Amnesia
Fanka BB :)
U mnie też niedawno wykryto cukrzycę ciążową, na czczo mam wyniki 70-90 mg/dl, ale na krzywej cukru miałam po godzinie i po 2 powyżej 160 mg cukier... Bylam na wizycie u diabetologa, dostalam glukometr, książeczki z indeksem glikemicznyn i teraz jestem na diecie i testuję teraz po godzinie od posiłku po czym mi cukier skacze a po czym nie. Zauważyłam, ze po różnych pelnoziarnistych produktach, nawet po owocach i mleku jest w porządku (nawet po mojej jedynej w ciągu dnia herbacie z miodem i cytryna wynik oscyluje ok. 110 mg,wiec nie jest źle ) Jedynie co to slodycze odstawiam, do tego pizze, smażone i duże porcje jedzonka (pomiary powyżej 140 mg podczas testów wyszły).
Co do ziół to ja pije wszystkie dozwolone podczas ciąży, czyli rumianek, pokrzywę, nagietek, melisę, miętę, koper włoski, rooibos, lipę i wszystko w porządku jest. Diabetolog mi mówił, ze te dozwolone zioła mogę pić (pokrzywa podobno może obniżać cukier we krwi i ma dużo żelaza, wiec w ciąży zalecana jest), jedynie na moją sugestię o piciu liści morwy (obniżają przyswajnanie cukru) powiedział, że lepiej nie, bo nie jest przebadana pod kątem dzialania na kobiety w ciąży. Ja piję dodatkowo sok z pokrzywy 100%, a jak będę miała dostęp do świeżych zrobię sobie koktajl z pokrzyw i liści mniszka, to bomba witaminowa
Oo a tego to nie wiedziałam. Trzeba wypróbować. Ale mnie zaciekawiłaś, zwłaszcza, ze ja mieszkam w lesie i pokrzywy pchaja mi się nawet pod drzwi hehe