i w ktorym tc urodzilas w koncu? :-)Ja leżałam plackiem od 22 tyg. Zaczęłam więcej się ruszac, po 32,a więcej chodzić po 34...wiadomo że jak się leży czas czasami stoi w miejscu ale z perspektywy czasu, wydaje się to krótka chwilą, później perspektywa czasu jest już. O wiele szersza... Wytrwałości i cierpliwości. Mnie to nauczyło pokory, dużej pokory... Nocne pobudki na karmienie nie były mi już straszne, nawet co godzinę
reklama
olka100993
Fanka BB :)
No to extra a dzieciątka rzeczywiście tłuściutkieJa już po badaniu... szyjka najpierw 18mm ale po podotykaniu brzucha zeszła do 14mm, czyli 1 mm więcej niż 1,5tyg temu (dobre i to!) najważniejsze ze nie leci w dół Indie zatrzymała. Lejek nadal taki sam. Pessar trzyma to najważniejsze. Dzieci jak to określił lekarz tluscioszki: jedna 1010kg a druga 1020kg - jak na tydzień 26+5 to ładnie a... i jest nadzieja ze jeśli szyjka w pon nadal będzie taka sama i brzuch nie będzie się stawiał to Wyjdę na tydzień do domu!
A jak ci mierzył ta szyjkę? Przy badaniu ręcznym, czy USG?
Jak to jest, że niektórzy zmierza z pessarem, a inni nie?
Kurde też bym chciała cokolwiek wiedzieć
Gosia903488
Mnie raz lekarka zmierzyła dopochwowo już z pessarem, ale zaznaczyła, że tak się nie robi (bardziej dla mojego zdrowia psychicznego). Reszta pomiarów to było tylko palpacyjnie - wiadomo, że nikt tutaj nie określi w mm, tylko w cm, ale jak w swoim życiu nabadają się tych szyjek palpacyjnie, to chyba z dużą dokładnością są w stanie określić długość. Czytałam też, że niekiedy mierzą lekarze podczas usg przez powłoki brzuszne.No to extra a dzieciątka rzeczywiście tłuściutkie
Mój lekarz szyjkę mierzy tylko przez usg dopochwowo teraz.. ma na to sposób. Jako jedyny w szpitalu umie to robić i go wzywają wszytsko widać tak jakby pessara nie było, jakoś go obchodzi. Sama oglądałam kiedyś filmik na YT i pokazywali jak mierzyć gdy jest pessar - polecamNo to extra a dzieciątka rzeczywiście tłuściutkie
Na fotelu to jedynie sprawdzają czy jest rozwarcie ale generalnie tutaj mówią ze wolą zostawić ją w spokoju, zeby nie pobudzać. Tym bardziej ze u mnie ta macica nadaktywna i po badaniu się mocno brzuch stawia.
A Ty kiedy masz kontrole jakąś?
Kurcze, aż brak słów ile trzeba się wycierpieć żeby osiągnąć cel do którego w sumie jesteśmy stworzone.....musisz się trzymać i walczyć razem z nami dla swojego maleństwa. 30 tc to już bardzo dobry czas i na pewno teraz już musi być dobrzeDwujajowe , 2 córki ...co wypłakałam to moje - często mam na to ochotę, ale brzuch się napina w trakcie więc na szklistych oczach się kończy, nadrobię po. Druga córka bardzo aktywna , zasypiam późno w nocy kiedy i ona przysnie. Najgorszy czas w moim życiu - żyje w niewyobrażalnym stresie.
Gratulacje i tak trzymaj dalej też czekałam z wytęsknieniem na ten dzień a dzisiaj już 32+5. Ale powiem Ci że u mnie od magicznej 3 jakoś strasznie wolno leci ten czas, może i przez to że więcej dolegliwości odczuwam i ogólnie jest ciężej. Wiem, że dzieciaczki już są w miarę bezpieczne ale najbardziej przeraża mnie to że musiałyby być same, bez nas w szpitalu przez tą paranoję, która aktualnie panujeDziś 30 tydzień ciąży nie macie pojęcia jak się cieszę
Niech by sobie i siedziały dalej byle by szkód nie robiłyDokładnie! Tez jęczała mojemu lekarzowi, że całe życie bez infekcji, a w morzu pływałam, w jeziorach, i partnerów kilku, i nigdy nic się nie przyplątało, a w ciąży to co wymaz to coś znajdują. On mówił, ze te wszystkie bakterie s pochwie są, ale w promilu - ze wszystkich lacznie jest 1% i tak sobie śpią, i kwas mlekowy rządzi, a w ciąży od hormonów, szwów, pessarow i badań się cały układ w pochwie zmienia i, ze to nie moja wina. Ale kompletnie mnie tym nie pocieszył!!!!
To ja 32+6 - piateczka! jutro ide do szpitala zakladac pessarGratulacje i tak trzymaj dalej też czekałam z wytęsknieniem na ten dzień a dzisiaj już 32+5. Ale powiem Ci że u mnie od magicznej 3 jakoś strasznie wolno leci ten czas, może i przez to że więcej dolegliwości odczuwam i ogólnie jest ciężej. Wiem, że dzieciaczki już są w miarę bezpieczne ale najbardziej przeraża mnie to że musiałyby być same, bez nas w szpitalu przez tą paranoję, która aktualnie panuje
Kochana, to tez powodzenia jutro na kontroli! Bedziemy sie strwsowac razem (bo ja tez mam)Leżałam z dziewczyną z pessarem - założenie w zasadzie niewyczuwalne , pięknie donosiła do 38. Po zdjęciu - dzidzia siedziała jeszcze dwa tyg.!!!Kazdy dzień - bliżej celu! Ja też jutro kontrola. Dziś dietetyk....żeby człowiek nawet ciasteczka w ciąży nie mógł....ehhh
reklama
Justynka1234
A do ktorego tygodnia można założyć pessar?To ja 32+6 - piateczka! jutro ide do szpitala zakladac pessar
Podziel się: