reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ostatnio właśnie na USG się zdziwiłam jak lekarz nisko bada mojego małego, i mówię mu, że główka jest bardzo nisko.. Na co on, że przez to, że szyjka trzyma się na samym pessarze, to jest to normalne, że jest ona tak nisko.. Trochę się też przeraziłam tym 😛

Dziewczyny powiedzcie mi czy też tak macie, że wystarczy, że się delikatnie podrapiecie, czy nawet otrzecie o poduszkę, albo poleżycie na czymś chwilkę co ma lekką strukturę, a za chwilę macie po tym ślad czerwony, krechy na skórze albo odbity ślad. No wiecie o co chodzi.. mam wrażenie, że skóra strasznie szybko i wrażliwie reaguje na różne takie rzeczy.

reklama
Dziewczyny, 28 tydzień... czy ten mój brzuch nie jest zbyt nisko? Małą czuję w pachwinie, co jakiś czas 😱
Ja mam teraz niżej nawet, ale mój brzuch był nisko od kiedy zaczęło być go widać. Na usg zewnetrzne musiałam nisko majtki zsuwać 😅 Ale zaniepokoiło mnie coś, jestem w 34+5 i mój brzuch wydaje się mniejszy(ok 90cm)😱 Myślałam nawet o tym, że nie rośnie od jakiegoś czasu.. W środę mam wizytę i zaczynam się, znowu stresować..😟

My we wtorek zaczynamy 30 tydzień. brzuszek mam trochę wyżej, ale od 2 dni też czuje mała dosyć nisko. Jak aplikuje globułki to czuje, że pessar jest tam gdzie wcześniej, więc mysle, że trzyma. Ale boje się czy jakieś rozwarcie się nie robi. Dziwne uczucie, bo raz ją czuje przy żebrach a raz na linii majtek, a nawet ciut niżej. Czy ona już taka duza mogłaby być? To moja pierwsza ciąża i wgl się nie orientuje jak to wygląda z wzrostem i ruchami maluszków. 🙈
Mój Bobek też tak się rozpycha😉 Tyle, że ja mam uczucie jakby coś mi wystawiał z pochwy (rączkę?), a nogę wbijał prosto w wątrobę😅 często mam kłucia przy spojeniu łonowym i ogólnie bóle podbrzusza, ale zgłaszałam ten problem i to u mnie nie ma znaczenia, bo nic złego się nie dzieje. Po prostu dzidzia uciska w tych miejscach, robi się cięższa i tak to odczuwam 😊

Ja mam teraz niżej nawet, ale mój brzuch był nisko od kiedy zaczęło być go widać. Na usg zewnetrzne musiałam nisko majtki zsuwać 😅 Ale zaniepokoiło mnie coś, jestem w 34+5 i mój brzuch wydaje się mniejszy(ok 90cm)😱 Myślałam nawet o tym, że nie rośnie od jakiegoś czasu.. W środę mam wizytę i zaczynam się, znowu stresować..😟
Ale mniejszy niz byl poprzednio? Ja tez mialam taki moment ze mi sie jakis mniejszy wydawal-ale na usg bylo wszystko ok, dzidzia rosla,wod bylo duzo takze moze sie tak ulozyla jakos inaczej? Ja np wgl w tej ciąży mam sporo mniejszy brzuch niz przy synku, pokaze Wam i ja (zrobine jakies 2-3 tyg temu, teraz moze ciut wiekszy jest) a przytylam juz 18 kilo!!!

Załączniki

• 20200919_110705.jpg
    20200919_110705.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 108
Ale mniejszy niz byl poprzednio? Ja tez mialam taki moment ze mi sie jakis mniejszy wydawal-ale na usg bylo wszystko ok, dzidzia rosla,wod bylo duzo takze moze sie tak ulozyla jakos inaczej? Ja np wgl w tej ciąży mam sporo mniejszy brzuch niz przy synku, pokaze Wam i ja (zrobine jakies 2-3 tyg temu, teraz moze ciut wiekszy jest) a przytylam juz 18 kilo!!!
Mniejszy nie, po prostu jakby nie rośnie. Masz ładnie wysoko ten brzuszek 😉 To przed ciąża chyba nie było Cię widać jak masz 18 do przodu 😂

Mniejszy nie, po prostu jakby nie rośnie. Masz ładnie wysoko ten brzuszek 😉 To przed ciąża chyba nie było Cię widać jak masz 18 do przodu 😂
No czasem tez sie zastanawiam skad az tyle tych kilogramów:D ogolnie widze ze mnie przybylo i na buzi i w udach i wszedzie ale no nie az na tyle sle waga jest surowa pokazuje jak jest :D z synkiem to wgl po 20kg na plusie przestalam sie wazyc na koncowce, bo tylko sie dolowalam. Ale ogolnie tez mam wrazenie ze moj brzuch jakos specjalnie nie rosnie a moze tak nam się wydaje 🤷‍♀️ ja jutro mam usg to zobaczymy jak tam sytuacja. Ale nieraz na koncowce kobiety maja brzuch jak na 6ty mies i rodza calkiem spore dzieci (mam nawet 3 takie kolezanki) wiec licze na to ze to nie musi nic oznaczac :)

Rośnie, rośnie, na pewno, tylko my już jesteśmy tak przewrazliwione, że widzimy i czujemy, aż za dużo. Nawet rzeczy, których nie ma. W pierwszej mojej ciąży jedyną rzeczą, którą mialam na uwadze, była moja waga. Szyjki, bakterie, rozmiar brzucha, swedzenie, cukry - ja nawet nie wiedziałam, że mozna sobie tym glowe zawracać 🙆‍♀️

Świetnie wyglądasz 😍 I brzuszek wysoko! Ja przytylam 6-7 kg, no ale u mnie dopiero 28...

No czasem tez sie zastanawiam skad az tyle tych kilogramów:D ogolnie widze ze mnie przybylo i na buzi i w udach i wszedzie ale no nie az na tyle sle waga jest surowa pokazuje jak jest :D z synkiem to wgl po 20kg na plusie przestalam sie wazyc na koncowce, bo tylko sie dolowalam. Ale ogolnie tez mam wrazenie ze moj brzuch jakos specjalnie nie rosnie a moze tak nam się wydaje 🤷‍♀️ ja jutro mam usg to zobaczymy jak tam sytuacja. Ale nieraz na koncowce kobiety maja brzuch jak na 6ty mies i rodza calkiem spore dzieci (mam nawet 3 takie kolezanki) wiec licze na to ze to nie musi nic oznaczac :)
Mam nadzieje🙂 Zawsze jak mnie ktoś widzi to mówi, że ja właśnie nie tyje nigdzie tylko troszkę brzuch widać. Ogólnie nawet po takim leżeniu prawie 10tyg nie czuję się jakaś ociezala. Szybciej łapie zadyszkę i muszę po krótkim spacerze przynajmniej usiąść, ale myślę, że źle nie jest

reklama
Rośnie, rośnie, na pewno, tylko my już jesteśmy tak przewrazliwione, że widzimy i czujemy, aż za dużo. Nawet rzeczy, których nie ma. W pierwszej mojej ciąży jedyną rzeczą, którą mialam na uwadze, była moja waga. Szyjki, bakterie, rozmiar brzucha, swedzenie, cukry - ja nawet nie wiedziałam, że mozna sobie tym glowe zawracać 🙆‍♀️
Heh to moja jedyna ciąża i też są właśnie symptomy o których nie wiedziałam, że trzeba mówić lekarzowi😅 Tylko moja ginekolog jest bardzo zaangażowana w swoją pracę i zawsze robi dokładny wywiad pacjentkom

Do góry