reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć!
Mam pytanie, czy komuś podczas drugich badań prenatalnych wyszła szyjka 3,5/3 cm- trochę krótsza niż wcześniej? Dostaliście jakieś rekomendacje od lekarza, czy w ogóle nie komentował sytuacji?
Podczas drugich badań prenatalnych (2 tyg po pierwszym badaniu szyjki w 18tc i w tym 18tc miała 28mm) miałam badaną szyjkę na prośbę swoją i mojego lekarza prowadzącego (prowadzący i wykonujący badania prenatalne pracują razem na oddziale). Na badaniach prenatalnych w 20tc szyjka miała 30mm i przez badającą panią doktor została określona jako całkiem niezła - tyle. Tydzień później miałam wizytę u prowadzącego i szyjka miała nadal 30mm.
Wydaje mi się, że oni nie wchodzą sobie w paradę - prowadzący decyduje a badanie szyjki podczas badań prenatalnych było tylko "grzecznościowym" badaniem kontrolnym - jeśli byłaby niepokojąco krótka to zapewne pani doktor doradziłaby natychmiastowy kontakt z lekarzem prowadzacym. Nie spodziewałabym się od niej decyzji o tym co dalej. A gdy nie było źle to raczej nie ma co oczekiwać, że ktoś od badań prenatalnych będzie się jakoś bardzo wypowiadał na temat szyjki bo nie chce wchodzić w kompetencje kolegi po fachu.

reklama
Podczas drugich badań prenatalnych (2 tyg po pierwszym badaniu szyjki w 18tc i w tym 18tc miała 28mm) miałam badaną szyjkę na prośbę swoją i mojego lekarza prowadzącego (prowadzący i wykonujący badania prenatalne pracują razem na oddziale). Na badaniach prenatalnych w 20tc szyjka miała 30mm i przez badającą panią doktor została określona jako całkiem niezła - tyle. Tydzień później miałam wizytę u prowadzącego i szyjka miała nadal 30mm.
Wydaje mi się, że oni nie wchodzą sobie w paradę - prowadzący decyduje a badanie szyjki podczas badań prenatalnych było tylko "grzecznościowym" badaniem kontrolnym - jeśli byłaby niepokojąco krótka to zapewne pani doktor doradziłaby natychmiastowy kontakt z lekarzem prowadzacym. Nie spodziewałabym się od niej decyzji o tym co dalej. A gdy nie było źle to raczej nie ma co oczekiwać, że ktoś od badań prenatalnych będzie się jakoś bardzo wypowiadał na temat szyjki bo nie chce wchodzić w kompetencje kolegi po fachu.

Czy udało ci się dotrwać z ta szyjka do końca ciąży? :)

Ja tez mialam 3.30 w 23tyg, 3cm w 25ttg teraz jestem w 27 tyg i we wtorek mam dopiero wizytę, niewiem ile ma szyjka ale lekarz mowi ze martwiłby sie gdyby miala 2cm a tak powinnam dotrwać do 37tyg...

Ekstra! Trzymam kciuki, żeby wszystko było super.
Teraz w 20 tc wyszło mi 3,5 cm, mam nadzieje, ze uda mi się dotrwać do końca ciąży a jak nie to chociaż w odpowiednim momencie założyć pessar. Niestety w poprzedniej ciąży ten moment został przegapiony, i musiałam bardzo długo leżeć w szpitalu :/

Ja tez mialam 3.30 w 23tyg, 3cm w 25ttg teraz jestem w 27 tyg i we wtorek mam dopiero wizytę, niewiem ile ma szyjka ale lekarz mowi ze martwiłby sie gdyby miala 2cm a tak powinnam dotrwać do 37tyg...

A i czy między tymi kolejnymi wizytami w 23 i 25 tygodniu leżałam czy normalnie funkcjonowałaś?

Ekstra! Trzymam kciuki, żeby wszystko było super.
Teraz w 20 tc wyszło mi 3,5 cm, mam nadzieje, ze uda mi się dotrwać do końca ciąży a jak nie to chociaż w odpowiednim momencie założyć pessar. Niestety w poprzedniej ciąży ten moment został przegapiony, i musiałam bardzo długo leżeć w szpitalu :/
3.5 to dobra szyjka nie tragiczna :) 2.5 to takie minimum, przy 3.3 lezalam ale skróciła sie przy 3 leze ale więcej sie ruszam niz poprzednio dostałam tez luteine i zobaczę we wtorek
W 1 ciąży mialam rozwarcie i krotka szyjke w 31 tyg i urodziłam w 41 tyg z kroplowka:)

