reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Już 10 dni, ale to leci a jednocześnie jeszcze 7-11 tygodni w szpitalu.To juz najgorszy pierwszy tydzien minal? Na pewno urosl troszeczke bo przeciez teraz zajada sie mleczkiem od Mamy :-)
Właśnie on ma problemy ciągle z trawieniem, więc te ilości je minimalne i ciągle tak średnio toleruje, ale podobno jest coraz lepiej. Nie ma wyjścia, to w tym momencie najważniejsze, co musi załapać.
gooskaw
Lady ale zobacz juz pierwszy najgorszy minal, teraz odliczasz dalej. To zupelnie jak my - liczymy tygodnie tylko trosze inne :-) i u jednych i u drugich efektem bedzie Maluszek w domu :-)
Nawet dziecko urodzone w terminie ma problemy z jedzeniem i jelitkami wiec malymi kroczkami do celu!
Nawet dziecko urodzone w terminie ma problemy z jedzeniem i jelitkami wiec malymi kroczkami do celu!
Dziewczyny, kojarzycie ile czasu działają sterydy? Ostatnie miałam podawane w 25tc i od tego momentu minął już miesiąc. Po pytaniu P. Profesor do studentów o to wnioskuję, że przestały już działać i pewnie niedługo dostanę drugą serię.
Ogólnie zastanawiam się jak to jest, że mogą przestać działać… to znaczy, że ten rozwój pęcherzyków płucnych po sterydach się cofa?
Ogólnie zastanawiam się jak to jest, że mogą przestać działać… to znaczy, że ten rozwój pęcherzyków płucnych po sterydach się cofa?
Lady Loka
one mają zadziałać raz wpływają na rozwój płuc dziecka. Więc to, co dostałaś już zadziałało. Nie daje się drugiej dawki, nie ma po co. Rozwój płuc się nie cofaDziewczyny, kojarzycie ile czasu działają sterydy? Ostatnie miałam podawane w 25tc i od tego momentu minął już miesiąc. Po pytaniu P. Profesor do studentów o to wnioskuję, że przestały już działać i pewnie niedługo dostanę drugą serię.
Mi ginekolog tez wspominał, że sterydy mają krótkotrwałe działanie dlatego podaje się je w konkretnych przypadkach i przy dużym ryzyku porodu przedwczesnego a nie profilaktycznie.. coś mówił 2-3tyg ale to była taka luźna rozmowa z nim więc nie drążyłam tematu jakoś mocno. Najlepiej pytaj u źródłaDziewczyny, kojarzycie ile czasu działają sterydy? Ostatnie miałam podawane w 25tc i od tego momentu minął już miesiąc. Po pytaniu P. Profesor do studentów o to wnioskuję, że przestały już działać i pewnie niedługo dostanę drugą serię.
gooskaw
Dziewczyny, kojarzycie ile czasu działają sterydy? Ostatnie miałam podawane w 25tc i od tego momentu minął już miesiąc. Po pytaniu P. Profesor do studentów o to wnioskuję, że przestały już działać i pewnie niedługo dostanę drugą serię.
Ale jak druga serie? Przeciez jest elegancko :-)
Tak jak pisze Lady - co sie mialo wyksztalcic to juz poszlo dobrze i nic sie nie cofnie, bo jak?
No właśnie tego nie zrozumiałam o co im chodzi. Kojarzę tylko, że w tym 25 tygodniu coś mi wspominali o „kolejnych seriach” sterydów i dzisiaj poszło pytanie czy to co dostałam to jeszcze działa, więc zgłupiałam szczególnie, że gdzieś czytałam o ponownej sterydoterapii jak pierwsze zostały podane przed 26tc…
To by było bez sensu żeby raz podane sterydy na rozwój płuc działały 2-3 tygodnie i potem już magicznie to co się zrobiło miało się cofnąć. Nie wiem o co im chodziło
To by było bez sensu żeby raz podane sterydy na rozwój płuc działały 2-3 tygodnie i potem już magicznie to co się zrobiło miało się cofnąć. Nie wiem o co im chodziło
Ostatnia edycja:
Lady Loka
Generalnie mówi się, że podanie sterydów przyspiesza rozwój płuc o 2 tygodnie. Więc jak masz 28tc to dziecko ma płuca jakby było w 30tym więc jak dla mnie to drugie podanie się mija z celem, bo już więcej nie zrobi.
Najważniejsze, żeby steryd miał 48h na zadziałanie. U Ciebie miał, więc już na spokojnie. Jakby coś się podziało, to dziecko dostanie jeszcze surfaktant po urodzeniu (mój dostał 2 dawki i cały czas oddycha samodzielnie).
Najważniejsze, żeby steryd miał 48h na zadziałanie. U Ciebie miał, więc już na spokojnie. Jakby coś się podziało, to dziecko dostanie jeszcze surfaktant po urodzeniu (mój dostał 2 dawki i cały czas oddycha samodzielnie).
reklama
P86
Czesc dziewczyny Mam pytanko dotyczące sterydów. W którym tygodniu można starać się o ich podanie?? Czy szew I niewydolnosc to "wskazanie" do takiego podania sterydów?? Chciałabym, aby mi je podano, ale już się trochę boję. Kupa antybiotyków, sterydy, na początku ciąży też brałam encorton ...
Alexis ty już dziś 29 tydzień?
Alexis ty już dziś 29 tydzień?
Podziel się: