reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
No właśnie dziewczyny skoro mowa o cięciu. Ja miałam już trzecie. Za każdym razem miałam taki wał nad blizna i uczucie zdrętwienia. Dopiero się dowiedziałam, że można jakoś poprawić i zmotywować skórę do lepszej kondycji. Wystarczy tylko znaleźć czas na rozruszanie tych partii skóry. Jest mi smutno, że lekarze o tym nie mówią od razu w szpitalu jak kobieta ma pierwsze lub kolejne cięcie. Przecież każdej z nas zależy żeby jak najlepiej wrócić do formy. Miałam piękny wygląd brzucha po pierwszym cięciu, po drugim blizna szeroka, ale brzuch w miarę ładny. A teraz tak dziwnie mnie dziadek ginekolog zszył, że z jednej strony ładnie mu wyszło a z drugiej wisi mi dużo skóry. Rozumiem, że oni nie znają się na estetyce chirurgicznej, ale na resztę życia muszę na siebie patrzeć. Niestety to chyba totolotek i albo będziesz piękna albo zaczniesz kupować strój kąpielowy jednoczęściowy 🤔

Ale znalazłam gdzieś piękne słowa i przy tym się buduję ❤️
"Miesiąc temu żył we mnie ten malutki człowiek, a ta blizna była jego bramą na świat. Bez niej nie byłoby go tutaj. "
A że zapytam jeśli chodzi o 2 cc to musiałaś mieć czy chciałaś? Ja się boję że powiedzą że skoro pierwsze CC to drugie też musi być. U mnie będzie 3,5 roku przerwy ☺
Ja na bank idę później to fizjoterapeuty jeśli będę miała drugie cc.
Fakt szkoda że nie mówią o tym bo powinni. To może być np powód późniejszego skracania szyjki bo mięśnie są kiepskie.

A że zapytam jeśli chodzi o 2 cc to musiałaś mieć czy chciałaś? Ja się boję że powiedzą że skoro pierwsze CC to drugie też musi być. U mnie będzie 3,5 roku przerwy ☺
Ja na bank idę później to fizjoterapeuty jeśli będę miała drugie cc.
Fakt szkoda że nie mówią o tym bo powinni. To może być np powód późniejszego skracania szyjki bo mięśnie są kiepskie.
Hmm moja blizna boli ale na zmiane pogody tak to nie boli. Drugie bede miec cc ale akurat ja chce bo moje kości nie przepuszczają dziecka więc naturalny raczej strach,
Szyjka moze sie skracać też np generycznie, np mi w 1 ciąży skracała sie w 31 tyg i było rozwarcie
Moja mama miała szew i leżała 3 miesiące, ja byłam wczesniakiem, moj brat 3 tyg przed terminem

Drugie np u mnie bylo łyżeczkowanie i też moglo mieć wpływ
A mój Pan doktor mowil ze niektóre kobiety maja miękkie tkanki i przez to tendencje do skracania:)
Ciekawe z tym cc :) nie słyszałam ale może faktycznie 🤔

Moja mala dzis zrobiła mi psikusa bolal mnie brzuch martwilam sie a tu proszę rozpychala się tak ze wszystko bolało, idzie o szaleć z tymi bólami

Załączniki

• IMG_20210126_184653.jpg
    IMG_20210126_184653.jpg
    808,4 KB · Wyświetleń: 80
Hmm moja blizna boli ale na zmiane pogody tak to nie boli. Drugie bede miec cc ale akurat ja chce bo moje kości nie przepuszczają dziecka więc naturalny raczej strach,
Szyjka moze sie skracać też np generycznie, np mi w 1 ciąży skracała sie w 31 tyg i było rozwarcie
Moja mama miała szew i leżała 3 miesiące, ja byłam wczesniakiem, moj brat 3 tyg przed terminem

Drugie np u mnie bylo łyżeczkowanie i też moglo mieć wpływ
A mój Pan doktor mowil ze niektóre kobiety maja miękkie tkanki i przez to tendencje do skracania:)
Ciekawe z tym cc :) nie słyszałam ale może faktycznie 🤔
Mnie ta rana boli w sumie prawie cały czas Tyle że ja od początku miałam z nią przeboje bo miałam ropę, temperature. A 2 lata po CC okazało się że mam nie wyciągnięte szwy które próbowały się wydostać i podczas depilacji zaczepilam o nie. Miały ponad 10 cm jak mi położna wyciągnęła. Lekarz ginekolog stwierdził że pewnie jeszcze w ranie zostały i przy kolejnej CC mi resztę wyciągną 😃
Jeśli chodzi o szyjke to u mnie w rodzinie pierwsza taka sytuacja. Ogólnie nikt u mnie w rodzinie nie mial problemów Jakichkolwiek tylko ja taki wybryk 😃😃

U mnie coś ginekolog wspominała że może tak u mnie być przez to że czekali do samego końca. W ogole mówiła że cud że mi pęcherza nie uszkodzili bo tak nisko jest tak blizna.

Mnie ta rana boli w sumie prawie cały czas Tyle że ja od początku miałam z nią przeboje bo miałam ropę, temperature. A 2 lata po CC okazało się że mam nie wyciągnięte szwy które próbowały się wydostać i podczas depilacji zaczepilam o nie. Miały ponad 10 cm jak mi położna wyciągnęła. Lekarz ginekolog stwierdził że pewnie jeszcze w ranie zostały i przy kolejnej CC mi resztę wyciągną 😃
Jeśli chodzi o szyjke to u mnie w rodzinie pierwsza taka sytuacja. Ogólnie nikt u mnie w rodzinie nie mial problemów Jakichkolwiek tylko ja taki wybryk 😃😃

U mnie coś ginekolog wspominała że może tak u mnie być przez to że czekali do samego końca. W ogole mówiła że cud że mi pęcherza nie uszkodzili bo tak nisko jest tak blizna.
O matko szwy w ranie masakra!!!! To nic dziwnego ze mialas z nią przeboje.... A mialas probe naturalnego porodu? Bo mi lekarz mowil ze przez ciężki porod lub jego proba moga byc powodem problemu potem z szyjką

Ostatnia edycja:
O matko szwy w ranie masakra!!!! To nic dziwnego ze mialas z nią przeboje.... A mialas probe naturalnego porodu? Bo mi lekarz mowil ze przez ciężki porod lub jego proba moga byc powodem problemu potem z szyjką
Mój poród trwał 12 godzin, szybko poszło pełne rozwarcie. Z pełnym rozwarciem byłam 2,5h. Mój mąż widział główkę córeczki. Pełne rozwarcie zrobiło się tak szybko że położna nie zdążyła mnie naciąć bo tak to może córcia dałaby radę wyjść. Próbowali wszytskiego ale nie mogli a już dłużej czekać z ta ostatnia fazą porodu bo wiadomo ze ta pierwsza faza może trwać i trwać.
Później z CC była tak szybka akcja że w 5 minut było po wszystkim a co się lekarzy zeszło to szok 😃
Teraz bym na takie coś nie pozwoliła bo mam większą wiedzę na ten temat co się mogło przez takie czekanie wydarzyć. Córcia urodziła się z krwiakiem na główce.
Później mnie przepraszali itp. Ale co by mi z tego było jakby coś się dziecku stało.

Mój poród trwał 12 godzin, szybko poszło pełne rozwarcie. Z pełnym rozwarciem byłam 2,5h. Mój mąż widział główkę córeczki. Pełne rozwarcie zrobiło się tak szybko że położna nie zdążyła mnie naciąć bo tak to może córcia dałaby radę wyjść. Próbowali wszytskiego ale nie mogli a już dłużej czekać z ta ostatnia fazą porodu bo wiadomo ze ta pierwsza faza może trwać i trwać.
Później z CC była tak szybka akcja że w 5 minut było po wszystkim a co się lekarzy zeszło to szok 😃
Teraz bym na takie coś nie pozwoliła bo mam większą wiedzę na ten temat co się mogło przez takie czekanie wydarzyć. Córcia urodziła się z krwiakiem na główce.
Później mnie przepraszali itp. Ale co by mi z tego było jakby coś się dziecku stało.
Mam podobne doświadczenia, tyle że poród wywołany, rozwarcie tak szybko ze położna była zszokowana,parte a tu dziecko nie chciało przejść, czekali i czekali az przyjedzie doktor od cc, wkoncu zrobili cc, glowka dlugi czas byla w szyjce, macali ciągle tylko włoski mojego syna a dalej nie chciał przejść... I mial otarte cale policzki
Nie chce przechodzić tego samego bo tez wiem jak moglo sie to skończyć więc bezpieczniej dla dziecka przy tym co lekarz mowi jest cc:)

Mam podobne doświadczenia, tyle że poród wywołany, rozwarcie tak szybko ze położna była zszokowana,parte a tu dziecko nie chciało przejść, czekali i czekali az przyjedzie doktor od cc, wkoncu zrobili cc, glowka dlugi czas byla w szyjce, macali ciągle tylko włoski mojego syna a dalej nie chciał przejść... I mial otarte cale policzki
Nie chce przechodzić tego samego bo tez wiem jak moglo sie to skończyć więc bezpieczniej dla dziecka przy tym co lekarz mowi jest cc:)
Niby to wszystko wiem i wiem ze było by dla mnie lepiej bo mam i rwe kulszową i problemy z oddychaniem. Wiem też jednak że CC na zimno jest nie dobre dla dziecka.
Idealnym rozwiązaniem było by jakby mi pozwolili przyjechać na cc z bólami i rozpoczęta akcja pogodowa ale nikt się na to nie zgodzi tego jestem pewna.

reklama
Niby to wszystko wiem i wiem ze było by dla mnie lepiej bo mam i rwe kulszową i problemy z oddychaniem. Wiem też jednak że CC na zimno jest nie dobre dla dziecka.
Idealnym rozwiązaniem było by jakby mi pozwolili przyjechać na cc z bólami i rozpoczęta akcja pogodowa ale nikt się na to nie zgodzi tego jestem pewna.
Nieraz musimy wybrać "mniejsze zlo", nie na wszystko mamy wpływ, będzie dobrze jakby nie było aby kolo terminu i aby zdrowo😍
Powiem ze obalam w głowie wszystkie te zalecenia, moj syn z cc, karmiony mm bo mial straszną alergie i ma do tej pory, niby jak przy piersi nie byl to nie nawiązał ze mną więzi tzn byl miesiąc, i wiwsz co dopiero jak poszedł do przeszkola w wieku 3 lat pierwszy antybiotyk, jest tak do mnie przywiązany ze wszedłby mi na głowę chyba nie da sie bardziej więc ja oddaje się losowi, będzie tak jak nam pisane😍

Do góry