reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

W pierwszej wcale. Poza tym, ze brzuch mi twardnial nic się nie działo.
Dopiero w ciąży z Najmłodszym Synem miałam reżim łóżkowy. Miałam pessar, ale zrobiło się rozwarcie.
W tej ciąży mam pessar i mam się baaardzo oszczędzać, leżeć jak najwiecej.
Aha..myslalam ze moze od lezenia te problemy, ale jak nie lezalas..Fizjoterapeuta mowił ze po porodzie trzeba dziecku "wynagrodzić" to lezenie.. No to nie wiem moze powinnam odstawic tą nospę..i brac doraznie..chociaz ja nie umiem tego rozpoznac bo mam ostatnio wzdecia, i maly sie duzo rozpycha🤷‍♀️ ale nadal wierzę ze wszystko bedzie ok u każdej z nas ;)

reklama
Super ze wszytsko dobrze sie skonczylo:)Ja tez odmawiam tą nowenne juz 2 raz w czasie ciązy ;) moje standardowe pytanie co bralaś jakie leki?
Brałam tylko końskie dawki magnezu i luteinę dopochwowo, no i no spę. W okresie gdy brzuch mi się strasznie spinał w okolicy 15 tyg to około miesiąc brałam regularnie 3x1,a później już tylko doraźnie w najgorszych momentach.

Aha..myslalam ze moze od lezenia te problemy, ale jak nie lezalas..Fizjoterapeuta mowił ze po porodzie trzeba dziecku "wynagrodzić" to lezenie.. No to nie wiem moze powinnam odstawic tą nospę..i brac doraznie..chociaz ja nie umiem tego rozpoznac bo mam ostatnio wzdecia, i maly sie duzo rozpycha🤷‍♀️ ale nadal wierzę ze wszystko bedzie ok u każdej z nas ;)
Mój gin twierdzi, ze typowy skurcz macicy rozpoznajemy po tym, ze idzie od dołu do samej góry. Dokładnie tak jak mamy macice na tym etapie ciazy. Tez miałam problem rozeznać czy to pecherz, Mały czy macica, ale po tym jak mi to tak opisał już wiem.

Haha, urodz wczesniaka mimo meeeega oszczędzania się, a zobaczymy jak bedziesz śpiewać
Podczas tej ciazy mialam wiele razy wyciszane skurcze w kilku roznych szpitalach warszawskich o 3st. referencyjności. Uważasz, że cała stolica jest wypełniona pseudoprofesorami? 🤷‍ widocznie nie zrozumiałaś przekazu mojego postu, nie było tam mowy o olewaniu. Nauka czytania ze zrozumieniem się kłania, haha. Widzę, że bawi Cię mój post. Ale mimo tego nie zycze Ci oglądania własnego dziecka przez szybę jak w zoo. Zdrowego rozsądku życzę, cytując Ciebie haha
Hej, ja urodziłam syna w 20 tygodniu, który zmarł mi na rekach po tym, jak 11 dni walczyłam o jego życie w inkubatorku. Określenie „oglądanie dziecka przez szybę jak w zoo” jest trochę nie na miejscu. Dzięki założonemu w porę szwowi na szyjce, leżeniu cała ciąże od 12 tygodnia, obserwowaniu siebie i kilku wizytom w szpitalu, bez szyjki od 30 tygodnia, udało mi się urodzić piękna córeczkę w 39 tyg. Gdyby było tak jsk mowisz, i zdaniu się na los „co ma być to będzie” to znów moja ciąża zakończyłaby się w 20 tygodniu. Nie zgadzam się z Tobą - powiedz te słowa ludziom chorym na nowotwory i inne śmiertelne choroby - po to jest medycyna. A statystyka - przedwczesny poród w 20 tygodniu, a w 32 tygodniu to jest naprawdę duuuuza różnica - dla nas skarb który nosisz pod sercem jest najważniejszy na świecie, dla lekarzy jesteś kolejna z setek. Nawet tysiecy pacjentek i kolejnym numerkiem w tabelkach ze statystykami.

Słuchajcie czy wiek 41 i 38 tydzień ciąży to już musi być cesarka?
Biorę 3x2 dopegyt nadciśnienie. Lekarz chcę mnie już za tydzień położyć na oddział ze względu na wiek I nadciśnienie.

Biorę 3x2 dopegyt nadciśnienie. Lekarz chcę mnie już za tydzień położyć na oddział ze względu na wiek I nadciśnienie.
Ja tak właśnie słyszałam, że po 40 to już tyko cesarka, a nawet i u młodszych i dziwne było trochę dla mnie, że każą Ci rodzić SN.

Jestem ten sam rocznik i jak na razie nie sugerowano mi cesarki. Poprzednie miałam SN i tak bym wolała i tym razem.

reklama
Do góry