reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja 21 tydzien dopiero 🥶 Szew zakladany w 15tym tygodniu na szyjke 25 mm. Szew po kilku tygodniach sie lekko zsunal i tym sposobem jestem w szpitalu juz od dwoch tygodni. Sama nie wiem, ile ma teraz moja szyjka. Na ostatnin badaniu, tydzien temu uslyszalam, ze jest miekka i rozwarcie wewnetrzne. Wiec leze plackiem w szpitalu, czeka mnie lezenie do konca ciazy 🥴 Policz sobie, ile jeszcze czasu 🥴 W ciazy z synkiem, dwa lata temu wyladowalam w szpitalu w 29 tygodniu z szyjka 15mm i spokojnie sobie dolezalam do 37 tygodnia bez pessara, ani bez niczego. Także ten... 🤷‍♀️ Na Twoim miejscu otworzyłabym sobie piwko bezalkoholowe, ułożyła się na kocyku i z radością rozmyślala nad wyprawką dla maleństwa 🙂 Wszystko będzie dobrze!!!
Wspolczuje kochana ze troche Cie czeka tego lezenia w szpitalu, rozumiem ze synek w domu i jest zakaz odwiedzin teraz? To pewnie najgorsze ;(

reklama
Wspolczuje kochana ze troche Cie czeka tego lezenia w szpitalu, rozumiem ze synek w domu i jest zakaz odwiedzin teraz? To pewnie najgorsze ;(
Najgorsza jest niepewność... Co będzie z szyjka za tydzien, dwa, trzy... Leżenie w szpitalu i tęsknotę za moimi Ukochanymi już ogarnęłam 🙂 Dzwonimy ciagle do siebie, widzimy na kamerze, moje chłopaki przychodzą do mnie pod okno do szpitala 😊, synek jest w dobrych rękach, jest tata, babcia, dziadek bliziutko, bylebym ja dolezala do bezpiecznego terminu 💪🙂

No pewnie zalezy wlasnie od tego czy jest rozwarcie, czy jest szyjka twarda, zobaczymy jaka bedzie moja szyjka jak skoncze z tym leczeniem, to bede na podobnym etapie. Boze 7 tyg lezenia... wspolczuje ja dopiero tydz na lezaco, ale juz sie troszke wciagnelam :D i od razu Ci wyszedl dobry posiew? Zakladalas w szpitalu? Bolalo?

Każda z nas była na pewno aktywna przed ciążą, zwłaszcza jak to kolejna ciąża, a w domu jest dziecko. Epizody leżenia u mnie to tak naprawdę od 11tc- krwiak, łożysko przy ujściu. Jak się wchłonął a łożysko się uniosło po 20tc, mogłam trochę chodzić, ale przez covid to nie miało sensu - bo gdzie? Nigdy wcześniej nie miałam problemu z szyjką, więc nie wiedziałam, co mnie czeka.
7 tyg.to nic w porównaniu do dziewczyn tutaj, które podziwiam szczerze za ten trud.
Mnie jutro wybija 37+0, więc ciąża donoszona, łapię pierwszy głęboki oddech, że się udało. U mnie poza skracającą się szyjką są skurcze, więc stąd decyzja o pessarze. Posiewy od początku dobre (miałam już 2*2 posiewy z pochwy i szyjki + posiew moczu), pessar zakładała mi moja Pani Dr, a nawet nie poczułam (po długim czasie starań i kolejnych stratach oraz milionie wizyt, jestem przyzwyczajona, że ktoś mi tam wiecznie "grzebie"😂).

Najgorsza jest niepewność... Co będzie z szyjka za tydzien, dwa, trzy... Leżenie w szpitalu i tęsknotę za moimi Ukochanymi już ogarnęłam 🙂 Dzwonimy ciagle do siebie, widzimy na kamerze, moje chłopaki przychodzą do mnie pod okno do szpitala 😊, synek jest w dobrych rękach, jest tata, babcia, dziadek bliziutko, bylebym ja dolezala do bezpiecznego terminu 💪🙂
Jesteś mega dzielna!! A jak czuję Twoje pozytywne nastawienie, to czasem mi wstyd za moje dni słabości. Mocno trzymam kciuki ✊

tez jestem pelna podpiwu za Twoje nastawienie- a glowa przeciez tyle daje takze brawo! Jak jestes w szpitalu to na pewno Twoja szyjke opanuja- to jest plus tej sytuacji ze jestes pod stala opieka wiec nic im nie umknie :-) Trzymam kciuki kochana za Ciebie!

Dziewczyny, to nasze leżenie chyba daje wymierne rezultaty - u mnie wynik lepszy o prawie 8 mm w ciągu tygodnia! :-) :) Oczywiście może być margines błędu, ale bez wątpienia szyjka pracuje w tę dobrą stronę. Dlatego myślę, że w tych wyższych tygodniach ciąży to już naprawdę najgorsze ryzyko za wami, teraz trzeba tylko swoje "wyleżeć" i skompletować wyprawkę przez Internet ;) Fajnie, że tu tyle pozytywnego nastawienia nawet jak coś ciągnie, pobolewa i plecy dają się we znaki :-p

15 tyg lezenia o matko- jak to przetrwalas? Nie bola plecy np czy biodra? Dla mnie takie lezenie jest absolutna nowoscia bo na co dzien jestem bardzo aktywna osoba. Wlasnie to jest ciekawe z tym pessarem- jedni lekarze uwazaja ze to nie jest jakos za bardzo potrzebne,inni od razu zeby zalozyc- ja chcialabym to miec mysle ze bylabym duzo spokojniejsza. Ktory masz teraz tydz? To juz jak po 34 tyg to juz bardzo bezpieczny czas :-) Juz zaraz termin i bedziesz miala po wszystkim!
Dzisiaj 35+5 tc, teraz to bolą plecy, bo brzuszek jest naprawdę duży 😁 biodra czasami się odzywają, ale mam poduszkę dla ciężarnych to daje jakoś radę. Lekko nie było i nie jest, ale dla naszych maleństw wszystko możemy zrobić 💪
Z tym zakładaniem w wyższych tygodniach jest różnie, każdy lekarz posteouje
wg własnego sumienia i na pewno chce dobrze 😉

Dziękuję Wam kobietki za miłe słowa 😊 Jutro ma dotrzeć do mnie najnowsza dostawa książek- 10 sztuk, zamówiłam coś tam sobie z allegro do czytania. Mi, gdy mam przy sobie coś dobrego do czytania, to od razu przyjemniej na duchu 😊 Cóż, czytać uwielbiam i choć tyle, że poczytam sobie za wsze czasy, bo przy dwulatku to nie ma kiedy 🤷‍♀️

Dziękuję Wam kobietki za miłe słowa 😊 Jutro ma dotrzeć do mnie najnowsza dostawa książek- 10 sztuk, zamówiłam coś tam sobie z allegro do czytania. Mi, gdy mam przy sobie coś dobrego do czytania, to od razu przyjemniej na duchu 😊 Cóż, czytać uwielbiam i choć tyle, że poczytam sobie za wsze czasy, bo przy dwulatku to nie ma kiedy 🤷‍♀️
Co zamowilas? Tez myslalam by cos do czytania kupic bo tak to nie ma kiedy faktycznie

reklama
Ja czytam na telefonie przez aplikację. Zainstalowałam jak 1wszą córkę budził szelest kartek, korzystam od 6 lat. Oczywiście, nic nie zastapi zapachu książki, ale jak się nie ma co się lubi... 😉
1 dziennie książka i dzień z głowy.

Do góry