reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Mam dopiero 15 tc haha, także troszkę sobie poleżę. Między moim dzieckiem a Waszymi pociechami będzie ok 3 m-cy różnicy. No i za powiedzmy 2 lata będzie to różnica nieodczuwalna, za 20 lat żadna różnica no a teraz w ciąży to kamień milowy haha .

Ja tak pięknie wspominam poród w marcu. Praktycznie już w kwietniu było ciepło i relaksowalam się po ciężkiej ciąży na dworze. Piękne spacerki, podróże po górach, wyjazdy...

To najlepszy czas na poród moim zdaniem.

Ja też strasznie nie lubię doradzać na forum bo wtedy utożsamiam się z tym problemem a lekarzem nie jestem przecież więc co ja tam wiem...

Dziewczyny nowe, czy robiliście posiew z szyjki i moczu? To główne pytanie. Myślę że jeżeli boisz się czy dotrwasz do tego 22 lutego to umowilabym się na wczesnieja wizytę. Bo do tego czasu psychika będzie płatać Ci figle.
Możesz poczytać w internecie o pessarze, ja miałam w poprzedniej ciąży. Jest jego dużo zwolenników i przeciwników wiec razem z lekarzem musicie podjąć decyzję. Najważniejsze badania na bakterie z szyjki i moczu.

Dziś jestem po wizycie u gin. Obydwie jesteśmy w szoku, nigdy nie miałam tak ,zrelaksowanej' macicy :D. Jest dobrze aby było tak do bezpiecznego terminu.
Staram się aby mierzenia szyjki odbywały się co 2 tygodnie.
Kurde ja od 17 tc oszczędny tryb życia, więc doskonale Cie rozumiem 😔 te pozostałe obecnie 14 tygodni wydaje mi się dystansem nie do przebycia. Próbuję wyznaczać mniejsze odległości, ale niewiele mi to daje ...

reklama
Cześć dziewczyny. Już od jakiegoś czasu obserwuję ten wątek z racji moich problemów. Mianowicie, jestem w 28+5 tc, szyjka skrócona do 23 mm. Mój lekarz prowadzący nie widzi nic niepokojącego, zalecenia od niego to luteina dopochwowo 2×1, magnez, nospa... Leżę ile mogę w domku, wstaję tylko do toalety, pod prysznic i żeby coś zjeść. Dodam, że od grudnia męczę się z twardnieniem brzuszka. Do tego kłuje mnie w pochwie, myślę, że to objaw skracającej się szyjki. Następną wizytę mam 22 lutego i choć staram się nie stresować, moja głowa zapełniona jest czarnymi wizjami.
Bardzo się martwię i obawiam porodu przedwczesnego, moja córeczka ma jeszcze dużo czasu... 😔
Kochana ja mam 28+2, szyjka 2.9 ale rozwarcie od wewnętrznej strony, i miekka szyjka, leżę od 24 tyg
Nie mam czarnych myśli bo to już nie jest aż tak tragiczny tydzień :) leze ile się da ale wstaje trochę, zjesc cos czy dziecko ogarnąć, czy pranie wstawię maz potem tylko do suszarki przekłada
Leze 90procent dnia można powiedzieć
Szyjka nie skróciła się od 3 tyg ale rozwarła się od strony dzidziusia, nie martw się bo stres powoduje boleści brzucha
Kuje mnie na wzgorku czytałam milion razy czy to nie szyjka ale... Kuje mnie od jakiegoś czasu sporadycznie ale już kolo 3 miesiące napewno, dwa dni ciągnął okropnie pachwiny i wiesz co zakładam że macica tak się rozciaga
Nie wszystkie bole w ciazy są złe, ja te kucia zaliczam do rozciągania macicy
Szyjka nie daje objawow jak się skraca z tego co wiem sporadycznie, chyba że bardzo intensywnie boli kuje i może jakieś krwawienie sie pojawia
Jeśli bardzo Cie niepokoi zadzwoń do swojego lekarza 🙂 każdy organizm jest inny więc tylko na moim przykładzie tak mowie o tych kuciach

Mnie brzuch nie twardnieje, ale ciągle bolą mnie lędźwie i tak się stresuję, że to skurczowe. Pierwszą ciążę straciłam nagle w wyniku niewydolnej szyjki i niby bezobjawowo, choć coraz częściej jak o tym myślę, to dzień przed okrutnie bolały mnie plecy i to mnie teraz tak niepokoi ... ale już sprawdzałam kilka razy te bóle i ciągle to samo. Mnie brzuch czasem stwardnieje, ale też te kilka przypadków na razie na szyjkę nie wpłynęło. Za to chetnie dotrzymam Ci towarzystwa do wizyty, bo ja mam 24 lutego, nie wiem jak zniosę psychicznie te 20 dni, ale mój doktro powiedział mi na ostatniej wizycie, że muszę trochę uwierzyć, oczywiście jakby mnie coś niepokoiło to on zawsze jest pod telefonem i zawsze coś spróbuje zaradzić. Mam cos takiego w głowie jednak, że chciałabym te 20 dni wytrzymać bez wizyty. Co do kłucia, to mój doktor mówi, że kłucie to raczej efekt rozciągania, też mi się takie zdarza i też nie wpłynęło na szyjkę
Mój doktor też kazał mi uwierzyć w to, że nie ma tragedii. W styczniu leżałam u niego na oddziale, bo wcześniej coś mi nie pasowało z pęcherzem, itp. Kazał mi się wstawić na drugi dzień. Nie wiem, jestem mega przewrażliwiona, pierwsza ciąża i wyczekana, bo staraliśmy się z partnerem jakieś 2 lata... Teraz ze wszystkim leciałabym do lekarza, ale wiem, że nie mogę popadać w paranoję. Czekam chociaż na 30 tydzień, jakoś tak lżej by mi było chyba trochę. Do szpitala specjalistycznego w razie w mam 60 km.

Posiewy miałam robione, ale to myślę, że bardziej w kierunku wykluczenia jakichkolwiek bakterii, itp. Nic nie wykryto u mnie. Mam bakterie liczne w moczu, ale tym też lekarz kazał się nie przejmować. Lekarz dobry podobno, mówił, że naprawdę muszę trochę odpuścić, wrzucić na luz i zaufać.

Kochana ja mam 28+2, szyjka 2.9 ale rozwarcie od wewnętrznej strony, i miekka szyjka, leżę od 24 tyg
Nie mam czarnych myśli bo to już nie jest aż tak tragiczny tydzień :) leze ile się da ale wstaje trochę, zjesc cos czy dziecko ogarnąć, czy pranie wstawię maz potem tylko do suszarki przekłada
Leze 90procent dnia można powiedzieć
Szyjka nie skróciła się od 3 tyg ale rozwarła się od strony dzidziusia, nie martw się bo stres powoduje boleści brzucha
Kuje mnie na wzgorku czytałam milion razy czy to nie szyjka ale... Kuje mnie od jakiegoś czasu sporadycznie ale już kolo 3 miesiące napewno, dwa dni ciągnął okropnie pachwiny i wiesz co zakładam że macica tak się rozciaga
Nie wszystkie bole w ciazy są złe, ja te kucia zaliczam do rozciągania macicy
Szyjka nie daje objawow jak się skraca z tego co wiem sporadycznie, chyba że bardzo intensywnie boli kuje i może jakieś krwawienie sie pojawia
Jeśli bardzo Cie niepokoi zadzwoń do swojego lekarza 🙂 każdy organizm jest inny więc tylko na moim przykładzie tak mowie o tych kuciach
Też leżę ile się da.
Czy miałaś jakieś objawy rozwierającej się szyjki? Zwiększona wydzielina czy coś?

