A często jeździsz do szpitala? Konsultujesz to wcześniej że swoim lekarzem?Wielkopolskie, w każdym szpitalu na NFZ w Polsce jest zakaz odwiedzin. Mąż jedynie mnie doprowadził do pokoju I pozostaje Skype Ale czego się nie zrobi żeby dzidzia była zdrowa
reklama
Dziękuję za to co napisałaś ja najbardziej się boję bo już dwie noce pod rząd nie spałam widziałaś jakiś związek jak nie spałas a wpływ na szyjke? Od razu założyli ci pessar czy czekali na posiewHej , napiszę Ci moja chistorie w 20
tyg dowiedziałam się że moja szyjka wynosi 5mm , i slowa ginekologa że nie daje dużo szans na przeżycie dziecka i że donoszę do jakiegoś konkretnego terminu. Starałam się o tą ciążę 3lata cieszyłam się jak głupia, i w jednej chwili świąt mi się zawalił przez pierwsze 3tygodnie nie spałam prawie wcale cały czas płakałam niestety jestem z tych trochę słabszych psychicznie. leżałam 14tygodni jadłam na leżąco myłam się co 3 dni byłam całkowicie uzależniona od męża serio nawet leżałam głodna i czekałam bo bałam się podejść do lodówki . Teraz jestem prawie w 35tyg zaczynam pomału funkcjonować jest ciężko wszystko boli od tego leżenia . Ślad na psychice niestety pozostał ponieważ było jeszcze po drodze podejzenie zespołu downa, hipotrofia, ale moja CÓRKA jest zdrowa i przede wszystkim już bezpieczna ❤
Sunflower01
Fanka BB :)
Trzymaj się dzielnie może będziesz lepiej spać - w szpitalu nie mogłam się dobudzić, a w domu bezsennośćA ja jestem w szpitalu znowu miałam bardzo silne twardnienie/ napisanie mięśni/ skurcze. Oczywiście zajezdzamy I lekarz bada ktg I wszystko cacy... sam nie wie o co chodzi i zostałam na obserwacji. Pomimo tej lataniny szyjkav twardo 3 cm I wszystko wzorowo.
Wyszłam na panikarę, ale naprawdę nie rozumiem tych intensywnych napięć brzucha. Cóż przynajmniej porobią mi komplety badań, tylko jak tak będę wracać co miesiąc to się w końcu wkurzą xD
Sunflower01
Nie wiem, czy to normalne czy powód do zmartwień ale ja każdego ranka jak się obudzę mam napiety brzuch. W ciągu dnia jest różnie, a po przebudzeniu jak skala. Pogadaj z lekarzem, może są jakieś delikatne ziołowe leki nasenne, które mogłabyś wziąć od czasu do czasu.Cześć dziewczyny kolejna noc nie przespana nie zmrużyłam oka. Po nocy brzuch stwardniały powiedzcie co ja mam robić? W nocy jestem strasznie spięta napinam wszystkie mięśnie i nie mogę zasnąć
Wkurza mnie właśnie mój lekarz bo pisze do niego a on mnie olewa wiem że może trochę przesadzam ale to chodzi przecież i moje dziecko a chodzę prywatnieNie wiem, czy to normalne czy powód do zmartwień ale ja każdego ranka jak się obudzę mam napiety brzuch. W ciągu dnia jest różnie, a po przebudzeniu jak skala. Pogadaj z lekarzem, może są jakieś delikatne ziołowe leki nasenne, które mogłabyś wziąć od czasu do czasu.
Amnesia
Wczoraj padłam. Postanowiłam złożyć zażalenie. Jeszcze mój lekarz mi odpisał i się wkurzył. Przespałam, odpoczełam i już mi lepiej.
Jak mija Wam poranek?
Ktoś nam tu do szpitala trafił. Czasami skurcze, napinanie się jest u kobiety fizjologiczne. Lekarz mi mówil, ze niektóre kobiety zwykle skurcze braxtona hicksa będą odczuwały jak porodowe, a wcale nie musi to oznaczać, ze z ich szyjką dzieje się coś złego. To moja druga ciąża, a ja nadal nie wiem co to skurcze przepowiadające, a szyjka poleciała od tak.. moze taka Twoja uroda. Musisz wyluzować, bo sres nie sluży ani Tobie, ani dziecku. Jezeli bezpieczniej czujesz się w szpitalu, to teraz juz tylko głowa do góry i daj dzidzi odetchnąć, bo mama znerwicowana i dzidzia również. Będzie dobrze
Jak mija Wam poranek?
Ktoś nam tu do szpitala trafił. Czasami skurcze, napinanie się jest u kobiety fizjologiczne. Lekarz mi mówil, ze niektóre kobiety zwykle skurcze braxtona hicksa będą odczuwały jak porodowe, a wcale nie musi to oznaczać, ze z ich szyjką dzieje się coś złego. To moja druga ciąża, a ja nadal nie wiem co to skurcze przepowiadające, a szyjka poleciała od tak.. moze taka Twoja uroda. Musisz wyluzować, bo sres nie sluży ani Tobie, ani dziecku. Jezeli bezpieczniej czujesz się w szpitalu, to teraz juz tylko głowa do góry i daj dzidzi odetchnąć, bo mama znerwicowana i dzidzia również. Będzie dobrze
Aniteczka31
Ja niestety dołączyłam ostatnio do tego grona, wcześniej był spokój a teraz napięcia od rana których później nie maNie wiem, czy to normalne czy powód do zmartwień ale ja każdego ranka jak się obudzę mam napiety brzuch. W ciągu dnia jest różnie, a po przebudzeniu jak skala. Pogadaj z lekarzem, może są jakieś delikatne ziołowe leki nasenne, które mogłabyś wziąć od czasu do czasu.
