reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziękuję bardzo za wsparcie :) w 23 TC moja szyjka zaczęła się skaracac i miała niby bezpieczne 35 mm. W 25+2 dni trafiłam pierwszy raz na IP- szyjka 22mm. Kolejnego dnia znów trafiłam na IP ze skurczami i szyjka ponoć 15mm... Tydzień w szpitalu, między czasie wymaz i bakterie. Wydzieliny też żadnej nie miałam ani żadnych objawów bakterii. Do 25 TC czułam się bardzo dobrze :) mino wcześniejszych problemów ( podejrzenie wad genetycznych- punkcja kosmówki i badania genetyczne- mały to okaz zdrowia ). Trzymam mocna za Was kciuki :) i jeszcze raz dziękuję 😃
Natalka, ja też panikuję przy każdym innym/mocniejszym/dłuższym bólu i wychodzę z założenia, że nie muszę jeszcze wiedzieć z całą pewnością, co mi jest i jadę na IP (u mnie dziś 29+5) i do tej pory od 17 tygodnia byłam tam 4 razy. Póki co raz tylko Pani Doktor kręciła nosem, zazwyczaj to położne maja więcej do powiedzenia, ale nie ma się co przejmować 😀 Bezpieczeństwo i zdrowie maluszków jest najważniejsze. Mam nadzieję, że wszystko dziś będzie dobrze i założą Ci ten pessar. Uściski!

reklama
Dziękuję bardzo za wsparcie :) w 23 TC moja szyjka zaczęła się skaracac i miała niby bezpieczne 35 mm. W 25+2 dni trafiłam pierwszy raz na IP- szyjka 22mm. Kolejnego dnia znów trafiłam na IP ze skurczami i szyjka ponoć 15mm... Tydzień w szpitalu, między czasie wymaz i bakterie. Wydzieliny też żadnej nie miałam ani żadnych objawów bakterii. Do 25 TC czułam się bardzo dobrze :) mino wcześniejszych problemów ( podejrzenie wad genetycznych- punkcja kosmówki i badania genetyczne- mały to okaz zdrowia ). Trzymam mocna za Was kciuki :) i jeszcze raz dziękuję 😃
35 mm to nie jest skrócona szyjka, dopiero później 25mm może być z nią problem

Ale jeśli początkowo szyjka miała np 5cm to to już jest skracanie niestety.. lepiej, że tak pilnował niż jakby miał olać, a później dramat..
Moja miała około 5 cm. I niestety z poprzednią ciąża ( prawie 8 lat temu miałam przedwczesny zatrzymany w porę poród.) Córka urodziła się w 36 TC. Jest zdrowym, rozgarniętym dzieckiem . Moja Pani Doktor zna mnie i mój organizm od 10 lat więc gdy szyjka miała 35 mm już wszczęła alarm. ...

Moja miała około 5 cm. I niestety z poprzednią ciąża ( prawie 8 lat temu miałam przedwczesny zatrzymany w porę poród.) Córka urodziła się w 36 TC. Jest zdrowym, rozgarniętym dzieckiem . Moja Pani Doktor zna mnie i mój organizm od 10 lat więc gdy szyjka miała 35 mm już wszczęła alarm. ...
Dlatego mówię, że bardzo dobrze, że już przy 3.5 zareagowała i stwierdziła skrócenie, a nie czekała do granicy 2.5 :) szczególnie, że w poprzedniej ciąży były problemy..

Ale jeśli początkowo szyjka miała np 5cm to to już jest skracanie niestety.. lepiej, że tak pilnował niż jakby miał olać, a później dramat..
Jeśli szyjka była na początku 5 cm to była ultradluga i naturalnie w 23 może skrócić się do 3 - 3.5 cm beż żadnej niewydolności. Lekarze nie uważają szyjki 3 lub ttm bardzo 3.5 cm na etapie 23 czy 25 tc jako skróconej niezależnie jakiej długości była wcześniej. Wcześniej niż 20tc dość często się jej nie mierzy wiec większość z nas miała wtedy pewnie dłuższe szyjki bo płód jeszcze mało co waży.

U mnie tez była sytuacja, gdzie przy szyjce 3 cm miałam już zakładany pessar - ze względu na historie poprzedniej ciąży ;)
No jak mialas wywiad obciążony to co innego. W innym przypadku przy 3 czy 3.5 cm w 23 tc lekarze nie wszczynają alarmu. Ja miałam szew profilaktycznie na długości 3.7 zakładany duzo wcześniej a pewnie początkowo szyjka i tak była dluzsza. Bez obciążonego wywiadu nikt nie bada tak szybko raczej szyjki kiedy większość kobiet nawet te z niewydolnościa mają piękne i długie wiec pozycja wyjściowa jest rzadko znana

reklama
Witam,
Zwracam się do Pań z pytaniem, czy któraś z Was miała/ma w ciąży pozytywny wynik na bakterie ureaplasma?
Jestem w 33tc + 5 dni, pare dni temu wyszłam ze szpitala. Skierował mnie lekarz prowadzący ze skracającą szyjką i twardnieniem brzucha. W szpitalu potwierdzili długość szyjki na 1,4 cm. Dostałam sterydy na rozwój płuc i zrobili wymazy z pochwy. W 5 dobie w dniu wypisu przyszedł wynik posiewu, w dokumentach wpisali tylko infekcja ureaplasma pavum i dali receptę na antybiotyk. Nie zdążyłam wypytać o tą bakterie:/
Antybiotyk już skończyłam, wizyta u lekarza prowadzącego za tydzień...

Do góry