No mam nadzieję tym bardziej, że to jeszcze zdecydowanie za wcześnieSpokojnie, podejrzewam, że ryzyko iż nie poczujesz, że to JUŻ nie istnieje
reklama
Ja w poprzedniej ciazy na pytanie czy szyjka jest miekka czy twarda uslyszalam, ze w moim przypadku nie ma juz o czym mowic. A pessar sie ladnie trzymal i bylby trzymal dalej, gdyby nie odejscie czopa, po ktorym mi go wyjeto i zdecydowano o cc nastepnego dnia (o ile dotrwam, jak mi powiedziano). Pessar chyba nie moze uciec z szyjki tak bezobjawowo, zdarza sie, ze wypada podczas parcia w toalecie, ale mnie sie to nie przytrafilo.No właśnie, to skąd wiadomo czy jest ok? Ja tak strasznie się boję, że on uciekł z szyjki, a mi się tylko wydaje, że jest ok
Wydaje mi sie, ze to normalneDziewczyny a lekarz mierzy wam szyjkę dopochwowo po założeniu pessara? Mój wczoraj mi powiedział że teraz już nie bd mierzyć tylko ręcznie sprawdzać jak trzyma itd... Jestem zszokowana bo tak naprawdę nie wiem na czym stoję
Wiesz co, Twoja szyjka jest bardzo okej. Zaufaj swojemu lekarzowi, wydaje mi sie, ze jesli zacznie sie robic nieciekawie, to zawsze Cie moga wspomoc pessarem. Juz niedlugo 30tc, a pozniej to chyba normalne, ze szyja sie powolutku skraca. Po prostu uwazaj na siebie, zebys czegos nie przegapila. Po to sa czestsze wizyty, zeby moz zareagować na czasDokładnie tak jak ty 26+2 jedziemy prawie na tym samym wózku, tylko ja nie mam szwu, ale to chyba kwestia czasu, bo moja szyjka jest niby twarda i zamknięta, ale co wizyta to dowiaduje się, że jest krótsza o 1-2mm. Ostatnio miała 35mm, ale wiadomo dziecko coraz cięższe, napiera na szyjke. Mój lekarz czeka aż się znacznie skróci, bo mówi że zakładanie czegos na 35mm to zbyt duże ryzyko powikłań, tylko ja nie wiem czy to jest normalne, że szyjka niby długa i zamknięta skraca się przed 30tc. W poprzedniej ciazy szew miałam zakładany w 25tc na szyjke 20mm i lejek od wewnątrz. Boję się, że teraz nie mam szwu a potem w tydz skróci się do zera...
Co do klucia to może macica się rozciąga. Na tym etapie maluszek bardzo intensywnie rośnie.
Właśnie nie wiem, czy ta szyjka może się tak szybko zacząć skracac nawet w okolicach 30tc, to przecież jeszcze ponad 2 mies do terminu. Mój gin też mi powiedział, że on do 28tyg zakłada szew, potem już tylko pessar. Tak bardzo chciałabym tego wszystkiego uniknąć, bo wiem co przeżyłam w poprzedniej ciazy i nie mam ochoty na powtórkę. Zamiast cieszyć się ciążą to odliczalam każdy dzień żeby dotrwać do tego 34tyg.Wiesz co, Twoja szyjka jest bardzo okej. Zaufaj swojemu lekarzowi, wydaje mi sie, ze jesli zacznie sie robic nieciekawie, to zawsze Cie moga wspomoc pessarem. Juz niedlugo 30tc, a pozniej to chyba normalne, ze szyja sie powolutku skraca. Po prostu uwazaj na siebie, zebys czegos nie przegapila. Po to sa czestsze wizyty, zeby moz zareagować na czas
Amnesia
Fanka BB :)
Właśnie nie wiem, czy ta szyjka może się tak szybko zacząć skracac nawet w okolicach 30tc, to przecież jeszcze ponad 2 mies do terminu. Mój gin też mi powiedział, że on do 28tyg zakłada szew, potem już tylko pessar. Tak bardzo chciałabym tego wszystkiego uniknąć, bo wiem co przeżyłam w poprzedniej ciazy i nie mam ochoty na powtórkę. Zamiast cieszyć się ciążą to odliczalam każdy dzień żeby dotrwać do tego 34tyg.
Chciałabym mieć taką szyjkę jak Ty... Nie jest źle, jest nawet lepiej bo dobrze.
Amnesia
Fanka BB :)
Ja w poprzedniej ciazy na pytanie czy szyjka jest miekka czy twarda uslyszalam, ze w moim przypadku nie ma juz o czym mowic. A pessar sie ladnie trzymal i bylby trzymal dalej, gdyby nie odejscie czopa, po ktorym mi go wyjeto i zdecydowano o cc nastepnego dnia (o ile dotrwam, jak mi powiedziano). Pessar chyba nie moze uciec z szyjki tak bezobjawowo, zdarza sie, ze wypada podczas parcia w toalecie, ale mnie sie to nie przytrafilo.
Dobrze, że zawsze jest ktoś, kto wie trochę więcej heh dzięki
Zobaczymy, czy tak samo dobrze bedzie za tydzChciałabym mieć taką szyjkę jak Ty... Nie jest źle, jest nawet lepiej bo dobrze.
Dobrze Cię rozumiem, ale 1 czy 2mm to moze byc nawet blad pomiaru. Patrz na moj przypadek:Właśnie nie wiem, czy ta szyjka może się tak szybko zacząć skracac nawet w okolicach 30tc, to przecież jeszcze ponad 2 mies do terminu. Mój gin też mi powiedział, że on do 28tyg zakłada szew, potem już tylko pessar. Tak bardzo chciałabym tego wszystkiego uniknąć, bo wiem co przeżyłam w poprzedniej ciazy i nie mam ochoty na powtórkę. Zamiast cieszyć się ciążą to odliczalam każdy dzień żeby dotrwać do tego 34tyg.
• TC 12+3 (31.01): 42/44mm
• TC 15+3 (21.02): 38,5mm
• TC 17+3 (06.03): 25mm
• TC 18+3 (13.03): 20mm zabieg szycia szew zalozony w polowie szyjki
• TC 19+6 (23.03): 1cm poniżej szwu zamknięta i twarda, 1cm powyżej otwarta;
• TC 21+1 (01.04): 1,1 cm poniżej zamknięta i twarda, 1,8cm powyżej otwarta, ale trochę mniej niż ostatnio
• TC 22+0 (07.04): 0,9-1cm poniżej zamknięta i twarda, 2,8cm powyżej otwarta
• TC 23+0 (14.04): 0,8-0,9cm poniżej zamknięta i twarda, 2,8cm powyżej zamknieta
• TC 24+0 (21.04): 3,8cm calosc, zamknięta
• TC 25+1 (29.04): 0,8cm poniżej zamknięta i twarda, 2,5-2,6cm powyżej zamknieta, łącznie: 33-34mm
• TC 26+1 (06.05): 0,2-0,3cm poniżej zamknięta, powyzej tez zamknięta, łącznie: 25mm
To sie nazywa dynamika:/
No i oto jestem w klinice na sterydach. Obok lezy dziewczyna z dokladnie tym samym terminem, skrocila jej sie z 6 na 3,5cm i bedzie miala zakladany szew. Nie podali jej sterydow.
reklama
Niewiele, ale zawsze cos. Wymieniajac doswiadczenia zawsze sie czegos dowiadujemy, co moze nam potencjalnie pomoc. Ja jestem Wam wszystkim bardzo wdzieczna za informacje i dobre slowoDobrze, że zawsze jest ktoś, kto wie trochę więcej heh dzięki
Podziel się: