jutro
Hmm, a duże masz te leukocyty ? A jutro jest możliwa wizyta/ konsultacja z lekarzem prowadzącym po odbiorze?

W szpitalu niczego Ci nie przyspiesza i tak beda czekac na wynik posiewu. Ale jesli to zapewni Ci komfort psychiczny to jedz.

Z Waszego doświadczenia - jakie są przyczyny częstych "ćwiczącacch" skurczów brzucha ?

Od tygodnia mam ich po kilkanaście dziennie ;/ Czasami są co pół godziny, czasami co 40 minut, czasami co 1,15h. I są bolesne.
Mam no spę, 8x magnez, luteinę itd.
80% dnia leżę.
Sprawdzałam, czy te skurcze nie skracają szyjki i na szczęście nie, ale gin powiedziała, ze to może być kwestia kilku mocniejszych skurczy i z racji, zę główka na dole (28tc), to szybko może zrobić się rozwarcie :o

Posiewy są ok. Jutro lecę na CRP.
Serduszko malucha bije ok, także nie wygląda, aby były jakaś infekcja wewnątrzmaciczna.

A musza byc jakies przyczyny? To chyba juz wlasnie czas aby macica zaczela sobie cwiczyc. Najwidoczniej Twoja lubi.
Tylko odpoczynek i ew. kroplowki z magnezu moglyby tu cos pomoc.
Mi sie tak stawiala jak mialam problemy jelitowe i poki tego nie opanowalam to brzuch co chwile jak kamien. Ale wiadomo kazda z nas inna... nie ma jednej zlotej rady.

reklama
Do góry