reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Nic mi nie zakładali. W pierwszej ciąży szyjka skróciła mi się nagle z 35mm (30t) na 13mm (33t). Miałam nakaz leżenia w domu (wstawanie tylko na siusiu, mycie i jedzonko). Niestety w 35t i 2d odeszły mi wody i urodziłam. W drugiej ciąży szyjka zaczęła się skracać w 26t (29mm). W 29t miałam bakterie i byłam w szpitalu (27mm). Później nie było jakoś źle bo nie zeszło piniżej 2cm , ale i tak odeszły mi wody w 36t i 3d. Teraz się zastanawiam, który scenariusz mnie czeka? Z pierwszej ciąży czy drugiej? Zastanawiające jest wczesne odpływanie wód płodowych? Może to jakieś bakterie? Szkoda że tak rzadko ginekolodzy robią badania w tym kierunku...
Nasze organizmy chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać. Miejmy nadzieję, że teraz donosisz do 38 tygodnia 😊 będziemy się tu wspierać wszystkie tak jak do tej pory, a to forum podobno działa cuda 😊

reklama
Ja dziś po wizycie. 34+1tc mały już 2500g😲😲 szyjka już tylko 11mm czyli przez 2tyg poleciała 4mm. Powoli mam się szykować do porodu... Mam nadzieję, że synkowi dobrze u mamusi i wytrzymamy conajmniej do 37tc a najlepiej 38tc, żeby był bezpieczny.
Dobrze, ze dziecko rośnie - siły nabiera :) Jeszcze tylko 3 tygodnie - trzymam kciuki, zebys dala rade :)

Hej. Jestem tu nowa. W 18 tyg. Miałam szyjkę 27mm. Jestem teraz w 21 tyg. I na badaniach połówkowych wyszło mi 30mm (inny lekarz i inny sprzęt). Ciekawa jestem czy to różnica w mierzeniu czy się wydłużyła. W środę mam wizytę u mojego gina to sobie porównam. To moja 3 ciąża. Pierwszą i drugą zakończyłam szybciej ze względu na skracającą się szyjkę (35t i 36t).

W 17 tc mialam szyjkę 26 mm, tydzień później 30 mm. Gin mi mówił, ze moze to wynikać z tego, ze przy pierwszym badaniu wszystko było napięte bardzo, a pozniej macica sie rozluźniła.

Cześć Dziewczyny 😊 jak będę miała trzecią z rzędu taka sama noc, to zejdę na zawał... ostanie dwie noce wybudził twardniejący brzuch. Dotąd takie coś było sporadyczne. W dzień jest w miarę z tym, ale te noce ostatnio, to masakra. Boje się że coś to źle wpłynie na szyjkę 😞 mężowi już dzisiaj tak smece a tu w sobotę dojdziemy dopiero do 28 tygodnia a wizyta za tydzień 😔
Spokojnie ja tam mam od 24tc a jestem juz w 38

Posiew z pochwy możesz robić sama - w każdym laboratorium, prywatnej opiece medycznej jak LuxMed, Medicover, ScanMed zrobią Ci od ręki za 30 zł. Ja robię posiew co miesiąc w Medicoverze, nawet nie pytam lekarza tylko idę sama :D
Jakie to musi być laboratorium? Takie zwykle gdzie chodzi się krew robić? Czy trzeba wcześniej dzwonić i pytać się czy robią takie badanie? Czy to do gina się umawiać trzeba? Pierwszy raz słyszę że w laboratorium można....

Dziewczyny, czy któraś z Was przy tych twardnieniach brzuszka (skurczach) i problematycznej szyjce, leczyła ze znieczuleniem zęby w ciąży? I nic się nie stało.
Naczytałam się w necie sporo o tym, a w poniedziałek muszę iść do stomatologa, bo coś mam z dziąsłem 😔 jak nie urok to ... Jakby mało było problemów w tej ciąży 😞

Jakie to musi być laboratorium? Takie zwykle gdzie chodzi się krew robić? Czy trzeba wcześniej dzwonić i pytać się czy robią takie badanie? Czy to do gina się umawiać trzeba? Pierwszy raz słyszę że w laboratorium można....
Oczywiście, ze można. Przecież prywatnie, jak płacisz to możesz wszystkie badania sobie zrobić jakie masz ochotę - np. diagnostyka, synevo- dzwonisz, umawiasz się na drugi dzień i masz wszelkie posiewy i pobrania zrobione. To samo LuxMed, Medicover, ScanMed - idziesz lub dzwonisz, umawiasz się na pobranie, płacisz jak w sklepie i Ci robią co chcesz. Na tym polega prywatna opieka - oni coś sprzedają, a Ty to kupujesz. Tak samo jest na prywatnych wizyta u ginekologów - masę z nich oferuje posiewy w swoich usługach - masz ochote to umawiasz wizytę u takiego gina, idziesz i Ci pobiera na co masz ochotę - u mnie w mieście w prywatnym gabinecie kosztuje to Ok 50 zł, a w laboratorium lub LuxMedzie/Medicoverze Ok. 30 zł

A i na pewno, nie w każdym laboratorium czy placówce prywatnej robią posiewy, bo musza mieć na stanie położną, która pobiera, to jak z cytologią.

A i na pewno, nie w każdym laboratorium czy placówce prywatnej robią posiewy, bo musza mieć na stanie położną, która pobiera, to jak z cytologią.
Dzięki dziewczyny😀a ile czasu czeka się na wyniki posiewu? Wizytę u gina mam w środę. Czy jak zrobię gdzieś jutro badanie to zdążę? Chodzi o to że w razie czego móc z kimś skonsultować

@Aniteczka31 @bananka8686 różnica w pomiarze jest możliwa w szczególności jeśli jest wykonywana przez różnych lekarzy. Ja rozmawiałam o tym z moją lekarską (u niej na wizycie o godz 14 szyjka 2.3, w szpitalu o godz 18 3.5😅). Mówiła, że to zależy od przyłożenia głowicy usg, pokazywała mi jak to wygląda 😅 dlatego najlepiej trzymać się pomiarów jednego lekarza. @bananka8686 biorąc pod uwagę wcześniejsze porody chyba bym naciskała lekarza na pessar.. mając go też będziesz się czuła bezpieczniej :)

reklama
Dzięki dziewczyny😀a ile czasu czeka się na wyniki posiewu? Wizytę u gina mam w środę. Czy jak zrobię gdzieś jutro badanie to zdążę? Chodzi o to że w razie czego móc z kimś skonsultować
Różnie - czasami już po jednej, dwóch dobach uda im się coś wyhodować (jak jest infekcja) i masz wyniki po 2-3 dniach, czasem coś się hoduje i rośnie 5 dni, a jak jest czysto to w zależności od przyjętej polityki - jedni uważają, ze czysto jest jak po 2-3 dobach nic nie wyjdzie, w innych miejscach po 5 dobach. Ja zawsze miałam wyniki w 2-3 dniu ze zwykłego posiewu - z pochwy, z moczu (np. pobrane w poniedziałek rano, wyniki w środę wieczorem), a w kierunku mycoplasmy, ureaplasmy, chlamydii zawsze po 5 dobach (w to wchodziły weekendy) - robię w diagnostyce.

Do góry