reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Czesc dziewczyny :) Mam pytanko dotyczące sterydów. W którym tygodniu można starać się o ich podanie?? Czy szew I niewydolnosc to "wskazanie" do takiego podania sterydów?? Chciałabym, aby mi je podano, ale już się trochę boję. Kupa antybiotyków, sterydy, na początku ciąży też brałam encorton ...
Alexis ty już dziś 29 tydzień? :)
Po 24tc.
A po 26tc możecie obie (@Alexis124 ) zapytać o neuromagnez zapobiegający wylewom. Ja go miałam przez prawie 21h ciągiem podawany w pompie infuzyjnej.

reklama
Po 24tc.
A po 26tc możecie obie (@Alexis124 ) zapytać o neuromagnez zapobiegający wylewom. Ja go miałam przez prawie 21h ciągiem podawany w pompie infuzyjnej.
Oo właśnie chciałam też pytać o to co Ci podawali,żeby zapobiec wylewom, ale już mnie uprzedziłaś:). Dziękuję :)
Lady Loka, czy na tą pierwszą dawkę dostałaś skierowanie do szpitala ?? Czy dopiero jak coś zacznie się dziać niepokojącego, dopiero wtedy reagują?

Oo właśnie chciałam też pytać o to co Ci podawali,żeby zapobiec wylewom, ale już mnie uprzedziłaś:). Dziękuję :)
Lady Loka, czy na tą pierwszą dawkę dostałaś skierowanie do szpitala ?? Czy dopiero jak coś zacznie się dziać niepokojącego, dopiero wtedy reagują?
w szpitalu mówili na to neuromagnez :)

Nie miałam skierowania na sterydy, pojechałam bo wydawało mi się, że szew zjechał i już mnie zostawili. Ale normalnie to tak, dostajesz skierowanie jeżeli jest ryzyko, że urodzisz przedwcześnie. Sens jest taki, żeby sterydy podać zanim coś się zadzieje, bo one powinny mieć 48h od ostatniej dawki, żeby dobrze zadziałać.

Lady Loka jestem ciekawa czy jak teraz nic się nie dzieje takiego, to czy będą chcieli coś podać…
W mojej opinii masz wskazania ;)
A z drugiej strony u mnie też lekarz nie mówił o sterydach dopóki nie wylądowałam w szpitalu. Ja bym zapytała czy jest taka możliwość.

Doczytałam, że to nazywają też neuroprotekcją :)
Bo w sumie co za problem podać kroplówkę, skoro i tak leżysz. Tyle, że te 21h nie wstaniesz.

Czesc dziewczyny :) Mam pytanko dotyczące sterydów. W którym tygodniu można starać się o ich podanie?? Czy szew I niewydolnosc to "wskazanie" do takiego podania sterydów?? Chciałabym, aby mi je podano, ale już się trochę boję. Kupa antybiotyków, sterydy, na początku ciąży też brałam encorton ...
Alexis ty już dziś 29 tydzień? :)
Tak dziś skończony 29, więc teraz za cel obieramy skończenie 30 :D marzę w głębi serca żeby chociaż wyleżeć jeszcze te 5 tygodni do 34…

Tak dziś skończony 29, więc teraz za cel obieramy skończenie 30 :D marzę w głębi serca żeby chociaż wyleżeć jeszcze te 5 tygodni do 34…
Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek tak będę cieszyć się z czyjegoś celu, aż tak. Napawa to optymizmem. Zapytaj się może o tą drugą serię, jeśli ma to nie zaszkodzić, a Lady Loka pisała, że to dodaję płucą 2 tygodnie :D

Ostatnia edycja:
W mojej opinii masz wskazania ;)
A z drugiej strony u mnie też lekarz nie mówił o sterydach dopóki nie wylądowałam w szpitalu. Ja bym zapytała czy jest taka możliwość.

Doczytałam, że to nazywają też neuroprotekcją :)
Bo w sumie co za problem podać kroplówkę, skoro i tak leżysz. Tyle, że te 21h nie wstaniesz.
Bardzo fajnie, że są takie możliwości. Moje koleżanki niestety nic takiego przed porodem wcześniaków nie dostały i niestety do 3 doby już były wylewy ... Ja choćbym sama miała sobie to sfinansować chciałabym to zastosować, jednak obawiam się, że nie stosują tego w każdym szpitalu. Ciekawe czy neuroprotekcja działa tylko jak poda się ją przed porodem, czy działa jak zastosuje się to przykładowo tydzień- dwa przed.

Ostatnia edycja:
Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek tak będę cieszyć się z czyjegoś celu, aż tak. Napawa to optymizmem. Zapytaj się może o tą drugą serię, jeśli ma to nie zaszkodzić, a Lady Loka pisała, że to dodaję płucą 2 tygodnie :D
Nie będę o to pytać, bo jak uznają że trzeba to podadzą :D ja się nigdzie nie spieszę i tłumaczę małemu, że ma siedzieć gdzie siedzi i współpracować z matką 😂

reklama
Nie będę o to pytać, bo jak uznają że trzeba to podadzą :D ja się nigdzie nie spieszę i tłumaczę małemu, że ma siedzieć gdzie siedzi i współpracować z matką 😂
Ja przez ten czas, który leżałam wiedziałam, że jak nie zapytam to nikt nic nie zaproponuje. Po szwie sama zaproponowałam czy mogą mi dać magnez zamiast paracetamolu w kroplowce i wtedy pielęgniarka przyniosła :D Ale jak tak czytam to jednak na Polnej w Poznaniu wiedzą co robią :)

Do góry