Kochane dziewczyny, jestem tu nowa. 21 tydzien wczoraj bylam na usg polowkowym. Lekarz stwierdził ze szyjka sie skrocila ma 24mm. Przepisal mi aspargin 3×1( choc bralam go juz wczesniej) luteine 2×1 i nospe gdyby cos sie dzialo. Za 2 tygodnie kontrola szyjki. Czy ktoras tez miala taka szyjke na tym etapie ciąży a jednak udalo sie szczesliwie donosic ciążę? Jestem zalamana to moja 2 ciaza, pierwsze poronienie. 😔
W 21+6 miałam założony szew na szyjkę 17mm, plus kejek i małe rozwarcie.... Leżałam w łóżku do 37 tygodnia ciąży (wstawanie tylko nz siku i krótki prysznic wieczorem), czyli do zdjęcia szwu (od 34 tygodnia zaczęłam delikatnie egzystować i troszkę się poruszać w domu, a od 37+0, prawie normalnie funkcjonuję, nawet na krótki spacer wychodzę codziennie). Dziś jedtrm w 38+0, bez szwu, a dzidziuś jest cały czas w brzuchu, więc da się. I Tobie się uda, trzymaj się❤😍 i nie stresuj!

Cześć dziewczyny. Już od jakiegoś czasu obserwuję ten wątek z racji moich problemów. Mianowicie, jestem w 28+5 tc, szyjka skrócona do 23 mm. Mój lekarz prowadzący nie widzi nic niepokojącego, zalecenia od niego to luteina dopochwowo 2×1, magnez, nospa... Leżę ile mogę w domku, wstaję tylko do toalety, pod prysznic i żeby coś zjeść. Dodam, że od grudnia męczę się z twardnieniem brzuszka. Do tego kłuje mnie w pochwie, myślę, że to objaw skracającej się szyjki. Następną wizytę mam 22 lutego i choć staram się nie stresować, moja głowa zapełniona jest czarnymi wizjami.
Bardzo się martwię i obawiam porodu przedwczesnego, moja córeczka ma jeszcze dużo czasu... 😔

Ja w Twoim tygodniu miałam 16 mm i zakładano mi szew. Jak tylko szyjka Ci się nie skraca pod wpływem twardnienia to jest dobrze. Wyleżysz bez problemu. Kłucie w pochwie to nie zawsze objaw szyjki, więc spokojnie. Umow się wcześniej do lekarza, bo stres tylko pogorszy sprawę.

Ja w Twoim tygodniu miałam 16 mm i zakładano mi szew. Jak tylko szyjka Ci się nie skraca pod wpływem twardnienia to jest dobrze. Wyleżysz bez problemu. Kłucie w pochwie to nie zawsze objaw szyjki, więc spokojnie. Umow się wcześniej do lekarza, bo stres tylko pogorszy sprawę.
No właśnie sęk w tym, że mam wrażenie, że pan doktor ma mnie dość 😂 Kazał mi wyluzować trochę i zaufać jego słowom.
Twardnienia brzucha mam za każdym razem jak tylko wstaję, a jakiś czas temu również podczas leżenia zaczęły się pojawiać. Znaczy się, bardziej nazwałabym to napięciem, bo brzuch nie jest jak kamień, ale zdarzy się czasem, że aż mnie ciągnie i sprawia mega dyskomfort.

reklama
No właśnie sęk w tym, że mam wrażenie, że pan doktor ma mnie dość 😂 Kazał mi wyluzować trochę i zaufać jego słowom.
Twardnienia brzucha mam za każdym razem jak tylko wstaję, a jakiś czas temu również podczas leżenia zaczęły się pojawiać. Znaczy się, bardziej nazwałabym to napięciem, bo brzuch nie jest jak kamień, ale zdarzy się czasem, że aż mnie ciągnie i sprawia mega dyskomfort.

Może spróbuj więcej magnezu? Mi to pomogło na twardnienia.

Mój też mnie trzymał na szyjce 20 mm przez 6 tygodni i mówił, że będzie ok. Dopiero jak trafiłam do szpitala to dopiero zadecydował o zabezpieczeniu.

Do góry