Z tymi twardnieniami to jest trudna sprawa. Według mojego lekarza jeśli stawia się macica to cały brzuch powinien być twardy, zaczynając od dna macicy aż na sam dół. Jeśli tylko pod pepkiem jest twardy albo tylko prawa lub lewa strona to wtedy dziecko się wypina albo stawiają się jelita. Tłumaczył mi to na przykładzie łydki. Jeśli masz skurcz to zawsze jest całą twarda a nie tylko pół . Nie wiem czy on powiedział tak żeby mnie uspokoić, ale dobrze robi mi to na głowę i ja się trzymam tego, że twardy w połowie brzuch to moja mała a nie skurczeHej dziewczyny, pytanko o twardnienia brzucha do tych oczywiście, które tego doświadczają. Czy twardnieje wam cały brzuch? I jak często? I czy was to twardnienie jakoś boli? U mnie 24 tydzień i coś tam zaczyna twardnieć, bezboleśnie i u od góry brzucha, ale mam czasem dni, ze mi twardnieje co chwile, cały dzień praktycznie, a potem kilka dni spokoju i nie wiem czy się martwic
Mam porównanie do poprzedniej ciazy, gdzie wtedy od ok 24tyg brzuch miałam ciągle twardy a teraz często, ale nie cały czas.