Niestety, z szyjkami i różnymi lekarzami to różnie bywa - najlepiej żeby szyjkę badał jeden lekarz i cały czas na tym samym sprzęcie - to taka mądrość z tego forumDziekuje Ci bardzo za słowa otuchy Ból raczej jak występuje jest jednostajny , bardziej denerwuje się jak brzuch mi twardnieje , nie wiem czy Ty tez masz zakaz dotykania brzucha ?? Ja cały czas ze stresu sprawdzam czy nie jest w którymś miejscu twardy. Już zaczęłam ratować się melisa bo obawiam się ze z tych nerwow sama doprowadzam do tych twardnien. Z tego co piszesz to można zażyć No-spe doraźnie ? Moja szyjka przed założeniem szwu miała wg mojego lekarza prowadzącego 21 mm a w szpitalu miałam dwa razy robione USg i jeden lekarz powiedział mi ze ma 27 mm a drugi ze 29 mm , można zwariować z tymi lekarzami
Ja biorę nospe doraźnie, bywa że i 3 razy dziennie po 2tabl ale tych 6tabl nie przekraczam. Są/były tu dziewczyny które brały nospe/nospe forte lub coś rozkurczowego cały czas i to im wyciszało skurcze/twardnienia. Opisz swojemu lekarzowi częstotliwość swoich twardnien, on Ci wtedy doradzi czy potrzebujesz czegoś rozkurczowego na stałe. Luteina działa również rozluźniająco na macicę.
Słusznie piszesz, że popijasz melisę - spokój jest bardzo ważny dla szyjki. Staraj się jak najwięcej leżeć i odpoczywać, bo pomimo różnych teorii na temat tego czy leżeć czy tylko się oszczędzać, na Twoim etapie ciąży niewarto ryzykować - musisz się dowiedzieć jak się trzyma szyjka po szwie i jak reaguje na Twoją aktywność choćby sporadyczną.
Ja nie mam zakazu dotykania brzucha, ale pisały o tym dziewczyny że każdy dotyk może wywołać twardnienie a te twardnienie mogą skracać szyjkę więc lepiej unikać dotykania brzucha.
Z kolei bóle menstruacyjne są niewskazane bo ból tego typu towarzyszy skurczom porodowym tylko np. w moim przypadku podczas pierwszej ciąży przed porodem te bóle były przerywane, chwytały i puszczały. To co zdarza mi się odczuwać teraz jest bólem jednostajnym i raczej słabszym niż te porodowe. Ja mam zalecone picie 3l wody dziennie - ona ma zapobiegać zaparciom ale też usprawniać pracę układu moczowego no oba te problemy mogą wywoływać ten delikatny ból menstruacyjny.