reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Jaka różnica wieku będzie miedzy dziewczynkami? I czy w poprzedniej ciąży też miałaś problemy szyjkowe?
Ja sobie tak myślę, że do drugiego dzidziusia ciężko będzie się przekonać. Zawsze chciałam mieć dwójkę, tak jak mój partner, ale z tymi przebojami w mojej pierwszej ciąży... No strach trochę [emoji85]
U mnie będzie to dwa lata i 4 miesiące.

Z druga ciąża jest o wiele prościej bo wiesz na co od początku zwrócić uwagę ;)

Poza tym jak już jest jedno dziecko na pokładzie to czas leci bardzo szybko i zawsze jest co robić wiec nie ma się za dużo czasu na rozmyślania :)

Jaka różnica wieku będzie miedzy dziewczynkami? I czy w poprzedniej ciąży też miałaś problemy szyjkowe?
Ja sobie tak myślę, że do drugiego dzidziusia ciężko będzie się przekonać. Zawsze chciałam mieć dwójkę, tak jak mój partner, ale z tymi przebojami w mojej pierwszej ciąży... No strach trochę 🙈
Różnica to 3,5 roku ☺ Szczerze? Bardzo długo się decydowałam. Nie dość że pierwsza ciąża była okropna 9 miesięcy wymiotów i to takich po 13 razy dziennie, serducho, problemy z oddychaniem, szpital itp. To jeszcze córcia była meeega wymagająca po porodzie. Była karmiona piersią a potrafiła w nocy jeść co godzinę. Totalnie antysmoczkowa, antybutelkowa, antywózkowa. Generalnie było bardzo ciężko.
A mimo to się zdecydowałam. Wiedzialam ze chce aby miała rodzeństwo. Sama mam 4 rodzeństwa i nie wyobrażam sobie że ona miałaby być sama. Wiem na pewno że to moja ostania ciąża i choćby nie wiem co się działo nie zdecyduje się znowu.
W pierwszej ciąży nie było problemów szyjkowych ☺ dlatego teraz to nowość ☺

Ja też sprawdzałam właśnie dlatego, bo normalnie miałam wrażenie, że leje mi się po nogach. Ale wszystko było ok 😊 teraz już mi się to uspokoiło
No ja wlaśnie zrobiłam ten paskowy i mi wyszło że to wody... Ale nie wiem na ile to wiarygodne.
Zauważyłam też taki galaretkowaty śluz, inny niż do tej pory.
Panikuje tym bardziej że mam ten GBS pozytywny i wysokie CRP mimo antybiotyku.
Gdyby nie to to bym się pewnie aż tak nie przejmowała.

U mnie będzie to dwa lata i 4 miesiące.

Z druga ciąża jest o wiele prościej bo wiesz na co od początku zwrócić uwagę ;)

Poza tym jak już jest jedno dziecko na pokładzie to czas leci bardzo szybko i zawsze jest co robić wiec nie ma się za dużo czasu na rozmyślania :)
Ale z tymi przebojami z szyjką, stawianiem się macicy to wiesz... Bałabym się powtórki i pewnie będę się bać, ale nie chciałabym dużej różnicy wieku między dziećmi no i żeby moja córka była jedynaczką. Zresztą, najpierw muszę urodzić pierwsze dziecko, a to za minimum 6,5 tygodnia mnie czeka (mowa tu o ciąży donoszonej) 🙈

Różnica to 3,5 roku ☺ Szczerze? Bardzo długo się decydowałam. Nie dość że pierwsza ciąża była okropna 9 miesięcy wymiotów i to takich po 13 razy dziennie, serducho, problemy z oddychaniem, szpital itp. To jeszcze córcia była meeega wymagająca po porodzie. Była karmiona piersią a potrafiła w nocy jeść co godzinę. Totalnie antysmoczkowa, antybutelkowa, antywózkowa. Generalnie było bardzo ciężko.
A mimo to się zdecydowałam. Wiedzialam ze chce aby miała rodzeństwo. Sama mam 4 rodzeństwa i nie wyobrażam sobie że ona miałaby być sama. Wiem na pewno że to moja ostania ciąża i choćby nie wiem co się działo nie zdecyduje się znowu.
W pierwszej ciąży nie było problemów szyjkowych ☺ dlatego teraz to nowość ☺
Rozumiem.
Najważniejsze, że wszystko szczęśliwie się kończy u Ciebie 😊

Ale z tymi przebojami z szyjką, stawianiem się macicy to wiesz... Bałabym się powtórki i pewnie będę się bać, ale nie chciałabym dużej różnicy wieku między dziećmi no i żeby moja córka była jedynaczką. Zresztą, najpierw muszę urodzić pierwsze dziecko, a to za minimum 6,5 tygodnia mnie czeka (mowa tu o ciąży donoszonej) 🙈
Ja mialam w pierwszej ciąży rozwarcie w 32 tyg, oproblemy szyjkowe, 30kg na plus, opuchliznę, tragiczny porod, wymagające dziecko budzące się na jedzenie co 40min, nieodkladalne, tragiczna opiekę po porodzie w szpitalu a zdecydowałam się na 2 dziecko juz 1.5 roku po 1, tyle że poroniłam, myśleliśmy że będzie jedynakiem moj syn i dodatkowo po poronieniu nie będę chciała mieć dziecka ale wsyztsko to odpycha się od siebie i decyduje na 2 dziecko widząc jak pierwsze dziecko pragnie mieć towarzysza, u nas różnica 3.5 roku będzie
AA i jeszcze w ciąży poronionej czułam się tak tragicznie z wymiotami zgaga itp ze myslalam ze nigdy więcej nie zdecyduje się na kolejne dziecko
W tej ciąży tez było bez rewelacji z samopoczuciem ale szybko się zapomina :)
Ps dla mnie 2 ciąża trudniejsza, przez lezenie, opiekę nad dzieckiem i dłużeniem się czasu

Ostatnia edycja:
reklama
Jest już bliżej niż dalej ☺ ale tak mam dość ciąży że jestem chodzącą antyreklamą 😃
Szczerze to już bym mogła urodzić ale wiem że muszę jeszcze conajmniej 2 tygodnie wytrzymać ☺
Ja jeszcze minimum 6,5 tygodnia, ale naprawdę mam wrażenie, że czas zatrzymał się w miejscu 🙈 U mnie też ciągle coś, także antyreklamy byłyby już dwie 😅

Do góry