Sylvia_88
Nana9898 najpierw robi sie posiew i czeka na wyniki, aby wykluczyć infekcję grzybiczną lub bakteryjną, jeśli infekcji nie ma to zakłada sie szew lub pessar. W przeciwnym wypadku należałoby wyleczyć infekcję. Tak mi przynajmniej tłumaczyła moja ginekolog. Zresztą wszelkie infekcje też sprzyjają rozpulchaniu szyjki macicy, więc moze się szybciej skracać wtedy. Dobrze jakbyś po prostu teraz więcej leżała, nie wychodziła z domu bez potrzeby itd.
Jesli chodzi o bezsenność to nie przejmowalabym sie tym zbytnio, wazniejsza jest umiejętność zrelaksowania sie i wyciszenia (wtedy sen sam może przyjść a jeśli nie, to ciało i umysł tez regenerują się w stanie odprężenia). Mogę polecić książkę Dale'a Carnegie "Jak przestać sie martwić i zacząć żyć" (tam jest np. rozdział o nieprzejmowaniu sie bezsennością ) poza tym jest fajna książka Dagmary Gmitrzak "Trening relaksacji" - tam sa opisane wszystkie techniki relaksu, od oddechowych, po napinanie i rozluznianie miesni, wizualizacyjne itd. Poczytaj w internecie o technikach relaksu Schultza i Jacobsona.
Mam nadzieję, że masz w domu wsparcie i pomoc w rodzinie,możliwość rozmowy ze znajomymi, ktore już rodziły i mogą opowiedzieć jak to u nich było (bo u kazdej inaczej moze być). Powodzenia życzę i pozytywnego myślenia
Jesli chodzi o bezsenność to nie przejmowalabym sie tym zbytnio, wazniejsza jest umiejętność zrelaksowania sie i wyciszenia (wtedy sen sam może przyjść a jeśli nie, to ciało i umysł tez regenerują się w stanie odprężenia). Mogę polecić książkę Dale'a Carnegie "Jak przestać sie martwić i zacząć żyć" (tam jest np. rozdział o nieprzejmowaniu sie bezsennością ) poza tym jest fajna książka Dagmary Gmitrzak "Trening relaksacji" - tam sa opisane wszystkie techniki relaksu, od oddechowych, po napinanie i rozluznianie miesni, wizualizacyjne itd. Poczytaj w internecie o technikach relaksu Schultza i Jacobsona.
Mam nadzieję, że masz w domu wsparcie i pomoc w rodzinie,możliwość rozmowy ze znajomymi, ktore już rodziły i mogą opowiedzieć jak to u nich było (bo u kazdej inaczej moze być). Powodzenia życzę i pozytywnego myślenia
Paulaa1987
Musisz wyluzować, bo bezsenność krzywdy ani dziecku, ani szyjce nie zrobi, wiele kobiet w ciąży ma problem z bezsennością, ALE Twoje nerwy już mogą bardzo zaszkodzić - ja się bardzo stresowałam po założeniu szwu, bo plamilam dość długo, i byłam wykonczona od tego stresu, brzuch mi twardnial, miałam ciagle bóle podbrzusza, płakałam i ogólnie codziennie dzwoniłam do ginekologa - wykończysz się tak. Pij melisę, możesz poprosić ginekologa o coś na nerwy (wiem, ze przepisują relanium - on działa tez rozluźniająco na mięśnie), daj sobie na tydzień spokój z internetem, forami i się zrelaksuj, pomysł, ze to jest wszystko co możesz zrobić. Ja odkąd odpuściłam, pogadałam z ginekologiem, zmieniłam podejście to wszystkie dolegliwości jak ręka odjął. Nastawienie matki to połowa sukcesu - nie nakręcaj się ta bezsennością, bo to Twoje nerwy wykończą Twój organizm a nie brak snuCześć dziewczyny kolejna noc nie przespana nie zmrużyłam oka. Po nocy brzuch stwardniały powiedzcie co ja mam robić? W nocy jestem strasznie spięta napinam wszystkie mięśnie i nie mogę zasnąć
Edit: doczytałam w necie, ze relanium działa tez nasennie
Ostatnia edycja:
reklama
Paulaa1987
A macie zaleconą nospe na napinanie brzucha? Ja mam brać doraźnie tylko, jak bardzo mi brzuch doskwiera, ciekawa jestem czy któraś z nas bierze regularnie, np. 3x1 jak tutaj wcześniej w wątki dziewczynom lekarze zapisywali. Mój lekarz mówi, ze nospa rozluźnia mięśnie, i przez to tez może zmiękczać szyjkę macicy, bo to tez mięsień ehhhhJa niestety dołączyłam ostatnio do tego grona, wcześniej był spokój a teraz napięcia od rana których później nie ma
Podziel się: