reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja leżałam plackiem od 22 tyg. Zaczęłam więcej się ruszac, po 32,a więcej chodzić po 34...wiadomo że jak się leży czas czasami stoi w miejscu ale z perspektywy czasu, wydaje się to krótka chwilą, później perspektywa czasu jest już. O wiele szersza... Wytrwałości i cierpliwości. Mnie to nauczyło pokory, dużej pokory... Nocne pobudki na karmienie nie były mi już straszne, nawet co godzinę 😂😉
i w ktorym tc urodzilas w koncu? :-)

reklama
Ja już po badaniu... szyjka najpierw 18mm ale po podotykaniu brzucha zeszła do 14mm, czyli 1 mm więcej niż 1,5tyg temu (dobre i to!) najważniejsze ze nie leci w dół Indie zatrzymała. Lejek nadal taki sam. Pessar trzyma to najważniejsze. Dzieci jak to określił lekarz tluscioszki: jedna 1010kg a druga 1020kg - jak na tydzień 26+5 to ładnie 😊 a... i jest nadzieja ze jeśli szyjka w pon nadal będzie taka sama i brzuch nie będzie się stawiał to Wyjdę na tydzień do domu! ✊
No to extra 😉 a dzieciątka rzeczywiście tłuściutkie 😆
A jak ci mierzył ta szyjkę? Przy badaniu ręcznym, czy USG?
Jak to jest, że niektórzy zmierza z pessarem, a inni nie?
Kurde też bym chciała cokolwiek wiedzieć 😁

Mnie raz lekarka zmierzyła dopochwowo już z pessarem, ale zaznaczyła, że tak się nie robi (bardziej dla mojego zdrowia psychicznego). Reszta pomiarów to było tylko palpacyjnie - wiadomo, że nikt tutaj nie określi w mm, tylko w cm, ale jak w swoim życiu nabadają się tych szyjek palpacyjnie, to chyba z dużą dokładnością są w stanie określić długość. Czytałam też, że niekiedy mierzą lekarze podczas usg przez powłoki brzuszne.

Mój lekarz szyjkę mierzy tylko przez usg dopochwowo teraz.. ma na to sposób. Jako jedyny w szpitalu umie to robić i go wzywają 😂 wszytsko widać tak jakby pessara nie było, jakoś go obchodzi. Sama oglądałam kiedyś filmik na YT i pokazywali jak mierzyć gdy jest pessar - polecam 😂
Na fotelu to jedynie sprawdzają czy jest rozwarcie ale generalnie tutaj mówią ze wolą zostawić ją w spokoju, zeby nie pobudzać. Tym bardziej ze u mnie ta macica nadaktywna i po badaniu się mocno brzuch stawia.
A Ty kiedy masz kontrole jakąś?

Dwujajowe , 2 córki ...co wypłakałam to moje - często mam na to ochotę, ale brzuch się napina w trakcie więc na szklistych oczach się kończy, nadrobię po. Druga córka bardzo aktywna , zasypiam późno w nocy kiedy i ona przysnie. Najgorszy czas w moim życiu - żyje w niewyobrażalnym stresie.
Kurcze, aż brak słów 😔 ile trzeba się wycierpieć żeby osiągnąć cel do którego w sumie jesteśmy stworzone.....musisz się trzymać i walczyć razem z nami dla swojego maleństwa. 30 tc to już bardzo dobry czas i na pewno teraz już musi być dobrze 🙏💪

Dziś 30 tydzień ciąży 🤗 nie macie pojęcia jak się cieszę🥰
Gratulacje i tak trzymaj dalej 😍 też czekałam z wytęsknieniem na ten dzień a dzisiaj już 32+5. Ale powiem Ci że u mnie od magicznej 3 jakoś strasznie wolno leci ten czas, może i przez to że więcej dolegliwości odczuwam i ogólnie jest ciężej. Wiem, że dzieciaczki już są w miarę bezpieczne ale najbardziej przeraża mnie to że musiałyby być same, bez nas w szpitalu przez tą paranoję, która aktualnie panuje

Dokładnie! Tez jęczała mojemu lekarzowi, że całe życie bez infekcji, a w morzu pływałam, w jeziorach, i partnerów kilku, i nigdy nic się nie przyplątało, a w ciąży to co wymaz to coś znajdują. On mówił, ze te wszystkie bakterie s pochwie są, ale w promilu - ze wszystkich lacznie jest 1% i tak sobie śpią, i kwas mlekowy rządzi, a w ciąży od hormonów, szwów, pessarow i badań się cały układ w pochwie zmienia i, ze to nie moja wina. Ale kompletnie mnie tym nie pocieszył!!!!
Niech by sobie i siedziały dalej byle by szkód nie robiły :o

Gratulacje i tak trzymaj dalej 😍 też czekałam z wytęsknieniem na ten dzień a dzisiaj już 32+5. Ale powiem Ci że u mnie od magicznej 3 jakoś strasznie wolno leci ten czas, może i przez to że więcej dolegliwości odczuwam i ogólnie jest ciężej. Wiem, że dzieciaczki już są w miarę bezpieczne ale najbardziej przeraża mnie to że musiałyby być same, bez nas w szpitalu przez tą paranoję, która aktualnie panuje
To ja 32+6 - piateczka! :) jutro ide do szpitala zakladac pessar

Leżałam z dziewczyną z pessarem - założenie w zasadzie niewyczuwalne , pięknie donosiła do 38. Po zdjęciu - dzidzia siedziała jeszcze dwa tyg.!!!Kazdy dzień - bliżej celu! Ja też jutro kontrola. Dziś dietetyk....żeby człowiek nawet ciasteczka w ciąży nie mógł....ehhh
Kochana, to tez powodzenia jutro na kontroli! Bedziemy sie strwsowac razem (bo ja tez mam) ;)

reklama
Do góry