Ostatnia edycja:
Czy udało ci się dotrwać z ta szyjka do końca ciąży? :)
Jestem teraz w 33tc i dwa tyg temu miała cały czas ok. tych 3cm, za tydzień kolejna wizyta. Jestem dobrej myśli 🙂 pierwsza ciąża od 28tc z podejrzaną szyjką wyleżana do terminu. Piszę o podejrzanej, bo moja szyjka wydaje się być mega krótka w badaniu "ręcznym", nawet notatki mojego lekarza z tych pierwszych badań w 18tc w tej ciąży i w 28tc w pierwszej wspominają o 1cm w badaniu na fotelu, a potem w usg oscyluje wokół 2,5 - 3 cm. Mój lekarz jest doświadczonym i bardzo uważnym ginekologiem i cały czas jak mnie bada manualnie to mówi, że szyjka jest cały czas taka sama w dotyku - miękka, luźna i krótka. To chyba taka uroda już😉
Dodam że jestem na oszczędnym trybie, sporo leżę ale i posiłek dziecku przygotuję, i pościel zmienię, po bułki wyjdę, dziecko do przedszkola odstawię. Sama siebie stopniowo sprawdzałam, początkowo leżałam znacznie więcej, sprawdzałam na ile sobie mogę pozwolić i wyciągałam wnioski przy kolejnych wizytach. Najdłużej na nogach teraz zdarza mi się być 1,5h z samego rana (poranna toaleta, śniadanie dziecka, odstawienie do przedszkola i moje sniadanie) lub przy gotowaniu obiadu. A potem zawsze leżę, po jakiś 2h znowu wstanę coś ogarnąć lub się z dzieckiem pobawić

Jestem teraz w 33tc i dwa tyg temu miała cały czas ok. tych 3cm, za tydzień kolejna wizyta. Jestem dobrej myśli 🙂 pierwsza ciąża od 28tc z podejrzaną szyjką wyleżana do terminu. Piszę o podejrzanej, bo moja szyjka wydaje się być mega krótka w badaniu "ręcznym", nawet notatki mojego lekarza z tych pierwszych badań w 18tc w tej ciąży i w 28tc w pierwszej wspominają o 1cm w badaniu na fotelu, a potem w usg oscyluje wokół 2,5 - 3 cm. Mój lekarz jest doświadczonym i bardzo uważnym ginekologiem i cały czas jak mnie bada manualnie to mówi, że szyjka jest cały czas taka sama w dotyku - miękka, luźna i krótka. To chyba taka uroda już😉
Dodam że jestem na oszczędnym trybie, sporo leżę ale i posiłek dziecku przygotuję, i pościel zmienię, po bułki wyjdę, dziecko do przedszkola odstawię. Sama siebie stopniowo sprawdzałam, początkowo leżałam znacznie więcej, sprawdzałam na ile sobie mogę pozwolić i wyciągałam wnioski przy kolejnych wizytach. Najdłużej na nogach teraz zdarza mi się być 1,5h z samego rana (poranna toaleta, śniadanie dziecka, odstawienie do przedszkola i moje sniadanie) lub przy gotowaniu obiadu. A potem zawsze leżę, po jakiś 2h znowu wstanę coś ogarnąć lub się z dzieckiem pobawić
Oooooo dokładnie mam to samo! Patrzy i mowi krotka szyjka, na usg 3 cm, mówi ze tak ja czuc w badaniu na fotelu, jesteś w 33 tyg to juz mozna lekko więcej sobie pozwolić, ja lezalam pierwsze 2 tyg teraz troszkę więcej ruchu i ciekawa jestem co bexize na wizycie czy jej zaszkodziłam czy ok
Musze tez dziecku śniadanie zrobić czy ubrac go mam nadzieję ze takie aktywności nie zaszkodzą mi :)
U mnie 27+2

Ja to ogolnie niewiem jak na to patrzeć jedni mówią ze 2.5-3cm to ok szyjka
Ogólnie po 30tyg skraca sie każdemu prawie troszkę
A inni jak jest 3 nie pozwalają wstac z lozka tylko do wc
I wez tu człowieku badz mądry
Z tego co wiem np za granicą nic sobie nie robią z szyjek jesli nie ma mniej niz 2.5cm

reklama
Ja to ogolnie niewiem jak na to patrzeć jedni mówią ze 2.5-3cm to ok szyjka
Ogólnie po 30tyg skraca sie każdemu prawie troszkę
A inni jak jest 3 nie pozwalają wstac z lozka tylko do wc
I wez tu człowieku badz mądry
Z tego co wiem np za granicą nic sobie nie robią z szyjek jesli nie ma mniej niz 2.5cm
Mój lekarz nie wie o moich aktywnościach 😉 i raczej ma podejście asekuracyjne, wciąż mi każe jak najwięcej leżeć a na samym początku w tym 18tc to tylko leżeć. Tak też było - leżałam bo byłam przerażona, ale z każdym tygodniem głowa spokojniejsza była więc stopniowo i delikatnie pozwalałam sobie na więcej🙂 ale szaleć nie szaleję - jeśli dziś obiad robię to potem żadnych dłuższych aktywności, tylko np. obróbka 4-latka przed spaniem.

Do góry