reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej wszystkim przyszlym mamusiom! jestem tu nowa wlasnie sie zalogowalam ale nie za bardzo wiem jak i gdzie mam pisac i na jaka stronke wchodzic zeby byc w watku o skracaniu sie szyjki . Pomocy

reklama
Hej! witam wszystkie przyszle mamusie. Jestem tu nowa wlasnie sie zalogowalam i nie za bardzo lapie sie jak i gdzie mam wchodzic zeby wlaczyc sie do rozmowy a interessuje mnie wlasnie temat krotkiej szyjki macicy. Czy ktos moze mi pomoc? gdzie mam wchodzic po wlaczeniiu kompa i co dalej

ok dzieki skopiowalam .Jestem w 28 tygodniu ciazy . Leze od 2 w tym tydzien w szpitalu. Zaczelo sie od skkurczy no i skrocila sie szyjka do 26mm. Wczoraj bylam u gin i powiedzial ze lezec ze dziecko mam nisko. Ale nie zapisal mi zadnych lekow tylko magnez i w razie czeg nospe.Bardzo sie boje bo czekalam na dziecko 9 lat i juz myslalam ze nic z tego a tu jednak zaszlam w ciaze .Poradzcie co robic . Czytam Was juz od kilkku dni ale dopiero teraz pomyslalam zeby sie dolaczyc

nie przejmuj sie na zapas ja mialam skrocona szyjke od 26tc rowniez musialam brac Magnez w dawce 350mg na dzien i dodatkowo witaminki ja biore Centrum.Niestety ale musisz sie oszczedzac lezec non stop i niestety ale sprzatanie i inne domowe obowiazku musisz zostawic ja dopiero po 8 miesiacu zaczelam cokolwioek robic niestety ale nie ma zartow a teraz zobacz juz jestem na koncowce.Napewno z Toba bedzie tak samo duzo lez odpoczywaj i bez stresu.Trzymama kciuki:-)

Dzieki bardzo! zazdroszcze Tobie ze juz masz koncowke . nie pozostaje mi nic innego jak lezec i nic nie robic. Zeby tylko mozna bylo wylaczyc te nerwy. Widzialam ze mieszkasz w Niemczech . ja tez . Od niedawna mieszkam w Hamburgu. I jeszcze pytanie a mialas jakies skurcze?

Witaj Leosiowa!
Jak przeczytasz wątek od początku to znajdziesz wiele informacji co kto brał itp.
można zalożyć szew lub krążek, bierze się różne leki podtrzymujące... A najważniejsze mieć w takiej sytuacji bardzo dobrego gina. bo to on Ci wszystko zaleci itp.
Ja też przeleżałam ostatnie mieś. a teraz od 34 tc jestem na nogach i nic się nie dzieje:no:!
Byłam 2 razy w szpitalu. Teraz już pora prawie rodzić - mam jeszcze problemy z bialkomoczem i nerkami, więc należałoby jak najszybciej odciążyć nerki. Szyjka bez rozwarcia trzyma dzielnie, a już powinna puścić /ćwiczę, męczę się, nawet biegałam po schodach itp./

reklama
Leosiowa mój lekarz w 5tym miesiącu ciąży powiedział mi, że mam krótką i "delikatną" szyjlkę. Kazał mi się oszczędzać dużo leżeć i w razie skurczy brać doraźnie nospe. W kolejnym badaniu potwierdził swoje przypuszczenia. Powiedział też, że prawdopodobnie nie obędzie się bez założenia szwu okrężnego na szyjce w celu zapobieżeniu dalszego jej skracania. Skierował mnie jeszcze na ultrasonograficzne badanie wydolności szyjki macicy. Brzmi poważnie , a polega na tym, że wkładają ci do środka pochwy głowicę do USG i od wewnątrz sprawdzają co z tą szyjką. Lekarz wykonujący to badanie kazał mi się troszkę ponapinać tak jak bym parła i po 2 minutach już było wszystko jasne. Moja szyjka wcale nie była skrócona, miała 4 cm czyli przeciątna krajowa :-D:-D:-D tylko zbudowana w ten sposób, że jej większość była wewnątrz macicy a na zewnątrz wystawało niewiele. Dlatego lekarz ginekolog badając mnie wyczuwał, że jest za krótka. No i tak skończyło się moje zmartwienie. O żadnym szwie już nie było mowy :-), straszył mnie przedwczesnym porodem a ja już zaczęłam 40 tydzień i jak na razie zapowiada się,że jeszcze poczekam na mojego Krzysiaczka :-)

Do góry